Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Több sportágban is jeleskedett

Kitüntetés - A Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány kuratóriuma 2008-ban Tullner Mátyásnak ítélte oda a „Győr sportjáért" elnevezésű életműdíjat.
Tullner Mátyás sokoldalú sportolóként, edzőként és vezetőként évtizedek óta aktív részese a megyei sportéletnek. A kuratórium választása nem véletlenül esett a nyolcvannégy éves sportemberre, aki atlétaként, gyorskorcsolyázóként, jégkorongozóként és teniszezőként is jelentős sikereket ért el.

„Már iskolás koromban kitűntem gyorsaságommal, így rövid távú futóként kezdtem versenyezni. Emellett a labdarúgásban sem voltam ügyetlen, de a tanáraim eltiltottak a futballtól, nehogy egy sérülés károsan befolyásolja atlétikai pályafutásomat" – elevenítette fel a kezdeteket Tullner Mátyás.

A területi és dunántúli versenyeken elért győzelmek után országos versenyeken is eredményesen szerepelt. Újoncként sikerült megtörnie a fővárosi atléták egyeduralmát. Az akkori szabályok szerint, amíg tanult, egyesületben nem, csak az iskolai csapatban versenyezhetett. A bencés gimnázium főapátjának közbenjárására végül az ETO leigazolhatta a tehetséges versenyzőt. Tullner Mátyás 1943-ban Milánóban a 21 éven aluliak Európa-bajnokságán a legjobb hat közé jutott. Később a repüléssel is kacérkodott, a sikeres vizsgák után versenyeket is nyert, de végül úgy döntött, sebességét nem a levegőben, hanem a földön kamatoztatja.


Tullner Mátyás az életműdíjjal.
Tullner Mátyás az életműdíjjal.
„Az atlétika mellett gyorskorcsolyáztam és jégkorongoztam is. A győri szakosztály kiemelkedően jól szerepelt, és az ország legkorszerűbb pályáját tudhattuk magunkénak. Jó téli kiegészítés volt a fő sportágam mellett, folyamatosan edzésben voltam a holt szezonban, és így még jobb eredmények jöttek az atlétikában is"
– mondta Tullner Mátyás, aki a hatvanas évek elején két alkalommal vezette csapatkapitányként vidékbajnoki címig az együttest, és egyben az edzői feladatokat is ellátta. Visszaemlékezése szerint rendszeresen háromezer néző előtt játszottak, és jelentős sikernek tartja a műjégpálya megépítését is. Az egykori kapitány nagy szívfájdalma, hogy jelenleg nincs felnőtt jégkorongcsapata a városnak.

Később a teniszben is nagy sikereket ért el, egyesületével a városi bajnokságtól eljutott a legmagasabb szintig. Tagja volt az 1958-ban a másodosztályú bajnokságban aranyérmet szerzett győri csapatnak. Játékosként, edzőként és szakosztály-vezetőként is dolgozott, több politikussal, köztük a megyei pártbizottság első titkárával, Háry Bélával is összecsapott a pályán. Nagy szerepe volt abban, hogy Győrött Király-kupa- és Galea-kupa-mérkőzéseket rendeztek.

„A teniszt űztem a legtovább, tavalyig rendszeresen játszottam a keszthelyi veteránbajnokságban. Sajnos egy sérülés miatt jelenleg nem tudok pályára lépni. Nézőként természetesen jelen leszek a hétvégi Davis-kupa-összecsapáson is" – mondta a sporteseményeket máig szorgosan látogató Tullner Mátyás.

A sportember, aki a győri röplabdaklub alapítói között is jelen volt, számos elismerést kapott pályafutása során, köztük állami kitüntetést is, ami talán mind közül a legközelebb áll a szívéhez.

Az 1958-ban másodosztályú bajnokságot nyert csapat tagjai: Kádár Árpád, Erdei László, Kőhalmi II István, Tullner Mátyás, Pálkövi Gyula, Kreszta József, dr. Ábrahám György.

Olvasóink írták

  • 1. CsabaKiraly 2009. március 08. 02:29
    „Nagy-orru baratunk. Ezek kapjak az osszes kitunteseket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

24 napijegyet és 3 bérletet sorsoltunk ki a Davis-Kupára!

Győr – Véget ért a kisalfold.hu és Magyar Tenisz Szövetség nagy sikerű, közös játéka: nyolc… Tovább olvasom