Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Tour de France: a dopping és a biciklisták

Tour de France, Franciország - Ismét a doppingról szólt a verseny. A 95. Tour de France francia országúti kerékpárversenyről a legnagyobb nevek hiányoztak. Végül a spanyol Carlos Sastre pedálozhatott sárga trikóban Párizsban, a Champs-Élysées-n.

Tiszteletkör Párizsban

21. szakasz:
 Etampes-Párizs, Champs-Élysées - 143 km

Ez a harc a végső

20. szakasz: Cerilly-Saint Amand Montrond - 53 km, egyéni időfutam

Stefan Schumacher nyerte meg a Tour de France 20. szakaszát. Vagyis a német a második egyéni időfutamon is a leggyorsabb volt. Az összetettben továbbra is Carlos Sastre vezet, akiről kijelenthetjük, hogy megnyerte a körversenyt. A élen álló spanyol másfél perces előnyéből fél percet sikerül lefaragnia Evansnak, így az ausztrál második lett.

Sastre, a bajnok
Sastre, a bajnok


Az állás

1. SASTRE
2. EVANS 1'05" hátrány
3. KOHL 1'20" hátrány
4. MENCHOV 2'00" hátrány
5. VANDEVELDE 3'12" hátrány
6. SCHLECK 4'28" hátrány


Előzetes


A szombati időfutamon minden eldől. A szakétők szerint az összetettben negyedik helyn álló Evans könnyedén ledolgozza valamivel több, mint másfél perces hátrányát, s vasánap már ő kerekezhet a sárga mezben Párizsba. Íratlan szabály ugyanis, hogy az utolsó szakaszon már nem illik támadni az élen állót.

A 20. szakasz
A 20. szakasz


Izgalmak nélküli szakaszok

19. szakasz:
július 25., Roanne-Montlucon, 165 km

A francia Sylvain Chavanel nyerte meg a Tour de France 19. szakaszát. A Cofidis versenyzője szökés után szerezte meg a győzelmet. Jól látszott, hogy mindenki a szombati egyéni időfutamra tartalékolt.

Az összetett állása: 1. (sárga trikó) Carlos Sastre; 2. F. Schleck 1:24 p h.; 3. Kohl 1:33 p h.


18. szakasz: Bourg d'Oisans-Saint-Etienne - 197 km

A német Marcus Burghardt nyerte a körverseny 18. szakaszát. Összetettben továbbra is a  spanyol Carlos Sastre áll az élen.  A etapon a várakozásoknak megfelelően az összetettben "veszélytelen" versenyzők  sikeres szökést vittek véghez, az ötfős csoportból végül Burghardt és a spanyol Carlos Barredo küzdött meg a győzelemért, s előbbi  izonyult gyorsabbnak.

A végső győzelemről minden bizonnyal a szombati időfutam dönt.

Tiltott szer anyámnál - Örök dopping

A 18. szakasz teljesítése közben a vámosok megállították és doppingszereket keresve átkutatták a CSC csapatát erősítő Schleck-fivérek édesapja által vezetett autót, de nem találtak tiltott szert a járműben.

17. szakasz: Embrun-L'Alpe D'Huez - 210 km, hegyi befutó

Gyilkos volt a 17. etap: így jellemezhetjük a több mint hatórás versenyt. Végül Sastre bírta a legjobban, a hegy lábánál meglépett vetélytársaitól, és végül senkitől sem zavartatva kerekezett a célba. Szakaszgyőzelmével az összetettben átvette a vezetést, s ezzel a sárga trikót is magára húzhatta.

1. SASTRE
2. SCHLECK 1' 24" hátrány
3. KOHL 1' 33" hátrány
4. EVANS  1' 34"  hátrány
5. MENCHOV 2' 39"  hátrány
6. VANDEVELDE 4' 41"  hátrány

A gyilkos szakasz.
A gyilkos szakasz.


