Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Tízezrek vettek végső búcsút Eusébiótól

A legendás labdarúgó halála miatt a portugál kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.
A portugál fővárosban emberek tízezrei vettek végső búcsút a vasárnap virradóra 71 évesen elhunyt legendás labdarúgótól, Eusébiótól, akit hétfőn helyeztek örök nyugalomra.

Orbán Viktor is megemlékezett a labdarúgóról

Orbán Viktor miniszterelnök a portugál kormányfőnek, Pedro Passos Coelhónak küldött gyásztáviratában emlékezett meg a vasárnap virradóra 71 évesen elhunyt és hétfőn eltemetett legendás labdarúgóról, Eusébióról.

"A Fekete Párduc nemcsak nagyszerű játékával, hanem egész életével mutatott példát több generáció számára" - írta Orbán Viktor a Puskás Akadémia honlapján is olvasható levelében.

A magyar miniszterelnök kiemelte még Eusébióval kapcsolatban, hogy "tehetsége és szorgalma mindannyiunkat lelkesített, szerénysége és embersége valamennyiünket megfogott". Orbán szerint "minden nemzetnek szüksége van olyan hősökre, mint ő volt".

A világszerte Fekete Párducként ismert futballistának a Benfica piros klubzászlójával lefedett koporsóját hatalmas tömeg tapsától övezve vitték körbe kora délután a lisszaboni Luz Stadionban, ahová egy fekete limuzin szállította.

A játéktér közepén rövid időre aranyozott talapzatra állították a koporsót, amellyel később az autó körbegurult, miközben a lelátón a szurkolók - dacolva az esővel - Eusébio arcképét ábrázoló zászlókat lobogtattak, piros füstgerjesztőket gyújtottak és a portugál himnuszt énekelték. Az első sorban ott volt a Benfica összes jelenlegi játékosa Jorge Jesus vezetőedzővel együtt.

Előzőleg a futballvilág hírességei, a klub korábbi labdarúgói és drukkerek hajtottak fejet a portugál labdarúgás legnagyobb alakja előtt a létesítményben kialakított gyertyás ravatalnál.

Az őt ábrázoló óriásfotókkal teli utcákon a közlekedés leállt, amikor a stadiontól a tömeg a városházához vonult, ahol António Costa polgármester emlékezett meg Eusébio életútjáról.

Búcsúztatása a Luz Stadionhoz közeli Szemináriumi templomban zajlott, majd a Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben helyezték örök nyugalomra. A temetésen ott volt Pedro Passos Coelho miniszterelnök is.

 Motorosrendőrök kísérik a fekete limuzint, amelyben Eusébio egykori portugál labdarúgócsillagnak a koporsóját viszik Lisszabon belvárosában január 6-án. Fotó: MTI/EPA/Andre Kosters
Motorosrendőrök kísérik a fekete limuzint, amelyben Eusébio egykori portugál labdarúgócsillagnak a koporsóját viszik Lisszabon belvárosában január 6-án.
Fotó: MTI/EPA/Andre Kosters

Eusébio halála miatt a portugál kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Eusébio - teljes nevén Eusébio da Silva Ferreira - 1942-ben született az egykori portugál gyarmat, Mozambik fővárosában, Maputóban. Játékos pályafutása egyik legnagyobb sikerét 1965-ben aratta, amikor kiérdemelte az Aranylabdát, a legjobb európai futballistát megillető elismerést. A portugál válogatottal, amelynek színeiben 64 meccsen 41 gólt jegyzett, 1966-ban a harmadik helyen végzett az angliai világbajnokságon, amelynek gólkirálya lett kilenc góllal.

Egy asszony siratja Eusébio egykori portugál labdarúgócsillagot Lisszabon belvárosában 2014. január 6-án, a temetés napján. Fotó: MTI/EPA/Pedro Nunes
Egy asszony siratja Eusébio egykori portugál labdarúgócsillagot Lisszabon belvárosában 2014. január 6-án, a temetés napján.
Fotó: MTI/EPA/Pedro Nunes

A Benficával 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A döntőben két találattal járult hozzá a többek között Puskás Ferenccel és Alfredo Di Stéfanóval felálló Real Madrid elleni 5-3-as győzelemhez. A rendkívül gyors és technikás támadó 745 mérkőzésen 733 gólt szerzett pályafutása során.

