Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Tour de France 2012 - Bradley Wiggins győzött

A várakozásoknak megfelelően Bradley Wiggins a vasárnapi zárószakaszon megőrizte az összetettben vezetőnek járó sárga trikót, azaz megnyerte a 99. Tour de France országúti kerékpáros körversenyt.

Tour de France, 20. szakasz - A brit Bradley Wiggins győzött

A várakozásoknak megfelelően Bradley Wiggins a vasárnapi zárószakaszon megőrizte az összetettben vezetőnek járó sárga trikót, azaz megnyerte a 99. Tour de France országúti kerékpáros körversenyt. A brit kerekes a mezőnnyel érkezett a párizsi Champs-Élysées-n kialakított célba. A 20., 120 kilométeres etapon csapat- és honfitársa, a világbajnok Mark Cavendish győzött sprintbefutóban, mögötte a mezőnypontverseny szlovák győztese, Peter Sagan lett a második. Összetettben Wiggins másik csapat- és honfitársa, Chris Froome lett a második, míg a harmadik helyen az olasz Vincenzo Nibali zárt. Wiggins a Tour történetének első brit győztese.

Eredmények: 20. szakasz, Rambouillet-Párizs, Champs-Élysées, 120 km
1. Mark Cavendish (brit, Sky) 3:08:07 ó 2. Peter Sagan (szlovák, Liquigas) azonos idővel 3. Matthew Goss (ausztrál, Orica) a.i.

A végeredmény
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 87:34:42 ó 2. Chris Froome (brit, Sky) 3:21 p hátrány 3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 6:19 p h.

Tour de France - Kategóriaelsők

A vasárnap véget ért 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny kategóriagyőztesei: összetett (sárga trikó): Bradley Wiggins (brit, Sky)

legjobb fiatal (fehér trikó): Tejay Van Garderen (amerikai, BMC)

hegyi pontverseny (pöttyös trikó): Thomas Voeckler (francia, Europcar)

pontverseny (zöld trikó): Peter Sagan (szlovák, Liquigas)

csapatverseny: RadioShack (amerikai)Tour de France, 19.szakasz - Wiggins szakaszgyőzelemmel biztosította be végső sikerét

A brit Bradley Wiggins szakaszgyőzelemmel biztosította be szombaton végső sikerét a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen. A 32 éves sportoló több mint egyperces előnnyel bizonyult gyorsabbnak csapat- és honfitársánál, az összetettben mögötte második Chris Froome-nál a Bonneval és Chartres közötti 53,5 kilométeres egyéni időfutamon, amely a viadal utolsóelőtti, 19. etapja volt. Vasárnap még rendeznek ugyan egy szakaszt, de azon a hagyományok szerint már nem szokott változni az élen állók sorrendje.

Eredmények: 19. szakasz, Bonneval-Chartres, 53,5 km, egyéni időfutam
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 1:04:13 ó 2. Chris Froome (brit, Sky) 1:16 p hátrány 3. Luis Leon Sanchez (spanyol, Rabobank) 1:50 p h. ...16. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 3:38 p h.

Az összetettben
1. Wiggins 84:26:31 ó 2. Froome 3:21 p hátrány 3. Nibali 6:19 p h.
Vasárnap a Rambouillet és Párizs közötti 120 kilométeres etappal zárul a viadal, amelynek befutója a Champs-Élysées-n lesz.

Central European Tour - Lovassy nyerte az első szakaszt

Az egyetlen magyar országúti kerékpáros olimpikon, Lovassy Krisztián nyerte a Central European Tour szombaton rendezett első szakaszát. A Szerencs és Miskolc közötti, 157,8 kilométeres etap harmadánál négyen próbálkoztak - sikeresen - szökéssel, és a kvartettben ott volt Lovassy is.

A négy versenyző váltott vezetéssel haladt, ügyesen őrizte több mint kétperces előnyét. Az utolsó 400 méteren Matina Kvasina felvezette a hajrát Lovassynak, aki meg is nyerte a szakaszt. A viadalon 23 csapat 138 kerekese indult. Eredmények: 1. szakasz, Szerencs–Miskolc, 157,8 km: l. Lovassy Krisztián (Tusnád Cycling Team) 3:31:41 óra 2. Vjacseszlav Kuznyecov (orosz, Itera Katyusa) azonos idővel 3. Pavel Kotcsetrkov (orosz, Itera Katyusa) a.i.

Vasárnap az Isaszeg és Budapest közötti 135,3 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

Tour de France, 18. szakasz - Cavendish nyerte

A brit Mark Cavendish nyerte a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny pénteki, 18. szakaszát. A rajt után 120 kilométerrel egy úton átszaladó nagy fekete kutya okozott bukást, ebbe többen belekeveredtek, köztük a belga Philippe Gilbert és az orosz Gyenyisz Mencsov. Az összetettben vezető Bradley Wiggins és vetélytársai a mezőnnyel együtt értek célba, így nem változott a különbség az összetett élén.

Eredmények: 18. szakasz, Blagnac - Brive-la-Gaillarde 222,5 km
1. Mark Cavendish (brit,Sky) 4:54:12 ó 2. Matthew Goss (ausztrál, Orica) azonos idővel 3. Peter Sagan (szlovák, Liquigas) azonos idővel

Az összetettben
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 83:22:18 ó 2. Christopher Froome (brit, Sky) 2:05 perc hátrány 3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 2:41 p h.