16. szakasz: Cuneo-Jausiers - 157 km

A francia Cyril Dessel nyerte a hegyekkel tarkított 16. etapot. Az élen nem változott semmi, továbbra is Schleck viseli a sárga trikót. Menchov és Vandevelde ezen a szakaszon rosszult ment, és hátrányuk már akkora, hogy nem sok esélyük maradt a végső győzelemre.

A hétvége doppinggal

Az olasz Leonardo Piepoli is doppingvétséget követett el. "Mauro Gianetti klubigazgató jelezte, hogy elveszítette hitét a két versenyzőt illetően, és úgy döntött, kirúgja őket a csapatból" - mondta David Garcia, az istálló szóvivője. 

Piepoli  esetében még nem derült ki, miként követett el doppingvétséget, de a  L'Equipe című francia lap pénteken azt írta, hogy a Duvalból  legalább még egy kerekes lebukott, s ő is ezzel a szerrel élt.

Velük van tele a sajtó

A francia, olasz és spanyol lapok felháborodással és döbbenten  reagáltak Riccardo Ricco doppingvétségére. 
 
Le Figaro (Franciaország): "Ismét jelen van a dopping a Tour de France-on. A verseny szenzációjaként beharangozott Riccardo Ricco EPO-val bukott le. Egy újabb szégyenteljes fejezet a Tour történetében."

Le Parisien: "Riccardo Ricco, a botrányhős. A csaló Riccót kizárták."   

Libération: "Megint egy mocskos Tour."


Dopping: róluk szólnak a hírek
Dopping: róluk szólnak a hírekLa Gazzetta dello Sport (Olaszország): "Áruló, disznó Ricco! Ricco megaláztál minket. Szomorúak vagyunk és mérgesek. Ricco, neked véged."

Corrierre dello Sport: "A Tour hőse börtönbe vonul. Így az egésznek nincs értelme. Drága illetékesek: most állítsatok le mindent!"

El Pais (Spanyolország): "Riccónak kellett volna a vérfrissítésnek lenni, aki forradalmasítja és feledteti a doppingügyekbe keveredett korábbi  sztárokat. Miután kiderült, hogy mi folyik az ereiben, megállapíthatjuk, hogy elődeihez képest csak annyit változtatott, hogy más összetételű szerrel bukott le."

El Mundo: "A kerékpársport és a Tour is haldoklik."

As: "Riccót kizárták, a tekintélyét vesztett Tour újabb nagy pofont  kapott."

Marca: "Létezik még igazi kerékpársport? Totális káosz, a verseny  szánalmas. A Tour de France nem más, mint egy cirkusz."

15. szakasz:
Embrun-Prato Nevoso - 183 km, hegyi befutó

1. SCHLECK
2. KOHL - 7 mp hátrány
3. EVANS - 8 mp hátrány
4. MENCHOV - 38 mp hátrány
5. VANDEVELDE - 39 mp hátrány
6. SASTRE - 49 mp hátrány

Az ausztrál Simon Gerrans nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszát. Összetettben a luxemburgi Frank Schleck került az élre.

Oscar Pereiro, a 2006-os Tour győztese a verseny során súlyosan megsérült: a 80. km-nél nagyot bukott, bal kulcscsontja eltört és a legközelebbi kórházba szállították.


Kiszállt, hiába a 4 szakaszgyőzelem


A négy szakaszon győztes Mark Cavendish nem folytatta a körversenyt. A Columbia csapat tájékoztatása szerint a brit kerekes elfáradt az első két héten, és nem látta értelmét, hogy a vasárnapi  kemény hegyi szakasznak nekivágjon. A 23 éves Cavendish - aki indul majd az olimpián - a négy szakaszgyőzelmével beállította két olasz, Mario Cipollini (1999) és  Alessandro Petacchi (2003) rekordját. 

14. szakasz:
Nimes-Digne les Bains - 194 km

A háromszoros világbajnok spanyol Oscar Freire nyerte a 14. szakaszt. Összetettben továbbra is az ausztrál Cadel Evans áll az élen.

