Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

Tíz hónap múlva dönthetnek Annus és Fazekas érméről

A Magyarországon elsősorban emberjogi aktivistaként ismertté vált ügyvédnő, Eva Maria Barki védi az athéni olimpián aranyérmeitől megfosztott Fazekas Róbertet és Annus Adriánt. Barki szerint a NOB hibákat követett el, a szervezettől valamennyi iratot elkért, és a perirat 21 napon belül elkészülhet.
Eva Maria Barki, Annus Adrián és Fazekas Róbert ügyvédje szerint sokat hibázott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amikor doppingvétség miatt megfosztotta aranyérmétől az Athénban aranyérmes kalapácsvetőt és diszkoszvetőt.

A Bécsben élő, magyar származású ügyvédnő elmondta, hogy pár napja vállalta el az atléták védelmét, szavai szerint túl későn.

"Már Athénban mellettük kellett volna, hogy legyen valaki, aki védi őket, már akkor lehetett volna lépéseket tenni" - nyilatkozott Barki. Hozzátette: az ügy jelenleg az iratgyűjtés szakaszában tart.

"Írtunk egy levelet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amelyben kértünk minden olyan okmányt, amelyre alapozva meghozták a döntéseket. Erre tíz nap áll rendelkezésre, majd 21 napon belül elkészül a perirat, amellyel a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulunk."

A Magyarországon szélsőjobboldali tüntetések szónokaként ismertté vált ügyvédnő fél évre, tíz hónapra becsüli, amíg megszületik a döntés.

"Sportügyben nincs tapasztalatom, de minden döntőbírósági eljárás hasonló. Jó esélyt látok arra, hogy megnyerjük a pert, mert sok hiba történt az eset során a NOB részéről. Például nem volt lehetséges a védekezés, Annus nem kapott idézést arról, hogy hova kell mennie ellenőrzésre. Tanúkat sem hallgattak meg, Fazekas ügyében pedig nem készült orvosi szakvélemény."

Pál T. Gábor, Annus és Fazekas sajtótitkára a távirati irodának elmondta, hogy sok jogász megkereste az atlétákat, végül Eva Maria Barkit választották. Többen is felajánlották, hogy konzultációkkal segítik az ügyvédnő munkáját.

Fazekas Róbertet elégtelen mintaadás, Annus Adriánt pedig az utólagos doppingellenőrzés megtagadása miatt zárták ki az ötkarikás játékokról. Annust eközben múlt pénteki rendkívüli elnökségi ülése után felszólította a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy szolgáltassa vissza aranyérmét, és járuljon hozzá a DNS-mintavételhez. Ennek időpontjáról egyelőre még semmit sem tudni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlik a viszony Annus és szponzorai között

Az olimpián részt vett és sikeres sportolók támogatói a következő hónapokban arathatnák le… Tovább olvasom