Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Több elnök, egy (fura) eset

Nemrég új elnök került a megyei I. osztályban induló ménfőcsanaki klub élére, de vmi mégsem stimmel.

Nemrég új elnök került a megyei I. osztályban induló ménfőcsanaki klub élére. A bírósági procedúránál kiderült, hogy papíron még mindig a tisztségről nyolc éve lemondott egykori sportvezető az egyesület első embere.

Úgy fest, a megyei I. osztályba most feljutott ménfőcsanaki futballcsapat vezetősége több éve jogszerűtlenül működik. Legalábbis ezt állítja a klub korábbi elnöke:

„Régóta kivonultam a labdarúgásból, ezért is ért meglepetésként, hogy a napokban felhívott a ménfőcsanaki együttes új elnökének képviselője, s kérte, hogy adjam meg az adataimat, mert a bíróságon be szeretné jelenteni a változásokat" – kezdte indulatosan Tar István. – Természetesen elmondtam, hogy már nem én vagyok az egyesület első embere, hiszen 1997. július 14-én lemondtam erről a posztról. A hölgy erre azt felelte, a bírósági bejegyzés szerint még én vagyok az elnök."
 Tar István hozzátette, nem tudja, miért nem intézték el a hivatalos formaságokat az őt követő elnökök. Szerinte nyolc éve törvénytelenül írnak alá minden iratot a még be nem jegyzett sportvezetők.

Információnk szerint a bírósági bejegyzés, mivel sportegyesületről és nem gazdasági vállalkozásról van szó, ingyenes, csupán a megfelelő dokumentumokat, határozatokat kell eljuttatni az illetékeseknek. Az elnökváltás után az új vezetőségnek kell arról gondoskodnia, hogy jogszerűen működjön az egyesület, tehát be kell nyújtania a közgyűlésen jóváhagyott határozatot. Ha ez elmarad, az új elnök által szignózott szerződések érvénytelennek tekinthetők, igaz, utólag a közgyűlés minden határozatot törvényessé tehet. 

„Gondolja el – folytatta Tar István –, ha valami nagyobb gond történik az egyesületnél, akkor valószínűleg engem mint hivatalosan bejegyzett elnököt vonnak felelősségre. Arra pedig gondolni sem merek, hogy esetleg visszaélnek a nevemmel, mert bevallom, nem problémamentes a kapcsolatom a jelenlegi vezetéssel. Dokumentumokkal tudom igazolni, hogy a klubnál nem hagytam magam után adósságot, elszámoltam mindenkivel, mégis  sok mindennel megrágalmaztak."
Tar Istvánt rövid ideig – három és fél hónapig – Tóth Tamás, majd a közelmúltig Reizer Imre váltotta az elnöki székben. Utóbbi érdeklődésünkre elmondta, hogy megválasztása után minden iratot beadott a megyei bíróságra, de visszaküldték azokat, mert már az előző elnökváltásnál gondok adódtak.

„Egy lépcsőfok kimaradt, s valószínű, ezért nem fogadta el a hivatal az én kérelmemet. Tóth Tamástól vettem át a pozíciót, s így töltöttem ki az iratokat, viszont amit nem tudtam, hogy akkor papíron még mindig Tar István volt az elnök."

Reizer Imre elismerte, abban hibázott, hogy ezek után nem szorgalmazta azt, hogy minél előbb tisztázódjon a helyzet, igaz, sehol nem jelentett akadályt, hogy nem történt meg a hivatalos átvezetés és később feledésbe is merült. A szövetség által kért papírokra automatikusan a régi bejegyzés iktatási száma került.

Természetesen megkerestük Tóth Tamást is, aki hangsúlyozta, miután átvette a klubot, kiderült, másfél milliós köztartozása is van az egyesületnek, s részben ezért nem vállalta tovább az elnökséget. A bírósági átvezetés folyamatát jogi képviselőjének közreműködésével elindította, s abban a hiszemben távozott a klub éléről, hogy az ő részéről ezzel a dolog lezárult.

„Úgy gondolom, a hiba miatt senkit nem ért kár, senki érdekei nem sérültek. Mi azt szeretnénk és azért dolgozunk, hogy Ménfőcsanakon ismét eredményes legyen a futball, s úgy néz ki,  most el is kezdődött  valami" – mondta az elnökségben újra szerepet vállaló Tóth Tamás.
A megyei labdarúgó-szövetség részéről Tamási Gábor főtitkár ennyit fűzött az esethez:

„A nemrégiben megújult versenyszabályzat  tartalmazza, hogy  a klubok a nevezési laphoz mellékeljék az együttes bírósági cégbejegyzésének harminc napnál nem régebbi fénymásolatát.  Megyénkben minden csapat cégbejegyzése rendben van, nekünk ez a lényeges, hiszen e nélkül el sem tudnának indulni a bajnokságokban. A  ligaértekezleteken amúgy felhívjuk  a csapatok figyelmét, hogy a megyei bíróságon hivatalosan rendezzék a sportvezetők jogállását, mert ehhez hasonló gondok keletkezhetnek."     

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rangos tornák előtt

Három hete kezdte meg a felkészülést a Graboplast-ETO. A bajnokságban és a kupában is címvédő győriek igazán ettől a héttől tudnak majdnem a teljes kerettel edzeni. Csupán az első kerethez tartozó juniorkorú játékosok, Temes Bernadett, Bódi Bernadett és Juhász Gabriella – akik a közelgő világbajnokságra készülnek – hiányoznak a közös munkából. Tovább olvasom