Mi a franc(e) az az EPO?

Az erythropoietin egy glicopeptidhormon, ami a vörösvértestek (erythrocyták) termelését szabályozzák a csontvelő őssejtjeiben az oxigénigénynek megfelelően.

Az EPO túlnyomórészt a vesében termelődik. Az EPO-nak aminosav váza van, amihez négy helyen különféle glikozidos láncok kapcsolódnak. A különböző EPO-típusok ezekben a cukorrészekben különböznek egymástól. Ezek fiziológiás hatása bár összehasonlítható, azonban jelentéktelen a különbség a fizikai és kémiai tulajdonságok tekintetében.

A mesterségesen előállított, rekombináns EPO (az irodalomban többféle rövidítés él: rHuEPO, rhu-EPO, rhEPO, rEPO) megegyezik a természetes EPO-val az aminosavvázban, a cukorrészekben van csekély eltérés. Ezek a különbségek befolyásolják a molekula fizikai és kémiai viselkedését, így például különbségek mutatkoznak az egyes formák elektromos töltésében.

Dopping, dopping, dopping

A L'Equipe francia lap értesülése szerint a Riccardo Ricco doppingesete miatt a Tour de France-tól csütörtökön visszalépett Saunier Duval csapatnál legalább még egy kerékpáros fennakadt a doppingvizsgálaton. Az újság nem nevezte meg a lebukott kerekest, azt írta, hogy ismét az úgynevezett harmadik generációs EPO-t, más néven CERA-t mutattak ki a vizsgálatok során.

Végig a tengerparton

13. szakasz: Narbona-Nimes - 182 km

Ha sprintbefutó, akkor Mark Cavendish verhetetlen. A pénteki etap után már a negyedik szakaszt nyerte meg.
Miután a mezőny tíz kilométerrel a vége előtt bedarálta a szökevényeket, ismét a sprinterek jöttek.


Már ismét a doppingbotrányok főszerepben

Manuel Beltrán után egy másik spanyol versenyző, Moises Duenas  Nevado is pozitív doppingtesztet produkált a Tour de France-on. A Barloworld kerekesét még a negyedik szakasz után ellenőrizték és a vizsgálatok EPO nyomaira bukkantak. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint Duenas Nevadót felkeresték csapata szállásán, Tarbes-ban, ahol házkutatást is tartottak, majd őrizetbe vették, és szerdán - legalább a kihallgatás végéig - vizsgálati fogságban marad. A bringás szállodai szobájában, elrejtve, tiltott szereket találtak a szerdai szakasz rajtja előtt.   

Ricco tagad

Ricardo Ricco, a rendőrségi kihallgatásán tagadta, hogy tiltott szerekkel élt.

A Saunier Duval csapat első számú indulójáról csütörtökön derült ki, hogy a negyedik szakasz után levett mintájában harmadik generációs EPO nyomaira bukkantak a szakemberek.    "Csütörtökön 14 órakor vették őrizetbe. Első kihallgatásán nyugodt volt és tagadta, hogy rosszat tett volna - nyilatkozta  Antoine Leroy ügyész - Pénteken a vizsgálóbíró előtt tesz   vallomást, s ezt követően indulhat meg a hivatalos nyomozati eljárás ellene."

Riccardo Ricco már a harmadik az idei Touron, aki pozitív doppingtesztet produkált, ám egyértelműen ő a legnagyobb név a lebukott kerekesek közül.

Riccardo Ricco már a harmadik az idei Tour de France országúti  kerékpáros körversenyen, aki pozitív doppingtesztet produkált. A L'Equipe című francia sportnapilap értesülését a Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) is megerősítette, miszerint az olasz kerekes szervezetében - a spanyol Manuel Beltránhoz és Moises Duenas Nevadóhoz hasonlóan - harmadik generációs EPO-t mutatott ki az A teszt.

