Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Több mint egymilliárd forint jut a látványsportokra megyénkben

Győr-Moson-Sopron megye sportszervezeteit közel 1 milliárd 240 millió forint közvetett állami támogatás is segíti az Orbán-kormány által bevezetett, látvány-csapatsportágakat támogató társasági adókedvezményeknek köszönhetően.

A sport támogatása kiemelt társadalmi célok megvalósulásához járul hozzá. A sport magatartásmintát nyújt a fiatal nemzedékeknek, segíti a gyermekek és fiatalok személyiségfejlődését; az egészségmegőrzés pillére.

Európai viszonylatban ugyanakkor alacsony a magyar lakosság részvétele a sporttal kapcsolatos tevékenységekben.

A részvétel növeléséhez mindenekelőtt jól felszerelt, fenntartható működtetésű sportinfrastruktúra és a sportszervezetek stabil működése szükséges. Ezért a kormány 2011-től adókedvezménnyel ösztönzi a sport területén a fejlesztéseket, elősegítve a gazdasági szereplők és a sportszervezetek közötti együttműködést.

A látvány-csapatsportágak (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, vízilabda) támogatásával kapcsolatos társasági adókedvezmény (TAO) rendszerének bevezetésével a kormány a magyar sport finanszírozási rendszerében új forrást nyitott.

Az ebből a forrásból származó támogatásokat a szervezetek utánpótlás-neveléssel, képzéssel, versenyeztetéssel összefüggő feladatok ellátásához, biztonsági követelmények teljesülését szolgáló infrastruktúra-fejlesztésekhez, tárgyi eszköz beruházásokhoz, felújításokhoz, valamint meghatározott feltételekkel személyi jellegű ráfordításokra használhatják fel.

Az új támogatási konstrukció szabályozásáról a szakmai egyeztetéseket követően az Európai Bizottság pozitívan nyilatkozott, azt az unió számára teljes mértékben elfogadhatónak, közérdekű célokat szolgálónak minősítette.

Az új támogatási konstrukció kiemelt célja, hogy bővítse a rendszeres sporttevékenységben résztvevők létszámát, elsősorban a gyermek korcsoportokban.

"Az új sporttámogatási mechanizmus már az első évében komoly eredményeket mutat. A hazánkban 2011 januárjában regisztrált 240 ezer fő versenyengedélyes sportolói létszám 2012 júniusára 300 ezer fölé emelkedett, és a bővülést túlnyomó részben a gyermek és utánpótlás korcsoportok új versenyengedélyesei eredményezték" – mondta el tájékoztatásul Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára.

Az új konstrukció által támogatott sportlétesítmény-fejlesztések közvetlen kedvezményezettjei az önkormányzatok, hiszen az érintett sportágak tevékenységének helyet adó létesítmények mintegy 75 százaléka önkormányzati tulajdonban van. (A hivatásos sportszervezetek jellemzően bérleti szerződéssel használják ezeket a sportlétesítményeket.)

A Győr-Moson-Sopron megyei egyesületekhez a 2011/2012-es támogatási időszakban a sikeres pályázatok révén – személyi jellegű ráfordítások, tárgyi eszköz beruházás, utánpótlás-nevelési feladatok ellátása, képzések és közreműködői költségek jogcímen - összességében közel 1 milliárd 240 millió forint közvetett állami támogatás került a TAO kedvezményből, ezen belül a jégkorong mintegy 25 millió forint, a kézilabda csaknem 300 millió forint, a kosárlabda több mint 230 millió forint, a labdarúgás több mint 675 millió forint, valamint a vízilabda megközelítőleg 10 millió forint közvetett állami támogatásban részesült.

A TAO támogatási rendszer a sportági szakszövetségeken keresztül mindemellett a versenyeztetési költségek jelentős mértékű csökkentéséhez is hozzájárul, amely további segítséget ad elsősorban a kisegyesületeknek. Versenyeztetés jogcímen több mint 1500 egyesület, mintegy 2,7 milliárd forintot használhatott fel az első támogatási időszakban.

Olvasóink írták

  • 2. titokgyula 2012. július 14. 16:56
    „Valójában egy ellenőrizhetetlen dolog. Mint a rendezvények.”
  • 1. arrabonem 2012. július 13. 10:33
    „A nem annyira látványos meg csapat sportok meg szép csendes elhalásra ítéltetnek. Konkrét példa, amikor egy szövetség régi szponzora, közli, hogy mostantól nem őt kell támogatnia, hanem adott csapatsportot...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balzsay szeptember 22-én védheti meg címét

A 32 éves magyar öklöző legutóbb április 21-én, a német Dimitri Sartison ellen védte meg címét. Tovább olvasom