Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Továbbra sem nyer Lékó

A vasárnapi telt ház után azt lehetett sejteni, hogy hétfőn majd alig fognak beférni a versenyterembe a Tehetség és Kurázsi elnevezésű szupertorna negyedik játéknapján. Ám mégsem telt meg zsúfolásig a nézőtér, sőt, a kezdéskor alig harminc-negyven látogató volt jelen.
A forduló nagy kérdései voltak, hogy tud-e végre Lékó Péter játszmát nyerni, képes-e ismét bravúrra Berkes Ferenc, és megőrzi-e százszázalékos mérlegét Polgár Judit.

"Lékó Péter véleményem szerint rossz formában van" – mondta a kétszeres magyar bajnok Varga Zoltán, aki az egyik kommentátor szerepét töltötte be. El kell ismerni, az olimpiai ezüstérmes a tornán eddig csak árnyéka önmagának, de Viktor Korcsnoj remek lehetőség volt rá, hogy ellene megszerezze első diadalát. A teljes pont papíron abszolút reális volt, hiszen a hazai ranglistavezető és a kétszeres világbajnoki döntős összecsapásainak mérlege 2:1 volt Lékó javára – hét döntetlen mellett–, ezen kívül Korcsnoj jóval hátrébb található jelenleg a nemzetközi rangsorban. Ráadásul a szegedi klasszis foglalhatott helyet a világos figurák mögött, ami növelte esélyeit.

A spanyol megynyitás egyik fő változatát rakták ki a felek. Hosszan elnyúló pozíciós küzdelmet vívtak, mindketten megpróbálták a lehető legjobb mezőkre elhelyezni tisztjeiket. Lékó kezdeményezett támadást először a centrumban, de a középjátékban pontatlanult számolt, és így Korcsnoj került kisebb fölénybe. A játszma befejező szakaszára azonban a svájci kiadta kezéből az előnyt, és az állás ezzel döntetlenné vált. A kialakult bástyavégjátékot még egy darabig erőltették, de aztán belátva, hogy törekvéseik nem vezetnek eredményre, az időellenőrzés után mégis megosztoztak a ponton.
Polgár Judit viszont fantasztikus formában van.

Három győzelemével megugrott a mezőnytől, csak az angol Nigel Short tudott eddig vele lépést tartani. A már másfél évtizede női világranglista-vezető Polgár hétfőn Christopher Lutzcal meccselt. A két fél normál játékidejű partit még nem váltott egymással, de a rapid műfajban már kétszer is megmérkőztek: egy-egy győzelmet arattak. Az nagyon hamar kiderült, hogy a legjobb női játékos nem törekedett mindenáron nyerésre. A jól ismert szicíliai védelemben sötéttel egy meglehetősen ritka, viszont annál bombabiztosabb változatot választott, amelyben csak az volt a célja, hogy lecserélje a tiszteket. Miután ezt véghez is vitte, a huszonötödik lépésben megszületett a döntetlen.
Short még sötéttel is abszolút esélyesként vehette fel a küdelmet Berkes Ferenc ellen. Utóbbi korábban azt nyilatkozta, hogy neki mindenkivel szemben tökéletesen megfelel a remi.

Sajnos a paksiak kiválósága túlságosan nagy hangsúlyt fektetett a biztonságra, mert így teljesen átadta a kezdeményezést az angolnak. A játszma előrehaladtával Berkes egyre inkább hátraszorult. Short rendkívüli nyomását csak egy ideig bírta, utána be kellett szüntetnie az ellenállást.

A következő fordulót kedden tartják, melyen sor kerül a nagy rangadóra, a Polgár Judit–Lékó Péter találkozóra.

Tehetség és Kurázsi nemzetközi szupertorna (átlagértékszám 2663, XVII-es kategória), Budapest

4. forduló: Lutz (német)–Polgár Judit (magyar) döntetlen, Lékó Péter (magyar)–Korcsnoj (svájci) döntetlen, Ács Péter (magyar)–Almási Zoltán (magyar) döntetlen, Berkes Ferenc (magyar)–Short (angol) 0:1, Movsesian (szlovák)–Gelfand (izraeli) döntetlen
Az állás: Polgár Judit 3.5 pont, Short 3, Lékó Péter, Movsesian és Gelfand 2-2, Korcsnoj, Lutz, Almási Zoltán, Berkes Ferenc (3 játszma) és Ács Péter (3) 1-1,

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XIII. Balázs Kupa 2003 - Nevezés

Tovább olvasom