"Ricco ugyanazzal bukott le, mint az előző két kerekes" - mondta  Pierre Bordry, az AFLD elnöke. Ricco csapata, a Saunier Duval a hírről értesülve azonnal visszalépett a viadaltól, azaz már a 12. szakaszon sem álltak rajthoz a versenyzői. A bringást pedig az új, szigorú francia  doppingtörvény miatt őrizetbe vette a csendőrség.

Ricardo Ricco: nincs tovább.
Ricardo Ricco: nincs tovább.


"A visszalépés csapatdöntés volt, nem a Tourt szervező ASO cég nyomására tettük. És addig az egész istálló tevékenységét  felfüggesztjük, amíg ki nem derül, mi történt pontosan" - mondta Matxin Fernandez, a Saunier Duval sportigazgatója.

Az összetettben kilencedik helyen álló 24 éves klasszis az eddigi legnagyobb név, aki megbukott: idén második lett a Giro d'Italián, illetve a Touron már két szakaszt nyert, s jelenleg ő viselte a legjobb fiatalnak járó fehér és a hegyipontversenyben vezetőnek járó pöttyös trikót.

Cavendish harmadszor


12. szakasz: Lavelanet-Narbona - 168 km

A brit Mark Cavendish nyerte a Tour 12. szakaszát, míg összetettben továbbra is az ausztrál Cadel Evans vezet. Cavendish az idei viadalon harmadik etapgyőzelmét aratta.

11. szakasz:
július 16., Lannemezan-Foix - 167 km

A norvég Kurt-Asle Arvesen nyerte a 11. szakaszt. A Lannemezan és Foix közötti 167,5 km-es etapon 12 kerekes már pár kilométer után megszökött, s mivel összetettben egyikük sem jelentett veszélyt az élen állókra, így a karaván el is engedte a csoportot, amely több mint tíz perc előnnyel ért célba. A szökevények közül Arvesen bizonyult a leggyorsabbnak.
Újabb doppingolót fogatak

Manuel Beltran után egy másik spanyol versenyző, Moises Duenas  Nevado is pozitív doppingtesztet produkált a francia országúti kerékpáros körversenyen. A Barloworld kerekesét a negyedik szakasz után ellenőrizték és a vizsgálatok EPO nyomaira bukkantak.

Egy nap szünet - Búcsú a Pro Tour-tól?

A Tour de France szünnapján sem állt meg az élet a kerékpársportban:  valamennyi csapat kiszáll jövőre az országúti kerékpáros Pro  Tour-sorozatból. "Egyhangú döntés született, hogy 2009-re nem újítjuk meg a szerződést" - olvasható a 17 istálló közös közleményében. Az Astana az egyedüli együttes, amely nem írta alá az állásfoglalást, de ennek oka technikai jellegű, ugyanis a kazah csapatot nem hívták meg a Tour de France-ra a tavalyi doppingbotránya miatt.

"Ha mindenki így döntött, akkor nem tudom elképzelni, hogy az Astana másként határozna" - mondta az Astana csapatvezetője, Philippe Maertens. A nemzetközi szövetség (UCI) elnöke, Pat McQuaid úgy reagált a hírre, hogy a "disszidensek az UCI-ból való kizárásukkal nézhetnek  szembe".

Az UCI 2005-ben hívta életre a Pro Tour-sorozatot, amely magában foglalta valamennyi jelentős egynapos viadalt és rangos körversenyt, s a csapatoknak garantálta részvételét ezeken, így nem a  versenyszervezők döntöttek, hogy mely együtteseket hívják meg.

Hegyre fel!

10. szakasz:
Pau-Hautacam - 156 km, hegyi befutó

Az olasz Leonardo Piepoli nyerte a Pireneusok királyszakaszát a Tour de  France országúti kerékpáros körversenyen, összetettben pedig Cadel Evans vette át a vezetést, de előnye mindössze egyetlen másodperc a Frank Schleck előtt.

Az összetett (sárga trikó)   

1. Cadel Evans (ausztrál, Lotto),
2. Schleck - 1 mp hátrány
3. Christian Vandevelde (amerikai, Garmin-Chipotle) - 38 mp h.

