Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Torinótól a régi Wembleyig

Labdarúgás - Korábban írtunk a Rába ETO harminc évvel ezelőtti, Juventus elleni kupamérkőzéséről. Írásunk végén felhívást tettünk közzé, hogy akik felismerik magukat a fotón és szeretnék megosztani egykori élményeiket olvasóinkkal, jelentkezzenek a szerkesztőségben.
Többek érdeklődését felkeltette az írás. Egy ízben a vonal végén dr. Rampasek Béla jelentkezett.

– Én ugyan nem szerepelek a képen, de mindkét mérkőzésen ott voltam a lelátón. Azért kíváncsiak rám?

Másnap találkoztunk. A 65 éves ügyvédet nem kellett faggatni, magától beszélt a régmúlt történéseiről.

– Az idősebbek jól emlékeznek rá, az egy egészen más világ volt utazás szempontjából is – kezdte. – Magánemberként háromévente lehetett Nyugatra menni. A meccs előtt befizettünk egy ötnapos útra, ebből három napot töltöttünk Torinóban. A mérkőzést még a régi stadionban játszották, a négybusznyi magyar drukker az olaszok között az állóhelyről nézte végig a találkozót, de semmilyen veszélynek nem voltunk kitéve. A több válogatott játékossal felálló Juve végig jobban játszott. Egyszer, amikor az ETO kijött a szorításból és szép passzokkal, cselekkel támadott, elkiáltottam magam: makaróóóni. Vagyis hogy etetjük a Juvét. Bezzeg, amikor gólt lőttek a ha- zaiak, ennek a tízszeresét kaptam vissza ökölrázásokkal együtt az olaszoktól.

A visszavágón maga sem gondolta, hogy egy sajnálatos esemény munkát is ad számára.

– Még most is előttem van a jelenet, ahogy a Szabó Ottikát – mert mindenki így hívta őt – felrúgó Fannával szemben törlesztett Pozsgai Lajos – folytatja.

– Kiállították, majd mivel az ETO kiesett, bűnbaknak kiáltották ki a klubnál. Lajos, akit gyerekkorától ismertem, megkeresett, hogy a fegyelmi tárgyaláson legyek a jogi képviselője. Az ETO-tól szereztünk egy működési szabályzatot, ami olyan poros volt, hogy biztos vagyok benne, azt még ott nem forgatta senki. A fegyelmire engem nem engedtek be, Szóger „elvtárs", az ETO elnöke az éppen akkor játszott edzőmérkőzésről egyenként hívatta be a győri játékosokat mint tanúkat. Pozsgai végül pénzbüntetést kapott, ami teljesen jogellenes volt. Az MLSZ-hez lehetett volna fellebbezni, de végül ezt nem tettük meg.

A torinói látogatáson kívül is dr. Rampasek Béla szívesen járt futballmérkőzésre és nem csak akkor, amikor az ETO játszott.

– Először 1967-ben voltam a vasfüggöny túloldalán, Bécsbe egy osztrák–magyarra mentünk. Három-egyre győztünk, ha jól emlékszem, Varga Zoli két gólt szerzett, a következő évben pedig disszidált. Majdnem harminc évvel később szintén a Práterben láttam a Milan–Ajax BL-döntőt. Egy ízben féltem csak, Athénben a Panathiniakosz–Honvéd meccs visszavágóján. Itthon öt-egyre nyert a Honvéd, ott viszont öt-nullra kikapott és kiesett. Négy-ötszáz magyar szurkoló volt kint és a görögök ránk szorították a rendőröket. Voltam Londonban a régi Wembley-stadionban is egy angol–magyaron.

Járt Európa- és világbajnokságon. A franciaországi vb-n a párizsi Saint Denis-ben a vendéglátók horvátok elleni elődöntőjét, a holland–belga EB-n Ličge-ben a cseh–olasz mérkőzést látta.

– Ez utóbbinak az volt az érdekessége – folytatja dr. Rampasek Béla –, hogy 1982 őszén már jártam meccsen Liége-ben, a Standard a Bajnokcsapatok Európa Kupájában öt-nullra legyőzte az ETO-t. Az akkori fatribünös stadion helyett egy újat építettek, az EB-t már abban rendezték. Persze minden általam látott meccset nem akarok felsorolni, arra kevés lenne ez a hely.

– Győrött mikor voltam legutóbb meccsen? – kérdez vissza. – Tavasszal a Szombathellyel játszott az ETO. Ősszel még nem voltam, de tudom, hogy jól szerepel a csapat. Soproni születésű lévén az igazi klubom azonban az SVSE marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó hírnevüket öregbítenék

Szerdán elutazott Oroszországba az MKB-Euroleasing Sopron, pénteken kezdik meg a szereplését a jekatyerinburgi nemzetközi tornán. Tovább olvasom