Szombaton a Bonneval és Chartres közötti 53,5 km-es egyéni időfutamot rendezik.

Tour de France 17. szakasz - Valverde nyerte a szakaszt, Wiggins a végső siker kapujába

A spanyol Alejandro Valverde nyerte a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny csütörtöki, 17. szakaszát. Az összetettben vezető Bradley Wiggins a harmadik helyen érkezett célba, így a második, szintén brit Christopher Froome-mal szemben megtartotta, a többiekkel szemben pedig növelte előnyét. A szigetországi kerékpáros ezzel közel került a végső sikerhez, ugyanis több nehéz etapot már nem rendeznek a vasárnap záruló viadalon.

Eredmények: 17. szakasz, Bagneres-de-Luchon - Peyragudes, 143,5 km
1. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 4:12:11 ó 2. Christopher Froome (brit, Sky) 19 mp hátrány 3. Bradley Wiggins (brit, Sky) azonos idővel

Az összetettben
1. Wiggins 78:28:02 ó 2. Froome 2:05 p hátrány 3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 2:41 p h.

Pénteken a Blagnac és Brive-la-Gaillarde közötti 222,5 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

16. szakasz - Francia szakaszsiker, Wiggins maradt az élen

A hazai közönség előtt szereplő Thomas Voeckler nyerte szerdán a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny 16. szakaszát. Az összetettben továbbra is a brit Bradley Wiggins vezet.

Eredmények: 16. szakasz, Pau - Bagneres-de-Luchon, 197 km
1. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 5:35:02 óra 2. Chris Anker Sörensen (dán, Saxo Bank) 1:40 perc hátrány 3. Gorka Insausti Izaguirre (spanyol, Euskaltel) 3:22 perc hátrány

Az összetettben
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 74:15:32 ó 2. Chris Froome (brit, Sky) 2:05 p hátrány 3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 2:23 p h.

Csütörtökön a Bagneres-de-Luchon és Peyragudes közötti 143,5 km-es szakasz vár a mezőnyre hegyi befutóval.

F. Schleck megbukott a doppingvizsgálaton

A kiváló luxemburgi kerékpáros, Fränk Schleck a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) tájékoztatása szerint megbukott a július 14-i doppingvizsgálaton, szervezetében tiltott vízhajtót (Xipamide) mutattak ki a tesztek.

A 2010-es Tour de France-győztes Andy Schleck bátyja – öccsét egyébként Alberto Contador kizárását követően hirdettek ki elsőként – a RadioShack színeiben állt rajthoz a Francia kerékpáros körversenyen, amelyen 15 szakaszt követően a 12. helyen található, és 9:45 perc a hátránya az éllovas Bradley Wigginsszel szemben.

„A UCI a mai nap folyamán értesítette a luxemburgi kerékpáros Fränk Schlecket, hogy a július 14-i vizeletmintájában tiltott szert, Xipamide vízhajtót találtak" – áll a szövetség közleményében.

A luxemburgi sportolót nem függesztették még fel, így folytathatja a Tourt és élhet a B-próba lehetőségével.Tour de France - 15. szakasz - Francia szakaszsiker, Wiggins tartja előnyét

Pierrick Fedrigo
nyerte hétfőn a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszát. A francia kerékpáros egy szökés után haladt át elsőként a célvonalon a Samatan és Pau közötti 158,5 km-es etapon. Az összetettben továbbra is a brit Bradley Wiggins vezet.

Eredmények: 15. szakasz, Samatan-Pau, 158,5 km
1. Pierrick Fedrigo (francia, FDJ) 3:40:15 ó 2. Christian Vande Velde (amerikai, Garmin) azonos idővel 3. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 12 mp hátrány

Az összetettben
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 68:33:21 ó 2. Chris Froome (brit, Sky) 2:05 p hátrány 3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 2:23 p h.

Kedden szünnap lesz a vasárnapig tartó viadalon, szerdán pedig a Pau és Bagneres-de-Luchon közötti 197 km-es km-es, pireneusi szakasz vár a mezőnyre.

Tour de France, 14. szakasz - Spanyol siker

A spanyol Luis-Leon Sanchez nyerte vasárnap a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny 14. szakaszát. Az összetettben továbbra is a brit Bradley Wiggins vezet.

Eredmények: 14. szakasz, Limoux-Foix, 191 km
1. Luis-Leon Sanchez (spanyol, Radobank) 4:50:29 óra 2. Peter Sagan (szlovák, Liquigas-Cannondale) 47 mp hátrány 3. Sandy Casar (francia, FDJ-BIGMAT) azonos idővel

Az összetettben
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 64:41:16 óra 2. Chris Froome (brit, Sky) 2:05 perc h. 3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 2:23 p h.

Hétfőn a Samatan és Pau közötti 158,5 km-es szakasz vár a mezőnyre.

Tour de France - 13. szakasz

Hiába a francia nemzeti ünnep, hiába Michael Mörköv szökési fogadalma: a francia kerékpáros-körverseny szombati sík szakaszán nem francia és nem dán győzelem született – a Tour de France 13. etapját a német André Greipel nyerte meg sprintbefutót követően. Greipelnek ez a harmadik szakaszgyőzelme az idei Touron. Az összetettben vezető brit Bradley Wiggins megőrizte nagyjából kétperces előnyét.