A Pau és Hautacam közötti 156 km-es, tizedik etap végén két kiemelt kategóriás hegyvárt a mezőnyre. A szakasz elején heten szöktek meg a mezőnytől, de ahogy elkezdődött az első, nevezetesen a Tourmalet-ra vezető emelkedő, az előnyük máris vészesen fogyni kezdett. Ezen a kaptatón a valamennyi favoritot magában foglaló főmezőnyt a Carlos Sastre által vezérelt CSC csapata "húzta fel", s a gyilkos tempó jócskán szedte is az áldozatait, többek között a korábbi Giro d'Italia győztes Damiano Cunego és a sokak által legnagyobb esélyesnek tartott spanyol Alejandro Valverde is lemaradt.

Az utolsó, Hautacamra vezető emelkedőn, amikor valamennyi szökevényt utolérték már, Piepoli lendült támadásba, s csupán öten tartották vele a lépést, köztük Frank Schleck, akinek így az összetett elsőségre is megnyílt a lehetősége, s volt olyan pillanat, amikor virtuálisan magán érezhette a sárga trikót. Azonban 2,5 km-re a céltól leszakadt Piepolitól, így a hétfős "főmezőnyben" tekerő Evans az utolsó métereken annyit faragott hátrányából, hogy ha csak egyetlen másodperccel is, de ő szerezte meg a nemes ruhadarabot. A kitűnő hegyimenő Piepoli pályafutása első sikerét aratta a Touron.

Az első igazán erős hegyi etapon kiderült, hogy reálisan Evansen kívül a spanyol Sastre és az orosz Gyenyisz Mencsov nyerheti meg a Tourt, illetve a már két etapon is győztes, de ezúttal csapat- és honfitársát, Piepolit a főmezőny "féken tartásával" szakaszgyőzelemhez segítő olasz Riccardo Ricco okozhat még meglepetést. De a a végéig még sok van hátra, így úgy gondoljuk, még többen esélyesk a végső győzelemre.


9. szakasz: Toulouse-Bagneres de Bigorre - 224 km

Az olasz Riccardo Ricco nyerte a körverseny első hegyi szakaszát. Az összetettben továbbra is a luxemburgi Kim Kirchen vezet.

Az összetettben (sárga trikó): 1. Kim Kirchen (luxemburgi, Columbia), 2. Cadel Evans (ausztál, Lotto), 3. Christian Vandevelde (amerikai, Garmin-Chipotle).

A Saunier Duval versenyzője a nap utolsó, első kategóriás emelkedőjén lépett meg a legjobbakat tömörítő bolytól, majd hamar befogta az etap elején elszökött kerekeseket és a csúcs utáni lejtmenetben is gyors volt, így több mint egyperces előnnyel ért célba. Az idei Touron már második szakaszgyőzelmét begyűjtő Ricco mögött az orosz Vlagyimir Jefimkin lett a második, míg a francia Cyril Dessel a harmadik.

8. szakasz: Figeac-Toulouse - 172 km

Mark Cavendish nyerte a nyolcadik szakaszt, amelyet végig esőben tekertek végig a vringások. Cavendish második szakaszgyőzelmét könyvelheti el, hiszen az ötödik etap végén is őt hajrázott a legjobban.

Az első doppingos

A kiváló hegyimenő, Manuel Beltrán pozitív doppingtesztet produkált a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen - ő az idei viadal első lebukott versenyzője.

Beltránt a szállodában a francia rendőrség őrizetbe vette, a Liquigas pedig kizárta a kerekest a csapatból

7. szakasz: Brioude-Aurillac - 159 km

Az etapot több kisebb-nagyobb emelkedő és két második kategóriás hegy is nehezítette, de az utolsó kaptatóra összerázódott a mezőny.

