Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Több pénzt akar a Ferrari a Forma-1 bevételeiből

Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke (ismét) figyelmeztette a Forma-1 elöljáróit, amennyiben a csapatok nem kapnak nagyobb százalékot a sportág bevételeiből, a tűzpiros istálló kiszáll a sorozatból.
Luca di Montezemolo Ferrari-elnök szemét régóta szúrja, hogy a Forma-1 irányítói a haszonból keveset csepegtetnek vissza a csapatok felé, korábban ki is jelentette, ha nem lesz változás, a csapat távozik a sportágból. Lényegében a főbb autógyártók is hasonló álláspontra helyezkedtek, ebből született a rivális versenysorozat, a GPWC ötlete is.

Montezemolo az Olasz Nagydíj után ismét verbális támadást intézett Ecclestone ellen, hangoztatva, az azért mégsincs rendben, hogy az üzletember több pénzt tesz zsebre, mint amennyit az istállók között összesen szétoszt. Sokadszor is kiemelte, hiába emelkedtek a száguldó cirkusz bevételei, a csapatok ugyanannyi pénzt kapnak, mint évekkel ezelőtt. "Azt hiszem, a Forma-1 történetében véget ért egy korszak" - nyilatkozta Montezemolo az Autosportnak. "Új lehetőség után kell néznünk, mert az mégicsak elfogadhatatlan, hogy az utóbbi három év üzleti tranzakcióinak előnyeit éppen a 'játékosok' nem élvezik. "

"A televíziós jogdíjak mindössze 47 százalékát osztják el a csapatok között, a hirdetési bevételekből, jegyeladásokból egyáltalán nem részesülünk. Ez nem mehet így tovább, valaki túl messzire ment. Tartok tőle, hogy több együttes anyagi okokból nem lesz képes fennmaradni, s nekünk is gondolnunk kell a jövőre: ilyen kis bevételek mellett még a Ferrari sem tud tovább dolgozni. A többi gyárral közösen mindent meg kell tennünk, hogy a helyzet sürgősen megváltozzon, különben mi nem folytatjuk tovább."

A csapatokat a Forma-1-hez kötő, úgynevezett Concorde Agreement 2007-ig érvényes, a rivális GPWC 2008-ban indulna. A sorozatról az utóbbi hónapokban keveset hallani, sokak szerint a gyártók maguk sem tudják, mi lesz három év múlva. Montezemolo mindenesetre a Messiást látja a GPWC-ben. "A Forma-1 a jelenlegi kondíciók mellett nem fog tudni tovább működni. Szerencsére 2007 után már lesz alternatíva, de addig is három évet kell kihúznunk. Meglátjuk, mi lesz."

Montezemolo nyilatkozata azt sejteti, a többi istálló felsorakozott a Ferrari mögé a pénzért folytatott harcban. Ezzel szemben Ecclestone a La Gazzetta dello Sportnak azt mondta, "valójában mindenki a Ferrari ellen dolgozik, mert a maranellóiak túl sokat nyernek." Hozzátette még, Montezemolónak nincs sok köze a Forma-1-hez, így nem is láthatja át a helyzetet. "Ha jól tudom, ő a Fiat első embere. Akárhogy is, ha csak megszólal, mindig pénzt kér." S mi lesz, ha Montezemolo valóra váltja fenyegetését? "Minden megtörténhet. De szerintem találnánk megoldást" - válaszolt Ecclestone.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák döntő

Telt ház, közel félezer néző előtt rendezték szombaton déltájban a Raiffeisen Grand Prix 10.000… Tovább olvasom