Marcus Burghardt megugrási kísérletével indult az előző napok hegymászásait feledtető, majdhogynem sík etap. Egy ötös üldözőboly (Pablo Urtasun, Samuel Dumoulin, Matthieu Ladagnous, Michael Mörköv, Roy Curvers) hamar utolérte a német óriást, majd a kétperces előnyre szert tevő szökevényekhez csatlakozott Jimmy Engoulvent és Maxime Bouet, sőt kisvártatva egy újabb francia, Jerome Pineau is.

A nyolc szökésben lévő között öt francia nyomta a pedált – a francia nemzeti ünnepen valami ilyesmiben reménykedtek azok, akik úgy döntöttek, hogy az utak mellett töltik ezt a szombatot.

Volt azonban a nyolcasban egy rendkívül eltökélt dán is, akinek július 14. nem a Bastille ostromáról, hanem egy szomorú családi eseményről emlékezetes. Michael Mörköv fogadalmat tett, hogy édesapja halálának ötödik évfordulóján szakaszgyőztesként száll le a nyeregből.

A vezető nyolcas 175 kilométerrel a cél előtt 9:20 percnyi előnyben volt a mezőnyhöz képest, azonban ahogyan várható volt, a sík terepen, a szeles időben a különbség nem volt tartható. S amikor a színes kígyó már nagyjából kétpercnyire megközelítette őket – ez 63 kilométerrel a cél előtt történt –, a különleges dátumtól függetlenül is szökésekre hajlamos Mörköv elérkezettnek látta az időt a robbantásra.

A dán bátran megindult, húsz kilométerrel később a mezőnyhöz képest három-, a hét üldözőhöz képest nagyjából egyperces előnnyel rendelkezett. Csakhogy hátravolt még a nagy kihívás: a csupán harmadik kategóriás (159 m), de 1.6 kilométer hosszan 10 százalékos emelkedéssel megmászható Mont-Saint-Clair!

S mintha az addigi majdnem kétszáz kilométeren semmi sem történt volna... Huszonhárom kilométerrel a befutó előtt elsőként Giampaolo Caruso fogta be Mörkövöt, majd az olaszt is kegyetlenül benyelte a kielégíthetetlen étvágyú mezőny.

Illusztris társaság gyűlt össze a tengerparti, oldalszeles hajrához, tagja volt például a címvédő Cadel Evans, a sárga trikós Bradley Wiggins és a zöld trikós, egy defekt miatti hátrányát ledolgozó Peter Sagan is. (Nemcsak a zöld, hanem a pöttyös trikósra is várt különleges megpróbáltatás ezen a napon: Fredrik Kessiakoff kisebb bukásba keveredett, emiatt veszített némi időt.)

Ketten úgy döntöttek, meglépnek, de Alekszandr Vinokurov és Michael Albasini sem kerülhette el a sorsát, 2.5 kilométerrel a vége előtt őket is hátba vágta a mezőny.

Az utolsó méterek stafétájában rövid időre az összetettben vezető Bradley Wiggins is az élre állt, de hiába próbálta felvezetni csapattársát, Edvald Boasson Hagent, nem járt sikerrel – a norvégot ketten is lehajrázták.

A szakaszgyőzelem végül a hajrában kemény munkát végző Lotto német bringásáé, André Greipelé lett, aki minimális különbséggel előzte meg Peter Sagant, visszavágván neki a múlt pénteki vereségért. Pillanatnyilag mindkettejüknek három szakaszgyőzelme van az idei Touron.

Mörköv pedig, ha nem is nyert, nem maradt elismerés nélkül a számára fontos szakaszon: a zsűri ezen a napon neki adományozta a legtöbb támadási kísérletért járó díjat. A franciák legutóbb 2005-ben köszöntöttek saját etapgyőztest a nemzeti ünnepen (David Moncoutie), legalább egy évet megint várniuk kell.

A szombati sík terep után vasárnap már a Pireneusok kaptatói adnak majd feladatot a mezőnynek. (Forrás: nso.hu)

Tour de France, 10. szakasz - Hazai részsiker

A hazai közönség előtt szereplő Thomas Voeckler nyerte a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny tizedik szakaszát. A mezőnynek szerdán a Macon és Bellegarde-sur-Valserine közötti 194,5 km-es, rendkívül kemény alpesi szakaszt kellett legyűrnie. Voeckler mögött az olasz Michele Scarponi végzett a második helyen, a harmadik pedig a német Jens Voigt lett. Az összetettben továbbra is a brit Bradley Wiggins áll az élen.

Eredmények: 10. szakasz, Macon - Bellegarde-sur-Valserine, 194,5 km
1. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 4:46:26 ó, 2. Michele Scarponi (olasz, Lampre) 3 mp hátrány, 3. Jens Voigt (német, RadioShack) 7 mp hátrány

Az összetettben
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 43:59:02 óra, 2. Cadel Evans (ausztrál, BMC) 1:53 p hátrány, 3. Chris Froome (brit, Sky) 2:07 p h.

