Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Új életcélt talált magának

Evezés - Világbajnokságra készül a mozgássérült Lengyel Mónika, aki négy évvel ezelőtti súlyos autóbalesete után az evezésben találta meg örömét.
Az augusztus végi lengyelországi világbajnokságra készül Lengyel Mónika, a Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub mozgássérült versenyzője. A 24 éves lány élete négy éve változott meg gyökeresen, mikor egy baleset következtében mellkastól lefelé teljesen lebénult.

Rosszkor rossz helyen.

„Nem igazán emlékszem a történtekre, egy-egy villanás az, ami beugrik. Sajnos rosszkor voltam rossz helyen, az autó éppen azon a felén csapódott egy fának, ahol ültem. A vezető mögötti ülésen teljesen tehetetlen voltam, a kocsiban ülők közül én sérültem meg a legsúlyosabban. Szó se róla, nem volt könnyű elfogadni az új helyzetet, de nem adtam fel, s igyekeztem kifelé erőt sugározni. Tulajdonképpen azt is lehet mondani, én tartottam a lelket a szüleimben" – emlékezett vissza a szörnyű eseményekre Lengyel Mónika, aki tavaly év végén ment le először az evezőstelepre, ahol a Méhecske Közhasznú Alapítvány kezdeményezésére a fogyatékossággal élők és a mozgássérültek lehetőséget kaptak a sportolásra.

„Novemberben kezdtem el az edzéseket, az ergométeren tanultam az alapokat, ott voltam a plázában rendezett maratonon is. Áprilisban mentem először vízre, s bevallom, nagyszerű érzés volt ott lapátolni" – folytatta a versenyző, aki a közelmúltban Szegeden már országos bajnoki címig jutott.

Napi két edzéssel készül.

„Eleinte heti két-három alkalommal jártam le a vízi telepre, de most a vb-re készülve napi két edzésen veszek részt. A családom mindenben támogat, de a rendszeres munkához nagy segítségemre van edzőm, Székely István. Édesapámék ugyanis nem tudják megoldani a szállításomat, így ő az, aki értem jön, s elvisz a tréningekre" – folytatta a versenyző, akinek új impulzusokat adott az evezés.

„A közérzetem és egészségi állapotom rengeteget javult, sokkal kevesebbet kell költeni gyógyszerre azóta, hogy sportolok. Nagyszerűen érzem magam itt a telepen, egészséges társaim is befogadtak, s amikor tudnak, segítenek. Az is optimizmussal tölt el, hogy olyan helyen szokott fájni a hátam, amit a baleset óta addig nem is éreztem. Ennek ellenére hiú reményeket nem táplálok. Az orvosok korábban ötven-ötven százalékot mondtak a felépülésemre, hiszen még nagyon fiatal vagyok, de nem foglalkozom ezzel. Elfogadtam a helyzetemet, s jól érzem magam a bőrömben. Találtam magamnak egy új célt, s azt gondolom, sokkal jobb így szembenézni a dolgokkal, mint hogy emésszem magam" – beszélt óriási lelkierőről tanúbizonyságot téve Lengyel Mónika, akinek életkedve szűkebb környezetére is átragadt.

„Szüleim sokkal inkább "befordultak" magukba, miután történt a balesetem. Különösen édesapám viselte nehezen a dolgokat, a versenyeket sem mindig nézte meg, de most már az egyik legnagyobb szurkolóm, s büszke arra, amit eddig elértem" – tette hozzá az evezős.

A B döntőbe bejuthat.

Ami a vb-esélyeket illeti, arról a következőket mondta Lengyel Mónika: „Először is jó lenne, ha összejönne az induláshoz szükséges pénz. A Méhecske közalapítvány szívét-lelkét kiteszi azért, hogy előteremtse a szükséges összeget, s ezért nem lehetek eléggé hálás az elnöküknek, Székely Mártának. Amit a magam részéről ígérhetek, ha meglesz a teljes költség, mindent megteszek azért, hogy minél jobb eredményt érjek el Lengyelországban.

Hogy ez konkrétan mit jelenthet, arról Székely István edző beszélt: „Egy biztos, lelkesedésben, alázatban nem lesz hiány Mónika részéről, mert nagyon szorgalmasan készül. Sok függ az időjárástól, de én most így azt mondom, hét perc alatti időt elérhet, s akkor legrosszabb esetben is B döntős lesz."

Olvasóink írták

  • 2. nasi12 2009. augusztus 01. 07:43
    „Legalább egy fotó lenne, hogy megismerhessük.”
  • 1. veronikacska 2009. július 31. 22:15
    „Gratulálok Móni! Ügyes vagy és gondolok Rád. Büszke vagyok nagyon :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl

Labdarúgás - Magabiztosan lett első a megyei III. osztály Kapuvári csoportjában a Rábakecöl. A… Tovább olvasom