Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Túlteljesítették a célkitűzést

A hetedik helyen zárta a bajnokságot a Röhnisch-Foton Sopron női kosárlabdacsapata. Bár az őszi remek szereplés valamivel többet ígért, mind a klub, mind pedig a szakvezetés szerint reális a bajnokságban elért helyezés.

A klub ügyvezetője, Fűzy András nagyon röviden a következőket mondta: „A szezon előtt szerettünk volna a legjobb hat közé bekerülni, de úgy érzem, azzal, hogy riválisaink az évad során jelentősen megerősítették csapatukat, végül is reális a hetedik hely. Ezt figyelembe véve, no meg azt, hogy az évad során egyedül a mi csapatunkban nem szerepelt idegenlégiós, azt kell mondjam, figyelemre méltó eredmény, hogy gond nélkül, biztosan maradtunk bent. A minimumot tehát túlteljesítettük, de a maximumtól azért elmaradtunk."

Szerencsés őszi bravúrok

Túl azon, hogy később kezdte a felkészülést, mint a többiek, Válé Flórián együttese az első négy fordulóban a négy legjobb csapattal találkozott. Az élcsapatok elleni meccsek jó felkészülést jelentettek a velük nagyjából hasonló „kaliberű" csapatok ellen. Válé Flórián nem tagadja, egy kis szerencse is kellett a sikerekhez. „Ahhoz, hogy sikeres őszt tudjunk magunk mögött, kellett először is egy koncepció.

Nem volt igazi centerünk, így az rögtön látható volt, hogy a pozíciós játék nem a mi műfajunk lesz. Kemény, agresszív védekezésből indultunk ki, ami működött is, hiszen az egyik legkevesebb pontot kaptuk a bajnokságban. Támadásban próbáltunk gyorsan játszani, indításokra törekedni, a felállt védelem ellen pedig távoli és középtávoli dobóhelyzeteket kialakítani. Eredményességünk nagyban függött attól, milyen dobóformát fogtak ki a lányok.

A négy "nagy" elleni vereség után zsinórban öt meccset nyertünk. Bevált a koncepció, a jó és a rossz döntések – mert nyilván ilyenek is voltak – aránya is megfelelő volt, s egy kis szerencse is kellett. A BSE pályáján úgy nyertünk, hogy az amerikai center, Wendy Palmer még nem játszott, civilben ült a lelátón. A Szegedet pedig úgy vertük itthon, hogy addigi legjobb centerük, Secerbegovic már távozott, a helyére érkező Újhelyi Petra viszont még nem játszott. Riválisaink centerposzton – ahol leginkább sebezhetőek voltunk – nem voltak teljes létszámban."

Az edzőt igazolta az eredmény

Tavasszal, ahogy ősszel is, az Orsit újra megszorongatta a Foton. Aztán jött egy meccs, amelyet a papírformának megfelelően elvesztett a csapat. Ez azonban nem egyszerű vereség volt, hanem jókora presztízsveszteséget is jelentett Sopronon belül a Fotonnak. A szakvezető ezt így látta: „Tudom, a Pécs elleni hazai bajnoki meccsünkről van szó, amelyen 69–33-ra kikaptunk, nagyon rossz játékkal. Pszintén szólva azt a meccset feladtam. Azon a héten erős edzéseket tartottam a lányoknak, a következő három hétben kellett csúcsformában lennünk, akkor játszottunk a velünk azonos erősségű csapatokkal.

Az eredmények igazolták a döntés helyességét. A következő három meccset megnyertük, Szekszárdon és a BEAC otthonában is győztünk. Hasonló sorsolásnál most is így döntenék."

Bebiztosított bentmaradás

Az alapszakasz vége már nem végződött úgy, ahogy az ősz. Vereség itthon a BSE-től, majd sima „zakó" Szegeden. „Centerposzton megerősödött e két vetélytárs. A BSE ellen azonban nagy hátrányt dolgoztunk le, de a végjáték ellenfelünké volt. Szegeden éreztem először, hogy nem jött ki a csapatból a befektetett munka, ott nagyon rosszul dobott a csapat. A középszakaszban aztán hamar bebiztosítottuk a bentmaradást, ettől kezdve számunkra nem volt tétje a meccseknek. Kulcsembereinket kisebb-nagyobb sérülések hátráltatták a felkészülésben.

Ekkor már a középszakasz utáni rájátszásra készültünk."
A BSE lett az ellenfél a legjobb hatba jutásért. Idegenben helytállt a csapat, Sopronban azonban sima vereség következett. „Idegenben harmincöt percig tartottuk a lépést a palánk alatt jóval erősebb BSE-vel. Az már a Magyar Kupa-negyeddöntőn kiderült számomra, hogy a szerda-szombat ritmus túl sok meghatározó játékosainknak. Ott a Diósgyőr pályáján még jól játszottunk. A visszavágón, itthon a második negyedben továbbjutásra álltunk, végül hazai pályán is kikaptunk.

A BSE elleni hazai meccs koreográfiája is hasonló volt. A második negyed elején vezettünk, aztán Wendy Palmer kifogott egy olyan dobóformát, amilyet női mezőnyben, különösen palánk alatti játékostól még nem láttam. Ki akartuk szorítani a palánk alól, erre első öt tripláját bedobta. Ez lelkileg megtörte a csapatot, amely így alulmaradt s hetedik lett."

Válé Flórián egyéni értékelése

Arra is megkértük a szakvezetőt, hogy egyénileg értékelje a csapat játékosait. „A három rutinos játékos, Dénes, Radnóty és Szőke, amikor egészséges volt, mindig próbálta húzni a csapat szekerét. A fiatalabbaknak, Burgmannak, Kocsisnak, Horváth Adriennek, Halmosnak és Hadaricsnak voltak jó meccsei, de korukból adódóan nem tudtak egyenletes teljesítményt nyújtani. Lódi Eszternek csak felvillanásai voltak, tőle kicsit többet reméltem. Összességében ahhoz képest, hogy csak mi játszottunk végig légiósok nélkül, nem rossz eredmény a hetedik hely Európa egyik legerősebb bajnokságában."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Raikkönen indul az első pozícióból

Kimi Raikkönen indulhat az élről a Forma-1-es Brit Nagydíjon Silverstone-ban. A finn pilóta az új… Tovább olvasom