Csütörtökön az Albertville és La Toussuire-Les Sybelles közötti 148 km megtétele vár a mezőnyre.

Contador az Eneco Touron tér vissza

Az augusztus 6-án rajtoló Eneco Tour elnevezésű holland-belga körversenyen tér vissza eltiltása után Alberto Contador kétszeres Tour de France-győztes országúti kerékpáros.

A jelenlegi legjobb kerekesnek tartott spanyolt a 2010-es Touron történt doppingesete miatt tiltotta el visszamenőleg idén februárban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). A büntetése, mellyel a 2010 óta elért összes eredményét, így az akkori Touron, illetve a tavalyi Giro díItalián aratott végső győzelmét is törölték, augusztus 5-én jár le. A 29 éves Contador a hétnapos Eneco Tourt felkészülési állomásnak szánja az augusztus 18-án rajtoló spanyol körversenyre, a Vueltára.

A dán Saxo Bank csapat sportolója azon kevés kerékpározó egyike, aki mindhárom nagy körversenyen, a Touron, a Girón és a Vueltán is tudott győzni: Franciaországban 2007-ben és 2009-ben, Olaszországban és Spanyolországban pedig 2008-ban nyert.Elutasították Armstrong panaszát

Egy New York-i bíróság elutasította hétfő este Lance Armstrong panaszát, amelyet a hétszeres Tour de France-győztes kerékpáros az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) ellen nyújtott be.

"Ez az intézmény nem járul hozzá Armstrong kívánságához, amelynek lényege a nyilvános szereplés és az öndicséret" - jelentette ki a döntés után Sam Sparks bíró, aki élesen kritizálta a 40 éves sportoló 80 oldalas beadványát.

Lance Armstrong átdolgozhatja és később újra benyújthatja panaszát.   

A korábbi kiváló bringás azzal vádolta meg az USADA-t, hogy  kerékpárosokat vesztegetett meg az ellene szóló, hamis vallomásokért cserébe. Lance Armstrong mindemellett korrupt bírósági eljárással  gyanúsítja a szervezetet.   

Az USADA június 14-én eljárást indított, majd június 30-án vádat  emelt Armstrong ellen. A kerékpározástól tavaly visszavonult sportembert doppingolással, illetve doppingszerekkel való kereskedéssel vádolják, az USADA többek között azt állítja, Armstrong 2009-es és 2010-es vérmintáin manipuláció nyomai mutathatók ki.

A szervezet azonnal eltiltotta a sportolót mindennemű versenyzéstől, új szenvedélyének, a triatlonnak sem hódolhat. Lance Armstrong minden vádat tagad, de ha elmarasztalják, akár mind a hét Tour de France-győzelmétől is megfoszthatják.

9. szakasz - Wiggins szakaszt nyert, ezzel továbbra is az élen

A brit Bradley Wiggins nyerte a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát, ezzel megerősítette éllovas pozícióját összetettben. A mezőnynek hétfőn egy 41,5 km-es egyéni időfutamot kellett teljesítenie Arc-et-Senans és Besancon között.

A pályakerékpárban háromszoros olimpiai bajnok, 32 éves Wiggins hatodszor szerepel a Touron, de most először nyert szakaszt. Mögötte csapat- és honfitársa, Chris Froome lett a második, míg a harmadik legjobb időt a pekingi játékokon az időfutamban aranyérmes svájci Fabian Cancellara érte el. A címvédő ausztrál Cadel Evans hátránya több mint másfél perccel nőtt Wigginsszel szemben.

Eredmények: 9. szakasz, Arc-et-Senans - Besancon, 41,5 km
1. Bradley Wiggins (brit, Team Sky) 51:24 perc 2. Chris Froome (brit, Team Sky) 35 mp hátrány 3. Fabian Cancellara (svájci, RSH) 57 mp h.

Az összetettben
1. Wiggins 39:09:20 óra 2. Cadel Evans (ausztrál, BMC) 1:53 p hátrány 3. Froome 2:07 p h.

A keddi szünnapot követően szerdán a Macon és Bellegarde-sur-Valserine közötti 194,5 km megtétele vár a mezőnyre.

8. szakasz - Francia siker Svájcban

Thibaut Pinot nyerte a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny vasárnapi, nyolcadik szakaszát. A 22 éves francia kerekes - a mezőny legfiatalabbja - a Belfort és Porrentruy közötti svájci etapon megszökött a mezőnytől, s előnyét sikerült a célig megtartania.

Összetettben továbbra is a brit Bradley Wiggins áll az élen, tíz másodperccel megelőzve a címvédő ausztrál Cadel Evanst.

Eredmények: 8. szakasz, Belfort-Porrentruy, 157,5 km
1. Thibaut Pinot (francia, FDJ) 3:56:10 ó 2. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) 26 mp hátrány 3. Tony Gallopin (francia, RadioShack) azonos idővel

Az összetettben
1. Bradley Wiggins (brit, Team Sky) 38:17:56 ó 2. Evans 10 mp h. 3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 16 mp h.

Fotó: mtiTour de France - Megsérült az olimpiai bajnok

Sérülés miatt vasárnap fel kellett adnia a 99. Tour de France országúti kerékpáros körversenyt az olimpiai bajnok Samuel Sancheznek. A pekingi játékok mezőnyversenyének spanyol győztese belekeveredett egy bukásba, s az esés következtében valószínűleg eltört a bal kulcscsontja.

