Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Transzplantáltak világjátéka

A szervátültetettek kétévenként megrendezésre kerülő világjátékát 14. alkalommal rendezik meg a franciaországi Nancyban.
A rangos sporteseményt legutóbb a japán Kobéban szervezték, amelyen a Vámosszabadin élő Némethné Csiba Andrea kiemelkedő eredményt ért el.
Több mint hobbi: Némethné Csiba Andrea szerint élete válságos pillanatain a sport és az úszás segítette át.
A játékokon azok a sportolók vehetnek részt, akik létfontosságú szervek (vese, szív, máj, tüdő) transzplantációján estek át. A válogatottkeret már megkezdte a felkészülést a nagy megmérettetésre. Az ajkai edzőtáborokban a versenyzők már javában készülnek. Az úszóedzőtábor helyszíne a Fradi-sporttelep, míg a bowlingedzőtábornak egy székesfehérvári klub ad otthont.

Sport és edzőtábor

A keretbe azok a sportolók kerültek, akik a megelőző világjátékon, illetve az elmúlt évben a Szervátültetettek Európa Játékán, valamint a hazai kvalifikációs versenyeken kimagaslóan szerepeltek. A 71 tagú csapat 49 felnőtt sportolót, 4 juniort, valamint kísérő edzőket, gyúrót, újságírót és videoteamet jegyez. Az eredményességre jellemző, hogy a nemzetek pontversenyében az elmúlt hat évben mindig az első öt között végeztünk – magunk mögött hagyva a sokkal nagyobb és gazdagabb országokat is.

Két éve Győrt képviselte

A Vámosszabadin élő Némethné Csiba Andrea a két éve Kobéban megrendezett világjátékokon az akkor négy hazai májátültetett közül Győrt és megyénket képviselte.

– Ha belegondolok, hogy a világ 47 országából több mint ezerötszázan versenyeztünk, nem is tűnik olyan borzasztónak ez az állapot – állította. – Japánban a legjobb eredményemet 100 méter háton értem el, harmadik lettem egy szív- és egy vesetranszplantált társam mögött. Az úgymond hivatalos versenyek mellett a szigetország rengeteg látnivalót tartogatott. Messziről, de megcsodálhattuk a jelenlegi császár rezidenciáját, láttuk a világ legnagyobb függőhídját, óriáskerekét. Számos barátot, ismerőst szereztem, azóta is tartjuk a kapcsolatot.

Az úszás sikert hozott Andrea életébe. Egyedülálló élményeit fotók és videofelvétel is őrzi. Az új szemlélettel tartalmasabbá váltak mindennapjai, s ebben mankója a sport, háttere pedig a család.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

122 méter, 3 perc 38 másodperc egy levegővel

Tanya Streeter már három kategóriában állított be világrekordot. Bizonyítani akarta, hogy a merülés… Tovább olvasom