Utolsó útján a Benfica-stadionban a legendás játékos

Több ezer szurkoló tapsától övezve vitték körbe hétfő kora délután a vasárnap virradóra elhunyt legendás portugál labdarúgó, Eusebio koporsóját a lisszaboni Luz Stadionban.

Koporsóvívők Eusébio egykori portugál labdarúgócsillagnak a Benfica klub zászlajával lefedett koporsóját viszik a lisszaboni Luz Stadionban január 6-án. Fotó: MTI/EPA/Inacio Rosa
Koporsóvívők Eusébio egykori portugál labdarúgócsillagnak a Benfica klub zászlajával lefedett koporsóját viszik a lisszaboni Luz Stadionban január 6-án.
Fotó: MTI/EPA/Inacio Rosa

A Benfica piros klubzászlójával lefedett koporsót, melyet egy fekete limuzin szállított a stadionba közép-európai idő szerint fél három után néhány perccel, a játéktér közepén rövid időre egy aranyozott talapzatra állították. Ezt követően az autó körbegurult a koporsóval, miközben a lelátón a szurkolók - dacolva az esővel - a futballista arcképét ábrázoló zászlókat lobogtattak, piros füstgerjesztőket gyújtottak és a portugál himnuszt énekelték.

Az első sorban ott volt a Benfica összes jelenlegi játékosa Jorge Jesus vezetőedzővel együtt.

Előzőleg a futballvilág hírességei, a klub korábbi labdarúgói és drukkerek hajtottak fejet a portugál labdarúgás legnagyobb alakja előtt a létesítményben kialakított gyertyás ravatalnál.

A stadiontól a tömeg a városházához vonul, ahol az első hivatalos ceremóniára kerül sor. Eusébio búcsúztatása a Luz Stadionhoz közeli Szemináriumi templomban lesz közép-európai idő szerint 17 órától, majd a Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben helyezik örök nyugalomra a legendás futballistát.

Egy fekete limuzinban viszik körbe Eusébio egykori portugál labdarúgócsillagnak a koporsóját a lisszaboni Luz Stadionban január 6-án. Fotó: MTI/EPA/Inacio Rosa
Egy fekete limuzinban viszik körbe Eusébio egykori portugál labdarúgócsillagnak a koporsóját a lisszaboni Luz Stadionban január 6-án.
Fotó: MTI/EPA/Inacio Rosa

Korábban írtuk:

Pelé, Zico és Scolari is emlékezett a legendás labdarúgó előtt

A brazil labdarúgás nagyjai közül többen, Pelé, Zico és Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány is tisztelgett a 71 éves korában vasárnap elhunyt Eusébio emléke előtt.

"Siratom barátomat, Eusébiót" - emlékezett a legendás portugál futballistára a háromszoros világbajnok Pelé, aki Twitter-oldalára egy kettejükről készült fotót is kitett.

A "Fekete Gyöngyszem" felidézte, hogy az 1966-os világbajnokságon váltak barátokká.

Az angliai vb-n a portugálok 3-1-re verték a brazilokat, s elsőként jutottak tovább abból a csoportból, amelyből a magyarok is negyeddöntősök lettek.

"Abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy néhány percet játszhattam vele (Franz) Beckenbauer 50. születésnapján" - mondta Zico, a brazil válogatott másik korszakos 10-es számú játékosa. "A családjára gondolok most, és arra, hogy fogadja tárt karokkal a Jóisten."

Scolari, aki a brazil nemzeti együttessel 2002-ben világbajnokságot nyert, a 2003 és 2008 közötti időszakra emlékezett, amikor a portugál válogatott szövetségi kapitányaként rendszeresen találkozott Eusébióval.

"Mindig volt egy ösztönző szava. Nagy tiszteletnek örvendett a válogatott tagjai, a technikai személyzet és a szövetség vezetői körében egyaránt. Halála nagy veszteség mindannyiunk számára."

A mozambiki születésű Eusébio da Silva Ferreira halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta.