A spanyol Sanchez a csúcsról célba vezető 9 km-es lejtmenetben próbálkozott szökéssel, s mivel az élboly tagjai későn kaptak észbe, ha csak 100 méteres előnnyel is, de végül elsőként haladt át a célvonalon. A sárga trikóért folytatott versenyben semmi nem változott.


6. szakasz: Aigurande-Super Besse - 195 km

A mezőnyre az idei versenyen először hegyi befutó várt. A sárga trikót viselő Schumacher a cél előtt néhány száz méterrel bukott, így több vetélytársa is megelőzte. A német összetettben visszacsúszott a harmadik helyre. A szakaszt az olasz Ricco nyerte.

Az összetett állása

1. Kirchen
2. Evans - 6 mp. hátrány
3. Schumacher - 16 mp. hátrány
4. Vandevelde - 44 mp. hátrány
5. Millar - 47 mp. hátrány
Túl a leghosszabb szakaszon

5. szakasz: Cholet-Chateauroux - 232 km

Mark Cavendish révén brit szakaszgyőzelem született a Tour de France  országúti kerékpáros körverseny ötödik szakaszán, míg összetettben  továbbra is a német Stefan Schumacher vezet. Az idei viadal leghosszabb, Cholet és Chateauroux közötti 232 km-es etapján mezőnybefutó döntött, melynek során Cavendish a háromszoros világbajnok spanyol Oscar Freirét és a Touron - rekordot  jelentő módon - hatszoros zöld trikós német Erik Zabelt sprintelte le.

Sérülés miatt visszalépett a Tour de France kerékpáros körversenytől a  kolumbiai Juan Mauricio Soler. A tavalyi viadal legjobb hegyimenője még az első szakaszon bukott, eltörte a csuklóját és a karja is megsérült, ennek ellenére szerdáig kitartott. Az 5. szakasz elején aztán jelezte: nem folytatja tovább.4. szakasz: Cholet - 29 km (egyéni időfutam)

A német Stefan Schumacher nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 29,5 km-es egyéni időfutamát, ezzel az összetettben is átvette a vezetést. A Gerolsteiner versenyzője 18 másodperccel előzte meg a másodikként záró luxemburgi Kim Kirchent és harmadik brit David Millart.

Tengerparti rajt

3. szakasz:
Saint Malo-Nantes - 208 km

Egy hosszú szökés után a francia Samuel Dumoulin nyerte a Tour de France  országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát, míg összetettben  honfitársa, az ezúttal harmadik Romain Feillu vette át a vezetést a  spanyol Alejandro Valverdétől.2. szakasz: Auray-Saint Brieuc - 164 km

A második szakasz végén sprintbefutó döntött, amelyben a norvég Thor Hushovd volt a leggyorsabb.

Az összetettben (sárga trikó):  1. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d'Epargne), 2. Kirchen 1 mp hátrány, 3. Oscar Freire (spanyol, Rabobank) azonos idővel.


A L'Equipe című francia sportnapilap szerint a spanyol Alejandro Valverde a legnagyobb esélyese a Tour de France országúti kerékpáros körversenynek.

A Caisse d'Epargne kerekese megnyerte az első szakaszt, így pályafutása során először viselhette az összetettben élen állónak járó sárga trikót a vasárnapi második szakaszon, melyen megőrizte vezető helyét.

A L'Equipe „Bretagne hercegének" nevezte szombati szakaszgyőzelme után a 28 éves sportembert, aki sietett kijelenteni, hogy „nem mindenáron" akarja megőrizni a sárga trikót.