Ha a diagnózis pontosnak bizonyul, az Euskaltel kerekese kénytelen lesz kihagyni a július 27-én kezdődő londoni ötkarikás játékokat is. Sanchez a 19., akinek fel kellett adnia az idei Tour de France-t.

7. szakasz - Bradley Wiggins az új éllovas

Bradley Wiggins vette át a vezetést összetettben a svájci Fabian Cancellarától a 99. Tour de France országúti kerékpáros körversenyen. A brit kerekes harmadikként ért célba szombaton a Tomblaine és La Planche des Belles Filles közötti 199 km megtétele után. A Vogézekben véget ért hetedik szakaszt a szintén brit Chris Froome nyerte, a második helyen az ausztrál Cadel Evans végzett.

Eredmények: 7. szakasz, Tomblaine-La Planche des Belles Filles, 199 km
1. Chris Froome (brit, Sky) 4:58:35 óra 2. Cadel Evans (ausztrál, BMC) 2 mp hátrány 3. Bradley Wiggins (GBR/Sky) 2 mp h.

Az összetettben
1. Wiggins 34:21.20 óra 2. Evans 10 p hátrány 3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 16 mp h.

6. szakasz - Szlovák siker a hatodik etapon

A szlovák Peter Sagan nagy hajrával nyerte a pénteki hatodik szakaszt - ezzel már a harmadik részsikerét aratta - a 99. Tour de France országúti kerékpáros körversenyen. Mögötte másodikként az a német André Greipel fejezte be az Épernay és Metz közötti 207,5 kilométeres etapot, aki az előző két nap egyformán szakaszgyőztesként ért célba, míg a harmadik az ausztrál Matthew Harley Goss lett. Az összetettben változatlanul a svájci Fabian Cancellara vezet.

Eredmények: 6. szakasz, Épernay-Metz, 207,5 km
1. Peter Sagan (szlovák, Liquigas) 4:37:00 ó 2. André Greipel (német, Lotto) azonos idővel 3. Matthew Harley Goss (ausztrál, Orica Greenedge) a.i.

Az összetettben
1. Fabian Cancellara (svájci, RadioShack) 29:22:36 ó 2. Bradley Wiggins (brit, Sky) 7 mp hátrány 3. Sylvain Chavanel (francia, Omega-Quick Step) azonos idővel.

5. szakasz - Greipel második szakaszsikerét aratta

Andre Greipel a szerdai után a csütörtöki, ötödik szakaszt is megnyerte a 99. Tour de France országúti kerékpáros körversenyen. A német versenyző mezőnyhajrában bizonyult a legjobbnak a Rouen és Saint-Quentin közötti 196,5 km-es etapon. Az összetettben továbbra is a svájci Fabian Cancellara vezet.

Eredmények: 5. szakasz, Rouen - Saint-Quentin, 196,5 km:
1. Andre Greipel (német, Lotto) 4:41:30 ó 2. Matthew Harley Goss (ausztrál, Orica Greenedge) azonos idővel 3. Juan Jose Haedo (argentin, Saxo Bank) a.i.

Az összetettben: 1. Fabian Cancellara (svájci, RadioShack) 24:45:32 ó 2. Bradley Wiggins (brit, Sky) 7 mp hátrány 3. Sylvain Chavanel (francia, Omega Pharma - Quick-Step) azonos idővel

4. szakasz: Cavendish bukott, Greipel élt a lehetőséggel

A német André Greipel nyerte sprintbefutó során a Tour de France 4., Abbeville és Rouen közötti etapját. Mark Cavendishnek esélye sem a szakaszgyőzelemre, mivel kevesebb mint három kilométerrel a cél előtt belekeveredett egy tömegbukásba. Összetettben továbbra is a svájci Fabian Cancellara vezet.

Négy negyedik kategóriás emelkedőt foglalt magába a negyedik szakasz, amely során verőfényes napsütésben és esőben is volt részük a kerékpárosoknak, akik közül a japán Arasiro Jukija (Europcar) két hazai versenyző, David Moncoutie (Cofidis) és Anthony Delaplace (Saur-Sojasun) társaságában már az első kilométer után megszökött.
A trió előnye viszonylag hamar nyolc perc fölé kúszott, a normandiai partvidék gyönyörű sziklafalainál haladva viszont fokozatosan csökkenni kezdett.

Hét km-rel a vége előtt el is fogyott, midőn egy hatfős csoport megpróbált elszakadni a mezőnytől, ám ők sem jártak sikerrel.

A sprintereké volt tehát a terep, Mark Cavendish azonban ezúttal nem lehetett ott a végelszámolásnál, mivel a kevesebb mint 3 km-rel a cél előtt történt tömegbukás során ő is a földre került. Végül több perccel a többiek után – szó szerint több sebből vérezve – ő is letudta a szakaszt, de a szabályoknak megfelelően a főmezőnnyel azonos idővel könyvelték el.

„Nagyon súlyosnak tűnt, de rendben van" – nyilatkozta a bukásról és Cavendishről a Sky sportigazgatója, Sean Yates.

