Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

UCSK: Botrány a zászlók miatt

Ultra Csoporton Kívüliek úgy döntöttek: tizennégy év után feloszlatják a csoportot.

Bár a román és szlovák zászlók ezúttal győri futballisták tiszteletére lobogtak a múlt héten az NB I-ben lejátszott ETO–MTK mérkőzésen a nézőtéren, a magyar futballszurkolók jelentős részében országszerte óriási ellenszenvet váltott ki az egyik győri szurkolói csoport koreográfiája. Miközben ugyanazon a napon a Bajnokok Ligája döntőjében a Bayern München légiósai nemzetük lobogóját magukra tekerve ünnepelhettek Londonban. Igaz, arrafelé mások a történelmi gyökerek.

Az Ultra Csoporton Kívüliek (UCSK) a román és a szlovák mellett grúz, litván és szlovén zászlókkal és a „Több nemzet, egy csapat" feliratú transzparenssel is köszöntötték a bajnokot.

A koreográfia kétségkívül látványosra sikeredett, ám a mérkőzés után a győriek rengeteg kritikát kaptak. Az ország szinte minden szegletéből, sőt, a határon túlról is reklamáltak a zászlók miatt. A különböző internetes fórumokon sokan felháborodtak és támadták a győri szurkolói csoportot, amelynek tagjai egy nappal később úgy döntöttek: tizennégy év után emiatt feloszlatják az UCSK-t.

"Senki ne gondolja, hogy bárki is elkötelezett lenne nálunk ezen országok iránt, vagy bármilyen formában éltetnénk őket. Természetesen látjuk, olvassuk, hogy az ország más részeiből a rosszakarók erre próbálják kihegyezni, de ahogy eddig sem volt ez igaz, úgy most sem erről van szó.

Zászlók a lelátón az ETO–MTK mérkőzésen. Közöttük a szlovák és román lobogók, amelyek sokakból váltottak ki ellenérzést. Középen a szurkolói csoport elnevezése, az UCSK felirat számokból van ˝kirakva˝
Zászlók a lelátón az ETO–MTK mérkőzésen. Közöttük a szlovák és román lobogók, amelyek sokakból váltottak ki ellenérzést. Középen a szurkolói csoport elnevezése, az UCSK felirat számokból van ˝kirakva˝, ám utóbbi is csak egy koreográfia. Fotó: facebook


Főleg nem a két legtöbbet emlegetett lobogó esetében. Azóta iszonyatos mennyiségű kritikát kaptunk a zászlók miatt. A koreográfia egy gesztus volt a játékosok felé, akik harminc év után nyertek nekünk bajnokságot. Magunk is belátjuk, hibáztunk, gondolni kellett volna rá, hogy mit válthatnak ki másokból a zászlók. Úgy jártunk, mint az a sofőr, aki egy évtized hibátlan vezetés után okoz balesetet. Hibáztunk, amiért vállaljuk a felelősséget, ezért is oszlattuk fel a csoportot. Szervezett formában már sohasem fogunk együtt szurkolni. A visszajelzések felemásak. Érdekes, hogy külföldről többen is írták, egyáltalán nem érezték bántónak a zászlókat, itthonról viszont sokan kritizálnak minket. Utóbbiban, úgy érzem, kicsit benne van az ETO bajnoki címe, a vidéki csapat irigyelt sikere is" – mondta Kocsis Balázs, az UCSK vezetője, aki elnézést kért a határon túli magyaroktól is:

"Minden magyar embertől és szurkolótárstól, de legfőképpen a határon túli magyar barátainktól bocsánatot kérünk, bár tudjuk, ez kevés vigaszt nyújthat számukra, számotokra. Bizonyára mi soha nem fogjuk megérteni és átérezni úgy a magyarságtudatot, mint ti, a határon túl élő magyarok. Nekünk megadatott születésünk folytán, hogy hazánkban éljünk, ti pedig naponta szembesültök a megkülönböztetettség gyakran megalázó jelenségeivel."

Az esettel kapcsolatban Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezetője a következőket mondta el lapunknak: "Magánemberként és klubvezető-
ként is büszkeséggel tölt el, hogy a Győri ETO FC-nek olyan szurkolói vannak, akik a nemzetek közötti összefogásról nem csupán beszélnek, hanem tesznek is érte. Ezek a fiatalemberek példát mutattak arra, hogyan kell ezeket a kapcsolatokat megbecsülni, s arra is, hogy a zászlókat lengetni, s nem pedig elégetni kell.

A csoportból több szurkolót személyesen is ismerek. Sokan közülük hóban-fagyban is követik mindenhová a csapatot. Szomorúan vettem tudomásul, hogy az őket ért kritikák miatt a feloszlás mellett döntöttek. Keressük annak a lehetőségét, hogy ezek a szurkolók valamilyen formában a jövőben is a csapat mellett maradjanak."

Bár történelmi múltunk miatt a két esemény ebből a szempontból sem összehasonlítható, de míg a hétvégén Londonban a Bajnokok Ligája-
döntőt követően hazájuk lobogóit magukra öltve ünnepeltek a Bayern München légiósai, Győrben az élvonalbeli bajnokin botrányt okoztak a szurkolók által lengetett nemzetiszínű zászlók.

