Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Tizenöt milliót adott a város

Labdarúgás - „Történelmi mélyponton a Győri Dózsa futballcsapata?" címmel a Kisalföldben szerdán jelent meg írás. A városi sportigazgatóság cáfolja a klubelnök néhány állítását.
– Szerencsésebbnek tartottam volna, ha az írás úgy jelenik meg, hogy az abban felvetett gondokkal kapcsolatos álláspontunkat is azonnal megismerhette volna az olvasó – kezdi Molnár Péter győri sportigazgató. – Elöljáróban szeretnénk leszögezni, hogy a Győri Dózsa SE véleményünk szerint, ahogy a múltban, úgy ma is Győr egyik meghatározó és patinás sportegyesülete, ennek megfelelően a város mindig is kiemelten kezelte az itteni sporttevékenységet, hisz a futófolyosó felújítása mellett a száznegyvenmillió forintos beruházással elkészült, műanyag borítású atlétikai pálya létrehozásában is vezető szerepet vállalt. Emellett éveken keresztül a lehetőségekhez mérten hozzájárult az egyesület működési költségeihez és szakosztályainak támogatásához. Hangsúlyozva a szakosztályokat, mert ugyan az írás csak a labdarúgókkal foglalkozik, ugyanakkor intézményünk ismeri az egyesület többi szakosztályának szakmai munkáját és hasonló gondjait is.

A sportigazgató szerint a történeti hűség kedvéért azt sem árt felidézni, hogy a cikkben is hivatkozott időszakban, amikor a Bercsényi ligeti létesítmények vagyonkezelői jogának átadása felmerült, a város kész lett volna a létesítményt átvenni egy korszerű diáksportcentrum kialakítása céljából. Az üzemeltetési jogot elnyerő egyesület vezetése valóban nagy tervekkel látott munkához és a látványos létesítményberuházásokon túl, a városi diáksportcentrumként való működést is vállalta.

– A cikk kiemelten idézi a klubelnök szavait, mely szerint nem támogatást szeretnének kérni, hanem a szolgáltatás árát, az intézmény használati díját szeretnék megkapni. Azt, amelyet az általa aláírt szerződés alapján határidőre folyósítottunk? – kérdez vissza a sportigazgató.
Molnár Péter szerint az elmúlt évben elfogadott középtávú sportkoncepcióban országosan is példaértékűnek számított, hogy a sportszervezetek támogatására a város éves költségvetésének egy százalékát fordítja. A régóta működő támogatási formák mellett új elemek is bekerültek, így például az utánpótlás-labdarúgóképzésre a Győri Dózsa idén több mint hétmillió forintos támogatásban részesült, ami véleményünk szerint a szakmai munka erősítése mellett a működési gondokat is enyhítette.

A teljes tisztánlátás érdekében érdemes tényszerűen felsorolni az egyesületnek a 2007–2008. évben folyósított önkormányzati támogatásait. Míg 2007-ben mintegy 5 és fél millió forint volt az egyesület támogatásának összege, addig az idei esztendőben – a fent már említett több mint 7 millió forintos labdarúgóutánpótlás-támogatással együtt – ez az összeg 15 millió forintra rúgott.

– Megítélésünk szerint a kialakult helyzet objektív megítélését segíti majd az is, amikor az adófizetők pénzéből kapott támogatásról, úgy, mint valamennyi más társadalmi szervezetnek, az egyesületnek is elszámolást kell készítenie. Természetesen a támogatások nagyságrendjéről lehet vitázni, az önkormányzatnak viszont a város sportéletének egészét, az esetenként ugyancsak gondokkal küszködő egyesületek, szakosztályok érdekeit is szem előtt kell tartania az elfogadott sportkoncepció és sportrendelet szellemében.

Nem újdonság, hogy a sportszervezetek szűkös anyagi lehetőségeik miatt elsősorban az önkormányzathoz, másodsorban pedig az államhoz fordulnak támogatásért, ám a várostól nem várható el, nem is lenne képes egyesületek sokaságát működtetni.

– Intézményünk, ahogy ennek már több ízben tanúbizonyságát adta, a nehéz időkben különösen nyitott a párbeszédre, a közös megoldáskeresésre. Nincs ez másként a Győri Dózsa esetében sem – említette végül Molnár Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vértent is meglepte a díj

Kézilabda - Vérten Orsolyát választotta a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) az év játékosának. A… Tovább olvasom