A sprintbefutó során az idei Touron már két szakaszt is megnyerő szlovák Peter Sagan ezúttal lassúnak bizonyult, a győzelmet André Greipel (Lotto) szerezte meg, megelőzve Alessandro Petacchit (Lampre) és Tom Veelerst (Argos-Shimano). A rostocki kiválóság másodszor nyert etapot a Francia körversenyen, az elsőt tavaly jegyezte. Ezzel ő lett az első német versenyző Erik Zabel (2001 és 2002) óta, aki két egymást követő Touron is begyűjt egy etapsikert.

Az összetett élmezőnyében nem történt változás, továbbra is Fabian Cancellara vezet, hét másodperces előnnyel. (forrás: nso.hu)

Teljesítették a második szakaszt a 99. Tour de France versenyzői


Sagan második részsikere

Peter Sagan nyerte a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny keddi, harmadik szakaszát. A szlovák kerekes második szakaszgyőzelmét aratta az Orchies és Boulogne-sur-Mer közötti 197 km-es etapon. Sagan mögött a norvég Edvald Boasson Hagen lett a második, az ugyancsak szlovák Peter Velits pedig a harmadik. Az összetettben továbbra is a svájci Fabian Cancellara vezet.

Eredmények: 3. szakasz (Orchies - Boulogne-sur-Mer, 197 km)
1. Peter Sagan (szlovák, Liquigas) 4:42:58 ó 2. Edvald Boasson Hagen (norvég, Sky) 1 mp hátrány 3. Peter Velits (szlovák, Omega Pharma - Quick-Step) azonos idővel

Összetett
1. Fabian Cancellara (svájci, RadioShack) 14:45:30 ó 2. Bradley Wiggins (brit, Sky) 7 mp hátrány 3. Sylvain Chavanel (francia, Omega Pharma) 7 mp h. Szerdán az Abbeville és Rouen közötti, 214,5 km-es szakasz vár a mezőnyre.

Cavendish sikere

A brit Mark Cavendish nyerte a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny hétfői, második szakaszát. A második helyen a német Andre Greipel, a harmadikon az ausztrál Matthew Goss végzett. Az összetettben továbbra is a svájci Fabian Cancellara vezet.

Eredmények: 2. szakasz (Visé-Tournai, 207,5 km): 1. Mark Cavendish (brit, Sky) 4:56:59 óra 2. Andre Greipel (német, Lotto) azonos idővel 3. Matthew Goss (ausztrál, Orica) azonos idővel

Összetett: 1. Fabian Cancellara (svájci, RadioShack) 10:02:31 óra 2. Bradley Wiggins (brit, Sky) 7 mp hátrány 3. Sylvain Chavanel (francia, Omega Pharma) 7 mp h.

Szlovák siker

A szlovák Peter Sagan nyerte a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny vasárnapi első szakaszát.

A belgiumi Liege és Seraing között rendezett 198 km-es etapon a 22 esztendős kerekes mögött a szombati prológon győztes svájci Fabian Cancellara lett a második és a norvég Edvald Boasson Hagen a harmadik.
Az összetettben Cancellara vezet.

Eredmények: 1. szakasz (Lieg-Seraing, 198 km): 1. Peter Sagan (szlovák, Liquigas) 4:58:19 ó 2. Fabian Cancellara (svájci, RadioShack) azonos idővel 3. Edvald Boasson Hagen (norvég, Sky) a. i.

Összetett
1. Cancellara 5:05:32 ó 2. Bradley Wiggins (brit, Sky) 7 mp hátrány 3. Sylvain Chavanel (francia, Omega Pharma) 7 mp h.
Hétfőn a Visé és Tournai közötti 207,5 km-es szakasz vár a mezőnyre.

Cancellara nyerte a prológot

A svájci Fabian Cancellara nyerte a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny szombati prológját.

Mögötte a végső sikerre esélyesek között számon tartott brit Bradley Wiggins lett a második, illetve a francia Sylvain Chavanel a harmadik.
A címvédő ausztrál Cadel Evans 17 másodperces hátránnyal 13. lett a belgiumi Liege-ben rendezett 6,1 km-es egyéni időfutamon.

Eredmények: prológ, Liege, 6,1 km, egyéni időfutam: 1. Fabian Cancellara (svájci, RadioShack) 7:13 perc 2. Bradley Wiggins (brit, Sky) 7 mp hátrány 3. Sylvain Chavanel (francia, Omega Pharma) azonos idővel

Így vágnak neki

A jelenlegi két legjobb országúti kerékpáros, a doppingeltiltását töltő spanyol Alberto Contador és a sérült luxemburgi Andy Schleck hiányában az ausztrál Cadel Evans jó eséllyel száll harcba a címvédésért a szombaton rajtoló 99. Tour de France-on.

A 35 éves bringás tavaly két legfőbb riválisa jelenlétében győzött, utóbbiak azonban ezúttal nem lesznek a mezőnyben, mivel a 2007-es és 2009-es bajnok Contadort tavalyelőtti pozitív doppingtesztje miatt kapott eltiltása, míg az éppen Contador eredményének megsemmisítése miatt 2010-es győztes Andy Schleck két héttel ezelőtti medencecsonttörése miatt hagyja ki a viadalt.

