Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

új alapokra helyezett utánpótlásképzés

Új perspektívákat nyitó elképzelések megtárgyalására ült össze a Győri Dózsa SE elnöksége. A birkózó- és a labdarúgó-palánták felkészítésének az eddigi hagyományokkal szakító módozatait szeretnék megvalósítani az egyesületben.

Silai László egykori világbajnok birkózó, a győri sportegyesület ügyvezető elnöke tudományos igénnyel megszerkesztett, részletes tanulmányt terjesztett az elnökség elé, amelyet felkészítési útmutatónak szánt a birkózás új alapokon történő oktatásához.

Ebben – szembehelyezkedve azzal az irányzattal, amely már a zsenge korosztály számára a szakosított edzést szorgalmazza és már gyermekkorban csúcsteljesítményt igényel – azt az irányzatot helyezi előtérbe, amely a későbbi, nagy teljesítményeket hosszan tartó alapozással és kellő időben, folyamatos szakosítással akarja elérni. Véleménye szerint az egyéni csúcsteljesítmények jobb, ha felnőttkorban születnek, s a javasolt edzésterveket is ezekhez igazítja.

Érvelésében hangsúlyozta, hogy a fő célkitűzés – párhuzamosan a jövő bajnokainak nevelésével – a fiatalok számára a szabadidő célszerű kitöltése, az egészséges életmódra nevelés, az egészség megőrzése és megszilárdítása kell legyen. A birkózás nagyszerű nevelőeszköz lehet a szorgalom, a céltudatosság, a fegyelem kialakításához.

Mindehhez a tanulmány megalkotója külön fejezetet szentelt az életkori sajátosságoknak, a birkózás megismertetésének és megszerettetésének, az edzések megfelelő szerkezetének, a nyári táborozásoknak és a szünidő alatti tennivalóknak, gazdag gyakorlatanyaggal kiegészítve.
A megbeszélés résztvevői, dr. Gönczöl László egyetemi tanár, Molnár Péter városi sportigazgató, Kovács István megyei sportigazgató, Várnagy András egyetemi tanár s a többi hozzászóló nagyra értékelte az ismertetett anyagot, és más sportágakra általánosításra méltónak ítélték meg.

Hasonló vélekedések hangzottak el a Gáborfalvi László szakosztályi szakmai vezető által előterjesztett tanulmány kapcsán, amelyben a szerző a Győri Dózsa gyermeklabdarúgásának új modelljét vázolta fel. Ez a tervezet tulajdonképpen a gyermeklabdarúgásnak a teljes átszervezését, új, korszerű struktúra kialakítását kezdeményezi. Ez érinti az egyesületi struktúrát, a módszertani, a szakmai elveket, a feltételrendszert, valamint a finanszírozási problémákat egyaránt. Az elképzelés arra is alapoz, hogy a szülők manapság hajlandóak anyagi áldozatokra is az önállósuló, biztonságban, jó körülmények között folytatott gyermekfocira. Ilyenformán jelentős pártoló tagság kiépítésével civil szervezetként működhetne a gyermeklabdarúgást felkaroló klub. Mindezek érdekében máris jelentős kapcsolatokat alakítottak ki az iskolákkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baumgartner jól szerepelt a szabadedzésen

Rossz kezdés után idei legjobb szabadedzését futotta Baumgartner Zsolt, aki a legendás indianapolisi… Tovább olvasom