Ha arra gondolunk, hogy a győri zászlólengetés nyilvánvalóan az egyes légiósok győri teljesítményéért, a magyar bajnoki cím megszerzéséért szólt és nem az egyes országok nemzetiségi politikáját éltette, akkor érthetetlen, miért kellett az UCSK-nak erre a sorsra jutnia.

UCSK közlemény

"Szurkolótársak, Barátok, Ismerősök!

Harminc év után újra bajnok lett szeretett klubunk, az ETO!!
Istenem, mennyit vártunk erre…

Mennyire nehéz volt felfogni ezt, egy új, eddig ismeretlen érzés volt. Ez alkalomból a bajnoki címet elérő csapatnak, a játékosoknak terveztünk egy gesztust utolsó hazai meccsünkre.

Ne vitassa senki: a legjobb szándékkal akartuk megköszönni nekik a negyedik csillagot.
És a lehető legrosszabbul sült el…

Senki ne gondolja, hogy bárki is elkötelezett lenne nálunk ezen országok iránt, vagy bármilyen formában éltetnénk őket. Természetesen látjuk, olvassuk, hogy az ország más részeiből a rosszakarók erre próbálják kihegyezni, de ahogy eddig sem volt ez igaz, úgy most sem erről van szó. Ezt VISSZAUTASÍTJUK! Főleg nem a két legtöbbet emlegetett lobogó esetében.
Ahogy a kiírás is utalt a nemzetiségeiben sokszínű keretre:
“Több nemzet, egy csapat!"

Azóta iszonyatos mennyiségű kritikát kaptunk a zászlók miatt. Magunk is belátjuk, hibáztunk. Igen, HIBÁZTUNK! Rossz döntést hoztunk, akaratlanul is megbántottunk érzéseiben sok más magyar embert. Mivel az ötlet, a görcsös tenni akarás a csoport pár tagjától származik, ezért kérjük, hogy a csapat többi szurkolójának a szombati meccsen történt látvány miatti szidásától a továbbiakban tartózkodjatok. Megelőzvén azt, hogy magunk felelősségében osztoznia kelljen másoknak is, nyilvánosan felvállaljuk azt, és bevállalva mindent, úgy döntöttünk, befejezzük.

Ennyi volt.

Tizennégy év után az UCSK ezúton jelenti be megszűnését.

Nem így terveztük. Nehéz is ezt kimondani, az életünk egy darabja szétesik a kezünkben.

Nem ez volt az elképzelt jövő, de keserűségünkben látjuk, hogy a kialakult helyzet megkívánja ezt a döntést, miszerint a jövőben semmilyen formában ne működjünk tovább.

Minden magyar embertől és szurkolótárstól, de legfőképpen a határon túli magyar Barátainktól bocsánatot kérünk, bár tudjuk, ez kevés vigaszt nyújthat Számukra, Számotokra.

Bizonyára mi soha nem fogjuk megérteni és átérezni úgy a magyarságtudatot, mint Ti, a határon túl élő magyarok. Nekünk megadatott születésünk folytán, hogy hazánkban éljünk, ti pedig naponta szembesültök a megkülönböztetettség gyakran megalázó jelenségeivel.

Köszönjük, hogy együtt szurkolhattunk Veletek! Mindezen szép emlékkel együtt még inkább fájó, hogy rengeteg barátunkat bántottunk meg a nem átgondolt kivitelezéssel.

Győr, 2013. május 26."

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. DivatÁrpy 2013. május 31. 11:32
  „<moderálva>”
 • 24. Beretta84 2013. május 31. 09:41
  „23. BudaiKr 2013.05.30. 14:55 És te mire vered magad mesebeli V.I.P-es....”
 • 23. BudaiKr 2013. május 30. 14:55
  „Mire vered magad imike?”
 • 22. Eredics Imre 2013. május 30. 12:03
  „Micsoda elképesztő kisebbrendűségi érzések dúlnak azokban, akik még azt sem tudják elviselni, hogy a sportcsapatukban más nemzetek fiai is játszanak. Játszanak bizony, sőt jobban mint az itthoniak, kispofáim!!!! Bajnoksághoz segítették a csapatot, amit eddig nélkülük nem sikerült elérni. Keserű a pirula??? Nyeljed zsi-ci, meg BudaiKr. és a többi hozzájuk hasonló. Végtelenül tragikus, hogy azoknak kellett vereségként megélni a történteket, akik úriemberként viselkedtek, akik emberként képesek voltak köszönetet mondani másoknak a kapott örömökért. Nyertek a dúvadak?? Ismét?? Nyertek. Ismét. Ezek vagyunk mi magyarok?? Ezek vagyunk mi magyarok!!!!”
 • 21. zsi-ci 2013. május 29. 19:51
  „<moderálva>”
 • 20. BudaiKr 2013. május 29. 19:37
  „18. koppenhágó 2013.05.29. 18:43

  mit mondassz szotyi? :D”
 • 19. zsi-ci 2013. május 29. 19:12
  „<moderálva>”
 • 18. koppenhágó 2013. május 29. 18:43
  „17. BudaiKr 2013.05.29. 16:49