Rajtuk kívül nincs igazán kiemelkedő, egyértelműen favoritnak tekinthető versenyző a mezőnyben, ellenben sok olyan van, aki jó formája esetén akár a végső győzelemért is harcban lehet. Evans már csak azért is reménykedhet a címvédésben, mert az útvonal igencsak kedvező számára, ugyanis mindössze három hegyi befutó lesz, s a szombati prológgal együtt ugyanennyi szakaszon rendeznek egyéni időfutamot, ami neki nagy erőssége. Egy éve éppen az utolsóelőtti etapon, egy hosszú időfutamon vette át az összetettben élen állónak járó sárga trikót, s erre idén is lehetősége lesz, mert ha az Alpokban és a Pireneusokban ugyanúgy közel tud maradni a hegyi specialistákhoz, akkor a július 22-i, párizsi befutó előtt egy nappal az 53,5 km-es cronón ismét révbe érhet.

Evans címvédését - ez a bravúr legutóbb 2005-ben az amerikai Lance Armstrongnak sikerült - majdnem tucatnyi versenyző próbálja majd megakadályozni. Köztük van Andy Schleck bátyja, a tavaly harmadik Fra:nck és csapattársa, a kétszeres második (2004, 2006) német Andreas Klöden, vagy éppen az olaszok közül a Giro d,Italián tavaly első Michele Scarponi, az egy éve a Vuelta a Espanán bajnok Vincenzo Nibali és utóbbi csapattársa, a kétszeres (2006, 2010) Giro-győztes Ivan Basso. Rajtuk kívül számolni kell még a tavalyelőtt harmadik spanyol Samuel Sanchezzel, a Vuelta kétszeres (2005, 2007) és a Giro egyszeres (2009) bajnokával, az orosz Gyenyisz Mencsovval, a Vueltán egy éve harmadik brit Bradley Wigginsszel. A fiatalok közül pedig a belga Jurgen van den Broeck és a holland Robert Gesink okozhat meglepetést.

Ott lesz a mezőnyben az idén a Girón meglepetésre diadalmaskodott kanadai Ryder Hesjedal is. Amennyiben ezúttal is győzne, az olasz Fausto Coppi (1949, 1952), a francia Jacques Anquetil (1964), a belga Eddy Merckx (1970, 1972, 1974), a francia Bernard Hinault (1982, 1985), az ír Stephen Roche (1987), a spanyol Miguel Indurain (1992, 1993) és az olasz Marco Pantani (1998) nyomdokaiba lépne a Giro-Tour duplázással.

A sprintereknél nem várható túl nagy harc a mezőnypontversenyben (zöld trikó), ugyanis ott van az indulók között a címvédő brit Mark Cavendish, aki az elmúlt négy évben 20 szakaszon lett első a Touron. Egyik vetélytársa az olasz Alessandro Petacchi lehet, aki két részsikerre van attól, hogy a kerékpársport történetében a belga Eddy Merckx (64) és honfitársa, Mario Cipollini (57) után elérje az 50 etapgyőzelmet a három nagy körversenyen.
A 99. Tour de France 22 csapatának 198 indulójára 3496,9 km km teljesítése vár. A prológból és 20 szakaszból álló viadalon két szünnap lesz.

A Tour de France számokban

- 3496km (20 etap + prológ)
- 37 fogadó vagy rajtváros
- 695 francia településen halad végig az útvonal (ezen kívül 52 Belgiumban és 18 Svájcban)
- 39 francia megyét látogat meg a Tour
- 3 országon keresztül

Már megbukott a Tour de France-on

Benyújtotta fellebbezését
a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) Riccardo Ricco olasz országúti kerékpáros, akit áprilisban 12 éves eltiltással sújtottak második doppingvétsége után.

A 28 éves kerékpáros tavaly februárban saját, korábban levett vérét adta be magának. Azért bukott le, mert rosszul lett, ugyanis - mint kiderült - helytelenül tárolta a tasakokat. Később sokáig tagadta a vádakat, vírusos megbetegedésre hivatkozott, ám végül bevallotta az öntranszfúziót.

Riccardo Ricco, akinek legjobb eredménye, hogy négy éve második lett a Giro d'Italián, a 2008-as Tour de France-on egyszer már fennakadt az ellenőrzésen, akkor 20 hónapos eltiltást kapott.


A 99. Tour de France útvonala képekben és térképeken >>

A 2012-es Tour de France francia kerékpárverseny június 30-án kezdődik a belgiumi Ličge városából, majd július 22-én ér véget a francia fővárosban, Párizsban.

A verseny egy 6,4 km-es prológgal indul Belgiumban, ezen kívül a kerékpárosok Svájcba is látogatást tesznek. Története során ezen a Touron másszák meg először a Col du Grand Colombier csúcsot.

