Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Többet ér a játékvezetés, mint a gyógyszer

A darnózseli Kocsis Károly hamarosan betölti a hetvenedik életévét, ám ma is nélkülözhetetlen tagja a mosonmagyaróvári játékvezetői testületnek. Valószínűleg ő az ország legidősebb bírója.

A hétvégén is – akárcsak harminchét éve minden vasárnap – bajnoki mérkőzést vezetett: most Mecséren. Mint mondja: többet ér a játékvezetés, mint a gyógyszer. Ha jól kifutja magát, már nincs is semmi baja.

„ Ahogy a dolgok állnak, valószínűleg még jövőre is folytatom" – mondja mosolyogva Kocsis Károly, aki harminchét éve fújja a sípot a Mosonmagyaróvár környéki futballpályákon. Az idős játékvezető nemsokára betölti a hetvenedik életévét, ám a kötelező Cooper-teszteken még mindig az élbolyban fut. Legutóbb vasárnap a Mecsér–Újrónafő megyei harmadosztályú mérkőzést vezette egyedül, asszisztensek nélkül. A mérkőzésekre motorral vagy kerékpárral jár, s mint mondja: őt már mindenki ismeri a környéken.

„ Harminckét éves koromig futballoztam: először Novákpusztán, majd megalakulása után a darnózseli csapatba igazoltam" – folytatta Kocsis Károly. „Mi- után abbahagytam a focit, rögtön letettem a játékvezetői vizsgát, s a győri városi bajnokságban, majd a járásiban vezettem mérkőzéseket. Jockl József hívására kezdtem bíráskodni a Mosonmagyaróvári körzetben.

A harminchét év alatt minden vasárnap mérkőzést vezettem: egyedül feleségem halála után hagytam ki két hónapot. Régen sportszerűbbek voltak a meccsek, a Győri körzetben öröm volt bíráskodni. A megyei másodosztálynál magasabb szinten nem vezettem, de nem is vágytam nagyobb dicsőségre.

Arra viszont büszke vagyok, hogy egy Hédervár–Koroncó edzőmeccsen az egykor válogatott Pintér Attila – aki a vendéggárdában játszott – is a sípszavamra figyelt. A kötelező játékvezetői vizsgákon néhány éve még 2600 métert futottam a Cooper-teszten, mellyel én lettem a legjobb. Igaz, még ma is az élbolyban szaladok. Volt olyan falunap, amikor öt barátságos meccset vezettem le, s szinte hangom sem volt, mikor hazaértem. A testület aranysíppal és emlékplakettel is megemlékezett már tevékenységemről."

Korábban felmerült, hogy abba kell hagynia a játékvezetést az életkora miatt, ám annyira kevés a bíró a körzetben, hogy maradhatott.
„ Jó lenne, ha még foglalkoztatnának: nekem többet ér a játékvezetés, mint a gyógyszer. Ha jól kifutom magam, már nincsen semmi bajom. Nemrégiben Szlová- kiában voltunk edzőtáborban, ám a sok esti buli már nem nekem való. Vasárnap délelőtt hazajöttünk, délután már meccset vezettem. Bár a játék gyorsabb lett, ám a színvonal semmivel sem jobb, mint harminc éve.

A szurkolók és a játékosok is fegyelmezetlenebbek, de nekem szerencsére szót fogadnak. Nincs olyan település a környéken, ahová ne mennék szívesen. A sportorvos szerint még egy évig biztosan folytathatom a »sípmesterséget«. Psszel főleg csak tartalék bajnokikat vezettem, ám a hétvégén Mecséren egyedül bíráskodtam a felnőttmérkőzésen. Nehéz meccs volt, az asszisztensek helyett is nekem kellett futnom. Ám ha továbbra is így bírom – s lehetőséget kapok –, akkor jövőre is ott leszek a pályán."

Drigán György, az országos játékvezetői bizottság titkára elmondta: a legalsóbb osztályban nincs korhatár, csak az egészségügyi alkalmasság számít. A bírók életkoráról nincsenek pontos adataik, de véleménye szerint Kocsis Károly lehet a legidősebb játékvezető az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó úton a Foton

Első felkészülési tornáján a várakozás fölött szerepelve a második helyet szerezte meg a Ventwest… Tovább olvasom