  <moderálva>”
 • 17. BudaiKr 2013. május 29. 16:49
  „7. koppenhágó 2013.05.29. 12:11

  ienek vagytok <moderálva> népség pénzér bármit...”
 • 16. oooo 2013. május 29. 16:48
  „ucsk? harmincan vagytok... voltatok.:-)
  nulla ultrák idegen szívvel.
  amikor kezedbe veszed a tót zászlót jusson eszedbe hogy a magyar a felvidéken nem beszélhet, tanulhat anyanyelvén, nem lehet szabadon magyar állampolgár. A felvidéken, stadionban magyar zászló lobogtatásért szabálysértés a jutalom. Ki az európai?!
  Idegen szívűek. UCSK! hajrá kuvait, igaz?”
 • 15. Lost-Man 2013. május 29. 15:39
  „3.magyarbal 2013.05.29. 09:38
  "Ez a botrány nem érdemel több szót, de azt, ami miatt kirobbant nem lehet szó nélkül hagyni! Csak nincsenek rá szavak! Csak felkiáltójelek! Küldj egyet Te is!"

  !!!!!”
 • 14. Batistuta 2013. május 29. 15:22
  „Oxana! Ez hatalmas kapufa volt! Csak el kellett volna olvasni a cikket: Európában ez teljesen normális.”
 • 13. Lacika62 2013. május 29. 15:13
  „12. oxana 2013.05.29. 14:33 Nagymama én már láttam magyar zászlót azon a meccsen... Te csak nézd a Dortmund találkozóit, <moderálva>.... Itt nem a történelemről volt a hangsúly, hanem a sportról... Nézd vissza a BL döntőt Robben a szurkolóitól kapta a zászlót és a többi játékos is akkor most miről beszélsz ??”
 • 12. oxana 2013. május 29. 14:33
  „"Több nemzet, egy csapat". Igaz, de a történelmi háttérbe nem passzol ez a transzparens.Nevezzétek ezt magyar mentalitásnak, de ne európainak. Nem tudom elképzelni, hogy Hannoverben, mert Huszti ott játszik, pl. a Dortmund elleni mérközésen a magyar zászló is lobog. Vagy amerikai, mert az is van köztük.”
 • 11. meksz 2013. május 29. 14:09
  „Szerintem is érthetetlen válasz a feloszlatás.Nincs semmi okuk elnézést kérni senkitől.Se a határon túliaktól se mástól.Nagyszerű gesztus volt.Szomorú vagyok , hogy egy olyan országban kell élnem ahol egy más ország zászlajának lengetése bűnnek számít.Ilyenkor felteszem a kérdést :Mennyivel is különbek akik ezt elítélik a Funaroktól meg a hozzá hasonlóktól?........”
 • 10. Lacika62 2013. május 29. 13:25
  „6. BudaiKr 2013.05.29. 11:40 Mi van Te V.I.P. -es most itt kevered kakit ? átmentél cserépbe? Jobban tennéd ha te takarodnál el !!!”
 • 9. duszaandras 2013. május 29. 12:35
  „Őszinte szívvel gratulálok a fiatal szurkolóknak, akik megmutatták a nagyvilágnak (és benne a magukat szurkolónak hívó, valójában csak beteges, embertelen cselekményekre hajlamos fővárosi bandáknak), hogy milyen az igazi európai és MAGYAR mentalitás. Tudjátok, fiúk, akik most titeket mocskolnak, és sajnos meghátrálásra késztettek, soha nem hallottak Szent Istvánról, de Imre fiához intézett intelmeinek VI. pontjáról: A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL biztosan nem, amelyben arra inti a trónörököst, hogy "az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak."

  Fiúk! Biztatlak benneteket, hogy ne hátráljatok meg, ne engedjétek letéríteni magatokat a normális útról. Alakuljatok újjá, és mutassatok továbbra is példát mindannyiunknak. Szükségünk van rá.

  És még egyszer köszönöm!”
 • 8. ZéZé 2013. május 29. 12:15
  „Teljesen jópofa dolog volt a zászlólengetés. Aki meg emiatt negativkodik az saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt. Őket jobban sajnálom.
  Hogy emiatt miért kellett feloszlani, nem tudom.
  Itt csak két féle ember van: aki az ETO-nak szurkol , és aki más csapatnak.”
 • 7. koppenhágó 2013. május 29. 12:11
  „6. BudaiKr 2013.05.29. 11:40

  te beszélsz magyarságról? ide miért nem írsz olyan szépeket
  a magyarokról, mint nekem? hulladék vagy..... akinek csak
  addig kellünk míg dolgozunk nektek vagy nem???? hol hazudsz
  most akkor senkiházi?”
 • 6. BudaiKr 2013. május 29. 11:40
  „többet a stadionba se akarlak beneteket látni volt ucsksok! szégyeljétek magatokat undorittó amit magya létetekre müvelltetek! takarogyjatok!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősport: csúcs és EB-kvalifikáció

Tovább olvasom