Tour de France - Előzmények >>

Andy Schleck nem indul >>

Hushovd sem teker >>

A Tour de France hivatalos honlapja >>A szervezők 18 csapatot hívtak meg a versenyre

USA
BMC Racing Team (BMC)
Team Garmin–Barracuda (GRM)

Ausztrália
Orica–GreenEDGE (OGE)

Belgium
Lotto–Belisol Team (LTB)
Omega Pharma–Quick Step (OPQ)

Dánia
Team Saxo Bank (SAX)

Franciaország
Ag2r–La Mondiale (ALM)
Cofidis (COF)
FDJ–BigMat (FDJ)
Saur–Sojasun (SAU)
Team Europcar (EUC)

Hollandia
Rabobank (RAB)
Argos–Shimano (ARG)
Vacansoleil–DCM (VCD)

Kazahsztán
Astana (AST)

Luxemburg
RadioShack–Nissan–Trek (RNT)

Nagy-Britannia
Sky Procycling (SKY)

Olaszország
Lampre–ISD (LAM)
Liquigas–Cannondale (LIQ)

Oroszország
Katyusa (KAT)

Spanyolország
Euskaltel–Euskadi (EUS)
Movistar Team (MOV)

Olvasóink írták

 • 11. miracle 2012. július 25. 20:46
  „Köszönjünk a naponkénti frissítést, de 3 napja tudjuk :)”
 • 10. miracle 2012. július 24. 18:09
  „Jó reggelt kívánok. 2 napja vége már, köszönjük a tájékoztatást kedden.”
 • 9. nils 2012. július 21. 02:23
  „Tour de EPO”
 • 8. humer 2012. július 18. 21:38
  „Sajnálom Schlecket, hogy kizárták. A vége az lesz, hogy csak szintetikus műkajákat ehetnek, amit a WADA előír...
  Azért az édekes, hogy amikor a Fuentes-féle botrány kitört, hirtelen eltűntek a nyilvántartások a focistákról, teniszezőkről és atlétákról...”
 • 7. balbunkó 2012. június 29. 13:31
  „Latom vannak itt Tour-orultek :)
  En is tudom, hogy doppingolnak, sokan. Megis leulok minden evben nezni, mert csoda. Ahogy milliok szurkolnak a hegyeken, ahogy szenvednek a kerekparon ... Talan Sipi szokta mondani, hogy az doppingol, akit elkapnak, mennyire igaz. :) C. Ronaldo is doppingol, elsportolnak nem ilyen a teste, mint neki ... De itt a penzrol szol minden, azert volt annyi botrany, mert a TOUR onnalosodni akart es ez nem tetszett sokaknak.
  Csak azt sajnalom, hogy gyenge a mezony, mert Evans tamadni sem tud, megis o nyert tavaly. Na meglatjuk, Vive le Tour de France :))))”
 • 6. IV.Béla 2012. június 28. 11:08
  „5. Szeszósztris!

  Vagy Landis. De vettek el címet Contadortól és Hamiltontól is... Én soha nem tagadtam egy percig sem, hogy nincs a kerékpársportban dopping. Viszont az végtelenül naiv, aki azt hiszi, hogy mondjuk a labdarúgásban sincs. Annyi a különbség, hogy sokkal nagyobb pénzek vannak a fociban, így sokkal több érdekük fűződik a vezetőknek a focit védeni, mint a bringásokat vagy az atlétákat. Armstongot sem sikerült a mai napig elmeszelni, pedig minden egyes tanúvallomás ellene szól, csak a tényleges bizonyítékok valahogy véletlenül megsemmisültek/megbízhatatlanok/elévültek.

  Visszatérve, labdarúgásban, egy szezon alatt hányan esnek össze? És a másik oldalon, hányan zúgnak le a bicikliről? És ne az 55 éveseket nézzed, hanem akik aktívak. Fyi, szegény Fehér Miki 24 éves volt...”
 • 5. Szeszósztris 2012. június 28. 09:18
  „#2IVBéla:MIért nem így van talán? Hányszor fordult elő, hogy valakit megfosztottak utólag a Tour de Dopping-on elért győzelmétől, pl Jan Ulrich. Volt, hogy egész csapatokat csapatokat zártak ki a viadalról. Vagy lance armstrong esete: Az aznapi etap végén majdhogynem úgy esik be az esti szállására, aztán másnap reggel mintha kicserélték volna, olyan időket megy....”
 • 4. giotto73 2012. június 28. 07:36
  „Én is sokat tekerek de ahogy Eddy Merx -a legnagyobb élő legenda- megmondta: "Ez az a sport ami zsíros kenyérrel nem megy". Hát ez így van. Ha kiköpi az ember a tüdejét akkor se megy 50-es átlagot 100km-en , hanem csak 35-öt legfeljebb!”
 • 3. IV.Béla 2012. június 28. 07:06
  „De gyerekesek vagytok, te jó ég..”
 • 2. IV.Béla 2012. június 27. 23:04
  „1. Szeszósztris!

  És aki a futballpályán, meccs vagy edzés közben esik össze, akkor ő is biztosan doppingolt, ugye? Akkor ők meg a Doppingok Ligájában játszanak, vagy a DP I-ben?

  <moderálva>”
 • 1. Szeszósztris 2012. június 27. 21:35
  „Tour de France=Tour de Dopping :)

  Nem is olyan rég olvastam valahol, hogy egy versenykerékpáros 55 éves korában elhalálozott....... Könnyen előfordulhat, hogí csak úgy pumpálta magába az anabolikai szereket, szteroidokat stb.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhárom egység a dobogón

A szegedi Maty-éren rendezett 113. országos bajnokságon 42 mosonmagyaróvári evezős versenyzett, 58… Tovább olvasom