1. szakasz: Brest-Plumelec - 197,5 km

A végső győzelemre is esélyesnek tartott spanyol Alejandro Valverde  nyerte meg az idei Tour de France kerékpáros körverseny első szakaszát, a Brest és Plumelec közötti etapot. A 95. francia körversenyen idén a hagyományoktól eltérően nem rendeztek prológot, a 197,5 km hosszú nyitószakasz végén pedig a szakértők többsége a sprinterek csatáját várta, ezzel szemben a hegyen és az időfutamokban is erős Valverde győzött.Kerék és vitorla

1. szakasz:
Brest-Plumelec - 197,5 km

Brest Franciaország legnyugatibb csúcsa miközben az atlanti-óceánra néz. A város látta a legnagyobb felfedezőket és a legmerészebb tengerészeet, amikor elindultak a kikötőjéből. Brest gazdaságágát nagyon erősnek tarttják, emellett azonban hatékony szolgáltatásairól is ismert.Nem véletlen tehát, hogy innen rajtol a Tour de France július 5-én, valamint július 11-étől július 18-áig egy nemzetközi vitorlás fesztiválnak is otthont ad (2000 hajót várnak). Brest azt ígéri: minden kerék és vitorla lesz!

A szombati első szakasz végállomása Plumelec, a 2500 lakosú kisváros.Előzmények

Szombattól nem teker Ivan Basso, Alessandro Petacchi, Michael Rasmussen, vagy Vinokourov: a biciklisták doppingotrányuk miatt hiányoznak. Tom Boonen szervezetében kokaint találtak; a tavalyi győztes, Alberto Contador, valamint az egy éve bronzérmet szerző Levi Leipheimer sem indul, mert csapatuk, az Astana nem vehet részt a versenyen a tavalyi balhék miatt.

Néhány nagy nevet saját csapatuk nem nevezett, ilyen például Vladimir Karpets (Caisse d'Épargné), aki 2004-ben volt a legjobb fiatal, de hiányzik Thomas Dekker (Rabobank), Michael Rogers (Team Columbia), Gomes Marchante (Saunier Duval). És akkor még Daniele Benattiról, Bettiniről, vagy Di Lucáról nem is beszéltünk.

Jellegzetes kép a Tour de France-ról.
Jellegzetes kép a Tour de France-ról.


Magyar hiányzó

Sajnos ezúttal magyar induló sem lesz ott a körversenyen: a Crédit Agricole a hét elején a honlapján tette közzé kilencfős listáját, s ebből kiderült, nem nevezik Bodrogi Lászlót. A klub elöljárói úgy vélik, a tavaly világbajnoki ezüstérmes magyar kerekes az olimpia közelsége miatt nem tudna százszázalékosan a Tourra koncentrálni. A kiváló versenyző, aki múlt héten győzelmet aratott a hazai időfutam bajnokságon, a nyári játékokig egy franciaországi egynapos versenyen teker, emellett motorvezetéses edzésekkel készül az augusztusi megmérettetésre.

A Google részletes térképpel segít, hogy mi is ott lehessünk a versenyen.


A 95. Tour de France-on induló 20 csapat

AG2R, Agritubel, Barloworld, Bouygues Telecom, Caisse d'Espargne, Cofidis, Columbia, Credit Agricole, CSC, Euskatel, Francaise des Jeux, Garmin Chipotle, Gerolsteiner, Lampre, Liquigas, Milram, QuickStep, Rabobank, Saunier Duval, Lotto
A tavalyi dopping botrányok

A 2007-es versenyen a két szakaszon is első kazah Alekszandr Vinokurov tiltott transzfúziós eljárással akadt fenn a doppingvizsgálaton, melynek következtében az egész istálló visszalépett. Alig egy hónappal később az Astana egy másik klasszisa, a szintén kazah Andrej Kaszecskin is pozitív eredményt produkált, s a Tour szervezői év elején úgy határoztak, az idei viadalon nem indulhat az istálló, amely időközben leigazolta az idei Giro d'Italián is diadalmaskodó Contadort. A döntést azzal indokolták, hogy az Astana súlyos erkölcsi kárt okozott a Tournak.A szervezők mégis azt ígérik, nem lesz hiány sztárokban és esélyesekben. Korábbi győztesek közül a spanyol Oscar Pereiro Sio rajthoz áll. A szakemberek szerint azonban korántsem ő a legnagyobb favorit, hanem olyan kitűnőségek, akik évek óta rendre az első tízben végeznek, de eddig nem sikerült sárga trikóban Párizsba érkezniük. Legtöbben a tavaly második ausztrál Cadel Evanst, a 2004-es Giro d'Italia-győztes olasz Damiano Cunegót, honfitársát, az idei Girón második Riccardo Riccót, az egy éve a Touron negyedik spanyol Carlos Sastrét, valamint a szintén spanyol Alejandro Valverdét emlegetik, mint lehetséges bajnokot. (Forrás: MTI)

