Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Továbbra is a veszélyzóna határán

Az edzőcsere után javult a Matáv Sopron teljesítménye. Az első tétmeccs megnyerése után megnőtt a csapat önbizalma, jó volt a sorsolása és mellészegődött a szerencse. Később törés következett be a Matáv teljesítményében, ennek köszönhetően még nincs megfelelő távolságban a veszélyzónától.
Tóth Mihály teljesítményével maradéktalanul elégedett volt Komjáti András edző. Sopronban kevés örömre volt ok idén.

Mint ismeretes, a „hagyományoknak megfelelően" gyengén rajtolt a labdarúgó-bajnokságban a Matáv Sopron együttese. A később klubigazgatóvá előlépett Bognár György irányításával a csapat elveszítette az első négy mérkőzését. Ezt követően az ismét „beugró" Farkas József irányításával Kispesten megszerezte első pontját a távközlési együttes.

A csapat szakmai irányítója, Komjáti András ezután került a gárda élére. Útmutatásai mellett kimondottan jól kezdett a Matáv, majd jött egy hullámzó periódus, az évad vége felé pedig egy újabb „leszállóág". A zárás végül mégis szépre sikerült, a Kispestet – annak négy gólt rúgva – legyőzve a Matáv a 8. helyen várhatja a tavaszt. A soproni együttes kilenc ponttal van lemaradva az őt egy hellyel megelőző Zalaegerszegtől.

– Milyen állapotban vette át a soproni csapatot? – kérdeztük Komjáti András vezetőedzőt.
– Elég nehéz megítélni, hiszen a hosszú eredménytelenségi sorozat, úgy tűnik, eléggé megviselte a labdarúgókat. Jelentős lelki terhet rakott rájuk, hogy jó ideje nem tudtak mérkőzést nyerni. Mindenekelőtt ezt kellett szem előtt tartani, ezeket a gátakat kellett lebontani a fiúknál. Emellett jött egy szerkezetváltás is, 3–4–3-ról átálltunk a 3–5–2-es rendszerre. Úgy érzem, a jelenlegi keret tagjai ezt tudják talán leginkább megtölteni tartalommal. Ettől valamivel biztonságosabb lett a védőjáték és stabilizálódott a középpálya. Ami a fizikai állapotot illeti, gyengébbnek olyan játékosoknál érzékeltem inkább, akik a felkészülés hajrájában érkeztek a csapathoz, s akik inkább azzal voltak elfoglalva, hogy el tudják-e magukat adni, mint hogy edzettek volna.

– Megérkezett Sopronba, és onnan elkezdtek jönni az eredmények is. Ez minek volt köszönhető?
– Meg kell mondjam, volt ebben egy kis szerencse is. Amikor idekerültem, volt egy hosszabb szünet a válogatott programja miatt, így meg tudtunk beszélni sok mindent, volt idő felkészülni az ellenfelekből. A sorsolás is szerencsés volt ekkor, hiszen az alacsonyabb osztályú Tapolca elleni Magyar Kupa-találkozón végre tétmérkőzésen nyert a csapat, majd a bajnokságban fokozatosan erősödő ellenfelekkel kerültünk szembe, ráadásul szerencsére hazai pályán játszottunk mind a Békéscsabával, mind a Videotonnal. Két győzelem után jött az elmaradt mérkőzés a bajnok Zalaegerszeg ellen és ott sem vallottunk szégyent.

– Ezt követte egy olyan időszak, amikor hazai pályán jöttek a pontok, idegenben viszont továbbra sem nagyon ment a társaságnak. Miben látja ennek az okát?
– Próbálkoztunk sok mindennel annak érdekében, hogy sikeresen szerepeljünk idegenben és ez mégsem jött össze, leszámítva a Debrecenben nyújtott parádés második félidei játékunkat. Megítélésem szerint valahol tudat alatt az lehet a játékosok fejében, hogy hazai pályán csak-csak összeszedegetik a pontokat, és ezért valahogy kevésbé futballoznak agilisan, agresszíven idegenben.

– Mit lehet ez ellen tenni?
– Belülről, a labdarúgók szíve mélyéről kellene hogy elinduljon valami változás, azaz hogy szinte önmagukat és bizonyos fokú tudat alatti elégedettségüket legyőzve idegenben is annyira elszántan, motiváltan futballozzanak, ahogy többnyire hazai pályán tették. Az idegenbeli mérkőzések közül különösen sajnálom, hogy alulmaradtunk a szinte egész évben vergődő Dunaferr ellen, majd a hullámvölgyben lévő Siófok otthonában.

– Az őszi szezon hajrájában következett egy elég tartós hullámvölgy. Mindez az MTK hazai bravúros legyőzése után volt tapasztalható...
– Ezzel kapcsolatban azt kell elmondanom, rengeteget számított, hogy Tóth András megsérült azon az ominózus MTK elleni találkozón. Kiesett az egyetlen ballábas védőnk, és így, ha szerkezetben nem is váltottunk, ám a labdarúgókat el kellett mozdítani a saját helyükről, sőt, időnként kényszerből inkább a középpályán hasznos futballistákat kellett a védelembe is hátraküldenem. Ez aztán bizony olyan hibákhoz vezetett, amelyek miatt jó néhány pont elúszott.

– Ha egyénileg vizsgáljuk a labdarúgók teljesítményét, kikkel elégedett?
– Itt nem tudnék túl hosszú névsort mondani, megítélésem szerint a két csatár, Tóth Mihály és Sira István nyújtották hellyel-közzel azt, amit el lehet várni. A „hátsóbb régiókban" sem a védelem, sem a középpálya nem tudott jó átlagot nyújtani, így nem véletlen, hogy a nyolcadik helyen várjuk a folytatást.

– Ráadásul a csapatnak nincs túl nagy előnye a mögötte lévő együttesekkel szemben, viszont jelentős a hátránya a hetedik ZTE mögött. Mit vár, mit remél a folytatástól?
– Úgy gondolom, jelen állás szerint értékes teljesítmény lenne, ha ezt a mostani helyezést sikerülne megtartani. Többször mondtam már, a védelmünk erősítésre szorul, a szezon közben igazolt Horváth András más szerkezetben ugyan tudna belső védőt játszani, de most inkább a középpályán tudom használni. Ezenfelül nem kevesebb mint tíz játékosnak jár le nyáron a szerződése. Nagyon fontos lenne velük időben megegyezni, ugyanis korábbról elég rossz tapasztalataim voltak, hogyan hat egy-egy labdarúgó teljesítményére, ha rendezetlen a jövője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navratilova válasza a 'másság-ellenes' Dokic-papának

Martina Navratilova, a tenisz "nagyasszonya" élesen bírálta Jelena Dokic édesapját, aki két héttel… Tovább olvasom