Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Tovább próbálkoznak az olimpiai érmüktől megfosztott atléták

Az athéni olimpián aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbert és kalapácsvető Annus Adrián elküldte a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete elleni fellebbezését a svájci Legfelsőbb Bírósághoz. Amennyiben ez is kedvezőtlen ítéletet hoz az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak.
A két atléta szóvivője, Pál T. Gábor elmondta, három pontban indokolták beadványukat. Egyrészt úgy látják, a CAS elfogult volt, hiszen a bíróságot egy olyan alapítvány működteti, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tart fenn, másrészt az április elsején nyilvánosságra hozott ítélet indoklásában több formai hiba is van, és végül tartalmi kifogásokat is megfogalmaztak. Elsősorban Annus ügyénél nehezményezik, hogy a versenyen kívüli ellenőrzésekre érvényes szabályok szerint az érmet nem vehették volna el, csak eltiltással sújthatták volna a versenyzőt.

A szóvivő hangsúlyozta, a Legfelsőbb Bíróság - amely tárgyalás nélkül hozza meg ítéletét - az érmeket nem adhatja vissza, csupán új eljárásra kötelezheti a CAS-t. Arra pontosan nem tudott válaszolni, hogy mikor születhet döntés, mert - mint elmondta - hasonló beadványra korábban nem nagyon volt példa, ám az atléták ügyvédje, Eva Maria Barki szerint egy-két hónapra lehet számítani.

Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság is számukra kedvezőtlen ítéletet hoz, az atléták az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felemás mérleg

A sanghaji világbajnokságon kellemes és kellemetlen meglepetések egyaránt érték a magyarokat. Tovább olvasom