A 64 válogatott meccsén 41 gólt szerzett futballista a Benficával 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a BEK-et. A döntőben két találattal járult hozzá a többek között Puskás Ferenccel és Alfredo Di Stéfanóval felálló Real Madrid elleni 5-3-as sikerhez. A portugál nemzeti együttest 1966-ban a harmadik helyhez segítette az angliai világbajnokságon, amelynek a gólkirálya lett kilenc találattal. 1965-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát, és pályafutása során kétszer volt Európa legjobb góllövője. A rendkívül gyors, pontos és technikás támadó 745 mérkőzésen összesen 733 gólt szerzett pályafutása során.

Eusébiót már ma örök nyugalomra helyezik, mégpedig a Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben. A Benfica közlése szerint a temetést megelőzően, közép-európai idő szerint 17 órától a Luz Stadionhoz közeli Szemináriumi templomban lesz a búcsúztatása.

Kívánságának megfelelően koporsója a stadionnál lesz felállítva kora délután, hogy a szurkolók ott is végső búcsút vehessenek tőle.
Egyes vélemények szerint a temetése Amalia Rodrigueséhez hasonló nagyságrendűnek ígérkezik: a "Fado királynőjét" 1999-ben százezrek kísérték utolsó útjára.

Többen már most szorgalmazták, hogy Eusébio a nemzeti Pantheonba kerüljön, ahol Amaliát két évvel a halála után helyezték el.

Korábban

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a portugál kormány a hetvenegy éves korában, vasárnapra virradóra elhunyt legendás futballista, Eusébio tiszteletére.

A döntést Luis Marques Guedes kormányszóvivő jelentette be, aki újságíróknak többek között azt mondta: Eusébio "aranybetűkkel írta be a nevét a világfutball könyvébe".

Eusébióra emlékeztek a Benfica klub otthonában, a lisszaboni Luz Stadionban. Fotó: MTI/EPA/José Sena Goulao (galéria)

A mozambiki születésű "Fekete Párduc" holttestét vasárnap délután a lisszaboni Luz Stadionban helyezték el, ahol a szurkolók leróhatják kegyeletüket.

"Eusébio hozzájárult az ország fényének emeléséhez. Portugália sokat köszönhet neki mint nemzetközi sportnagykövetnek" - fogalmazott Marques Guedes a Radio TSF-nek nyilatkozva. "A portugálok gyásza kiterjed az összes portugál nyelvű afrikai országra, akárcsak a világ mindazon pontjára, ahol portugál közösségek élnek."

Anibal Cavaco Silva portugál államfő közölte, a kivételes, szerény és barátságos sportemberként ismert Eusébio a világ legjobbjaihoz tartozott, és hírnevet szerzett az országnak.

"Az ország siratja őt, az ország gyászba borult" - hangsúlyozta a 74 éves Silva az elnöki palotában mondott beszédében, amelyet élőben közvetített a televízió.

Antonio Costa, Lisszabon polgármestere ugyancsak méltatta az elhunyt futballcsillagot, egyúttal közölte, hogy a főváros lobogóit félárbocra eresztik.


Eusébio da Silva Ferreira egykor
Eusébio da Silva Ferreira egykor

A Portugál Labdarúgó Szövetség (FPF) egyperces gyászszünetet rendelt el minden vasárnap sorra kerülő futballmérkőzésre.

"Eusébio soha nem hagy el bennünket. Egyedülálló alakja ő a portugál labdarúgásnak" - jegyezte meg Fernando Gomes, az FPF elnöke, megemlítve még, hogy Eusébio - akinek a tiszteletére ünnepséget terveztek - a szövetség fennállásának századik évében távozott el.

Eusébio da Silva Ferreira 2012-ben.
Eusébio da Silva Ferreira 2012-ben.

Eusébio da Silva Ferreira halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta. Az utóbbi években már többször kórházba került különböző egészségi problémákkal.

A 64 válogatott meccsén 41 gólt szerző futballista a Benficával 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a BEK-et. A portugál nemzeti együttest 1966-ban a harmadik helyhez segítette az angliai világbajnokságon, amelynek a gólkirálya lett kilenc találattal. 1965-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát, és pályafutása során kétszer volt Európa legjobb góllövője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Dénes a világ legjobb vízilabdázója a FINA-nál

Az A-Híd Szeged VE kapusa, Nagy Viktor végzett másodikként a szavazáson, amelyet a világszövetség… Tovább olvasom