Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Tóka Anna az ETO kézilabda egyik alapítója - Mindene volt a kézilabda

Tóka Anna az ETO női kézilabdacsapatának egyik alapító tagja volt. Négy évig erősítette az együttest és elsősorban távoli dobásairól volt híres. Az NB II-ben bajnokságot nyertek.
Tóka Anna alapító tagja volt az ETO első női kézilabdacsapatának. A Sebők Tibor vezette együttes 1948-ban alakult gyári dolgozókból és tanulókból.

„Sebők Tibi bácsi összehívott minket, fiatal dolgozókat és belőlünk alakult meg a csapat. A régi ETO-pályán tartottuk az első edzéseket. Semmit nem tudtunk a kézilabdáról, mindent meg kellett mutatni nekünk" – mondta a kezdeti lépésekről Tóka Anna, aki nemsokára betölti 89. életévét.

A csapat első tétmérkőzésén csaknem hatezer néző előtt 10–1-re kikaptak.

Tóka Anna
Tóka Anna


„Eleinte a barátságos találkozókon bekket játszottam. Ezen a meccsen azonban nagyon idegesített, hogy nem tudunk gólt lőni, ezért előrefutottam és bevágtam a labdát a kapuba. Innentől összekötő lettem – emlékezett az egykori játékos, majd hozzátette: – Sok áldozattal járt a sportolás. Először nem kaptunk semmit a játékért, mindent ingyen csináltunk. Egy idő után jobb álláslehetőségünk lett és a felszerelésünket biztosították, de már egy jó ebédnek is nagyon örültünk."

Közben a keret egyre erősebb lett, a gyengébb tagok lemorzsolódtak és új igazolások érkeztek. Megnyerték az NB II-t, de az első osztályba nem kerültek fel, mivel abban az évben a nagypálya helyett kispályára váltottak a sportágban. Szinte újra meg kellett tanulniuk a játékot.

„Az ellenfeleink gyakran Mongolnak hívtak. Sokszor mondták, hogy %BBcsak az a Mongol ne lenne köztük%AB. Nagyon erős dobásaim voltak, nemegyszer tizennyolc méterről is betaláltam. Mindig győzni akartam és nem törődtem semmi mással. Volt, hogy nyáron délig Bácsán segédkeztem az aratásnál, majd gyalog jutottam el a meccsre, ahol be sem melegítettem, rögtön beálltam játszani. Hívtak atletizálni is, de nem tudtak elcsábítani" – mesélte Tóka Anna.

Az egyesületen belül nagy volt az összetartás a szakosztályok között.

„Gyakran együtt utaztunk más sportágbeliekkel. Egy hazai mérkőzésünkön a Szombathely ellen az egyik lány összeveszett az ellenfél játékosával, amiből kisebb verekedés is kibontakozott. Amikor aztán Szombathelyre utaztunk, kicsit tartottunk tőlük, így a fiúk, akik velünk jöttek és szintén ETO-mezben sportoltak, sorfalat álltak nekünk. Szerencsére végül nem történt semmi baj. A meccs döntetlen lett és még gólt is dobtam" – tette hozzá.

Az egykori játékos szeretett volna Bácsán is alapítani egy klubot, de ez nem sikerült, mivel nem jött össze elég gyerek.

„Négy év után hagytam abba a játékot, de ezalatt csak az ETO színeiben szerepeltem. Nagyon szerettem a kézilabdát, mindig akörül forogtak a gondolataim. A lányom is kézilabdázott, de ő hamar befejezte a sportolást. Gyakran mondta neki az edzője, hogy nem tud olyan erőset dobni, mint az anyja. A dédunokám pedig úszik. Máig nagyon fontos számomra az ETO. Ha tudom, a női csapat minden meccsét megnézem és drukkolok a csapatnak. Sajnos a mi csapatunk 1975-ben találkozott utoljára és azóta már több társam temetésén is voltam. Mostanában csak Sipter Angélával, a korábbi játékostársammal tartom a kapcsolatot és nagyon örülnék, ha újra láthatnám a többieket is" – mondta végül Anna néni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyirmót FC Győr - Fogadhatnak a feljutásra

Jól szerepelt a hagyományos horvátországi edzőtáborban a Gyirmót FC Győr. Tovább olvasom