A 95. Tour de France programja

1. szakasz: július 5., Brest-Plumelec, 197 km
2. szakasz: július 6., Auray-Saint Brieuc, 164 km
3. szakasz: július 7., Saint Malo-Nantes, 208 km
4. szakasz: július 8., Cholet, 29 km, egyéni időfutam
5. szakasz: július 9., Cholet-Chateauroux, 232 km
6. szakasz: július 10., Aigurande-Super Besse, 195 km, hegyi befutó
7. szakasz: július 11., Brioude-Aurillac, 159 km
8. szakasz: július 12., Figeac-Toulouse, 172 km
9. szakasz: július 13., Toulouse-Bagneres de Bigorre, 224 km
10. szakasz: július 14., Pau-Hautacam, 156 km, hegyi befutó
11. szakasz: július 16., Lannemezan-Foix, 167 km
12. szakasz: július 17., Lavelanet-Narbona, 168 km
13. szakasz: július 18., Narbona-Nimes, 182 km
14. szakasz: július 19., Nimes-Digne les Bains, 194 km
15. szakasz: július 20., Embrun-Prato Nevoso, 183 km, hegyi befutó
16. szakasz: július 22., Cuneo-Jausiers, 157 km
17. szakasz: július 23., Embrun-L,Alpe D'Huez, 210 km, hegyi befutó
18. szakasz: július 24., Bourg d'Oisans - Saint-Etienne, 197 km
19. szakasz: július 25., Roanne-Montlucon, 165 km
20. szakasz: július 26., Cerilly-Saint Amand Montrond, 53 km, egyéni időfutam
21. szakasz: július 27., Etampes-Párizs, Champs-Élysées, 143 km

A kilencvenötödik

A 95. Tour de France 20 csapatának 180 indulójára 3554 kilométer teljesítése vár. A 21 szakaszból álló viadal programjában két egyéni időfutam és négy hegyi befutó szerepel. A versenyen két szünnap lesz.
A tavalyi bojkott után a német ARD és ZDF televízió vezetősége bejelentette: doppingbotrány esetén sem szakítja félbe a Tour de France országúti kerékpáros körverseny közvetítését. "Felkészültünk a legrosszabbra, kommentátoraink nemrég külön doppingszemináriumon vettek részt a saarbrückeni egyetemen" - jelentette ki Roman Bonnaire, az ARD és a ZDF csoportvezetője, hozzátéve: a július 22-én és 23-án esedékes két alpesi csúcsetapot az elejétől a végéig sugározzák.

Egy évvel ezelőtt az állami tévéadók a 9. szakasztól bojkottálták a viadalt, miután Patrik Sinkewitz szervezetében túl magas - a megengedett érték hatszorosa - volt a tesztoszteronszint. A példa értékűnek szánt lépésből végül az Eurosport profitált, mivel a legtöbb néző ott követte tovább a Tour történéseit.


A győztesek

1991: Miguel Indurain
1992: Indurain
1993: Indurain
1994: Indurain
1995: Indurain
1996: Bjärne Riis
1997: Jan Ullrich
1998: Marco Pantani
1999: Armstrong
2000: Armstrong
2001: Armstrong
2002: Armstrong
2003: Armstrong
2004: Armstrong
2005: Armstrong
2006: Pereiro Sio
2007: Contador

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egervári Sándor szerint dobogóért harcolhat az ETO

Labdarúgás - Az elmúlt idényben bronzérmes Győri ETO FC számára szombaton a Szombathelyi Haladás… Tovább olvasom