Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Több döntő, több pénz

Négy éve, 2000 júliusa óta a soproni úszósport gyakorlatilag egybeforrt a Soproni Úszók Baráti Köre Sportegyesület nevével.

László Frigyes szakedző, az egyesület vezetőedzője annak idején többszörös magyar bajnok volt. Válogatott úszóként négy éven át készült a közelmúltban elhunyt „úszópápa", Széchy Tamás irányítása alatt. A sportággal kapcsolatos érdeklődésünkre elmondta, a Soproni ÚBKSE-ben versenyzők jórészt utánpótláskorúak. A fiatalok többsége ugyanis, amikor eléri a felnőtt versenyzői kort, távozik a városból, máshol folytatja tanulmányait.

A Soproni ÚBKSE működési költségeit az önkormányzat állja, az ezenfelüli kiadásokra – így a versenyekre való utazásra – a pénzt már az egyesületnek kell előteremteni. Ehhez jelent segítséget az 1990-ben létrehozott Dr. Csik Ferenc Alapítvány, valamint a szülők áldozatvállalása.
Ami a soproni uszoda névadóját, az olimpiai bajnok dr. Csik Ferencet illeti, a hűség városában elhunyt nagy bajnok emlékét a klub igyekszik megőrizni. A Dr. Csik Ferenc-emlékversenyt idén novemberben immáron 26. alkalommal rendezik meg Sopronban, s a viadal országosan is nagy népszerűségnek örvend, a legkisebbektől kezdve a felnőttekig minden korosztály képviselteti magát.

Jelenleg mintegy 80 úszó versenyez a Soproni ÚBKSE színeiben, s még legalább ugyanennyien járnak az előkészítő csoportokba. László Frigyes munkáját két edző, Kókai Zsolt és Vargha Beáta segíti. A versenyzők minden délután edzenek, reggelente (hajnalonként) pedig hetente kétszer van szárazföldi erőfejlesztés, kétszer pedig úszóedzés.

A vezetőedző elmondta: az önkormányzat támogatása eredményorientált. A klub csak megfelelő számú döntős helyezés elérése esetén részesül a város által biztosított alaptámogatásban. A döntőkbe jutni egyáltalán nem könnyű, hiszen a korosztályos versenyeken egy-egy számban legalább ötvenen, de van, hogy több mint százan indulnak. Ennek ellenére idén is több figyelemre méltó eredményt értek el a soproniak, az ifjúsági bajnokságon Szepesi Csenge 6. lett 100 méter háton, az országos delfinseregszemlén a 10 esztendős Németh Júlia egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett. Előbbit 100 háton, utóbbit pedig 100 gyorson.

A vidékbajnokságon a már említett Szepesi 200 háton 2., 50 háton pedig 3. lett, Nagy Gábor pedig 200 háton szintén ezüst-, 50 és 100 háton pedig bronzérmes lett, és mások – így Simon Gábriel és Kis Gábor – is értek el értékes helyezéseket korosztályuk országos versenyén.

László Frigyes elmondta, sok olyan versenyzőjük volt, aki később más sportágban szerzett nevet. Több kosaras is úszott egykoron, ami annak bizonyítéka, hogy az úszás mint alapsportág olyan fizikai alapot adott, amely a sport más területén is hasznosítható. Mint mondta, bár biztos, hogy nem lesz minden náluk készülő úszóból élsportoló, ám munkájukkal hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egészséges fiatalok kerüljenek ki az uszodából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cornexi-Alcoa - Graboplast-ETO: 31-33

Hatalmas iramban kezdtek a csapatok, s az első percekben a Graboplast-ETO jött ki jobban. Tovább olvasom