Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Több mint 200 millió forint az FC Sopron Kft. tartozása

Labdarúgás - Elkészült az FC Sopron mérlege, eszerint 215 millió forinttal tartozik összesen, ebből 60 millió forint egy, még Vízer László Máriusz által adott tagi kölcsön.
Az FC Sopron korábbi ügyvezetője, Köteles Zsolt elkészítette a mérlegbeszámolót, így nagyjából látni, mekkora összegre rúgnak a labdarúgóklub tartozásai.

A Köteles által készített mérlegbeszámoló 2007. december 31-ig érvényes, azóta elvileg a klubot terhelő néhány tétel „tovább ketyeg". Köteles utódja, Wischy Péter a beszámolóban foglalt adatokról készséggel adott felvilágosítást. Az FC Sopront üzemeltető gazdasági társaság össztartozása 215 millió forint volt. Ebből 60 millió egy, még Vízer László Máriusz által adott tagi kölcsön. Nem hivatalosan Wischy úgy hallotta, a korábbi többségi tulajdonos nem tart igényt erre az összegre.

A beszállítók felé összesen 116 millió forinttal tartozik a klub, a fennmaradó összeget pedig nagyjából az elmaradt adók és járulékok, valamint a klub napi működéséhez szükséges tételek teszik ki. Wischy érdekességként említette: a klub korábbi labdarúgói felé nincs is túl nagy tartozása a kft.-nek, annál több viszont a klub ellen egyébként korábban már a felszámolási eljárást megindító cégnek, amelyen keresztül reklámszerződésekért – újabban divatos néven arculatátviteli szerződések után – kaptak volna pénzt a labdarúgók. Az FC Sopront üzemeltető kft.-nek kellett volna a SportLife Média részére fizetni, s az fizetett volna a játékosoknak – a kedvezőbb adózási feltételek miatt. Csakhogy a kft. nem fizetett a SportLife-nak, felé a tartozás 36 millió forint körüli összeg.

Ami a beszámolóból kiderült: igen sok benzinpénz került kifizetésre mellékelt útnyilvántartás nélkül. Ezen túlmenően, amikor Köteles Zsolt a klub közvetlenül a játékosok felé meglévő tartozásai- nak elengedése fejében kiadta a játékengedélyüket, s így szabadon igazolhatókká váltak, az anyagilag jókora érvágást jelentett.

Amikor teljesen kész lesz a mérlegbeszámoló, Wischy Péter akkor értesíti a kft. többségi – az olaszoktól várhatóan ugyanúgy olvasatlanul jön majd vissza a levél, ahogy eddig – és kisebbségi tulajdonosait, s valószínű, a közgyűlést is össze kell majd hívni. Ezután nyilván megkezdődik a felszámolási eljárás. Az FC Sopront üzemeltető kft. vagyona nagyjából most az a szauna, ami ott van az öltözőben, tehát a felszámolás utáni számvetésből vélhetően az derül ki, hogy a kft. vagyona a felszámoló költségeire sem elég. Azok, akik a klubnál alkalmazotti viszonyban voltak, munkaszerződésük volt, a szolidáris alapból hozzájuthatnak az elmaradt jövedelmükhöz, a vállalkozók viszont nem valószínű. Annyit tudnak tenni – bár ez nyilván teljesen korántsem kárpótolja a vállalkozókat, támogatókat –, hogy a forgó reklámtáblákat kint hagyják a REAC mérkőzésein is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DAC: Debrecenben kevesebb hibával

Labdarúgás - A Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján Debrecenben lép pályára kedden 18 órakor az… Tovább olvasom