Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Tíz év fegyház ártatlanul?

A Kisalföld bejutott a tíz év fegyházra ítélt egykori győri labdarúgóhoz, S. P.-hez.
Két alacsonyabb osztályban szereplő ismert győri labdarúgót is letartóztattak Szlovákiában – írta a Kisalföld egyik tavalyi számában. Végül egyiküket tanúként kihallgatták, majd hazaengedték, a Győri ETO FC-ben és a Gyirmótban is megfordult S. P.-t azonban a nyáron első fokon tíz év fegyházbüntetésre ítélte a pozsonyi bíróság. A kábítószerügybe keveredett játékos azt állítja, hogy ártatlanul ítélték el.

Kábítószer-hálózat tagja?

A rendőrségnek az eset után kiadott tájékoztatója szerint nemzetközi együttműködés keretében a volt Jugoszláviát és Magyarországot érintő kábítószer-hálózat tagjait fogtak el – három győri lakost és öt szlovák személyt – és vettek őrizetbe a határ túloldalán. Közöttük volt S. P. is.
A nagy port felvert ügyben érintett labdarúgóval a Kisalföld többször is megpróbálta felvenni a kapcsolatot, a szlovákiai hivatalos szervek azonban nem járultak hozzá, hogy S. P. elmondhassa a véleményét a történtekről. Végül kollégánknak egy családi látogatás révén a napokban mégis sikerült hozzá bejutni a börtönbe.

Megnyílik a kapu

Pozsony. Esős, szeles idő, délelőtt fél tíz. A látogatáshoz elengedhetetlenül szükséges pecsétet és aláírást a bíróság adja ki.
Rossz hírrel fogadnak bennünket, a bíró jelenleg egy tárgyaláson van, ráadásul egy másik épületben, a legfelsőbb bíróságon. Végül hosszas várakozás után kapjuk meg a szükséges dokumentumot.
Két alacsonyabb osztályban szereplő ismert győri labdarúgót is letartóztattak Szlovákiában – írta a Kisalföld egyik tavalyi számában (Győri labdarúgók a kábítószerügyben, Kisalföld, 2003. március 7.). Végül egyiküket tanúként kihallgatták, majd hazaengedték, a Győri ETO FC-ben és a Gyirmótban is megfordult S. P.-t azonban a nyáron első fokon tíz év fegyházbüntetésre ítélte a pozsonyi bíróság.


Délután egy óra is elmúlik, amikor kinyílik előttünk a történelmi belvárosban lévő börtön kapuja. A szokásos fémdetektoros vizsgálat után helyet foglalunk egy váróteremszerű helyiségben. Túlzás lenne azt állítani, hogy szívderítő a látvány, ráadásul a szag sem a „macis öblítők" illatát idézi.

Kis idő múlva megjelenik egy fegyőr kíséretében S. P. Korábban is ismertük egymást, de elmegy mellettem, hiszen az előírás szerint kerülnie kell a pillantásomat. Aztán leülünk egymással szemben, egy plexifal választ el bennünket. P pár szót még vált az őrrel – természetesen szlovákul. Aztán belekezd. És csak mesél és mesél...

Heroin: 143 millió forintot ért

„ Nekem már nincs veszítenivalóm. A nevemet és a családomat ennél jobban már nem tudják megalázni. Az ügyben ártatlan vagyok, és ha törik, ha szakad, ezt be is fogom bizonyítani. Azt, hogy most itt vagyok, úgy érzem, mások felelőtlenségének köszönhetem. Egy közeli családtagom volt az, aki egy elmaradt fuvardíj, egy tartozás miatt kiküldött Szlovákiába. P nem mehetett, mert korábban más ügy miatt kitiltották az országból. Sietni akartam haza, hiszen délután két órakor már várt a fodrászom.

A találkozó egy parkolóban volt. A társam, akivel mentem, lezárta az autót, bement egy boltba vásárolni, én pedig beültem egy taxis mellé. Utólag derült ki, hogy a taxis hozta át a határon a huszonkétmillió koronát, azaz a közel száznegyvenhárommillió forintot érő heroint. Beszálltam az autóba – otthon maradt családtagom telefonon erre utasított –, ott pedig a taxis megkért, hogy az ülés alól vegyek ki egy csomagot és adjam át az időközben odaérkező jugoszláv férfinak. Így maradhatott rajta az ujjlenyomatom az egyik csomagon. A rendőrök ebben a pillanatban csaptak le ránk."

Fordulatban reménykedik

Szinte rezzenéstelen arccal beszél, a hangjában sincs semmi indulat. Az az érzésem, keményen tartja magát, erre kényszeríti a börtönben töltött elmúlt tizenkilenc hónap – és ami még várhat rá...

„ A történtek után ez a közeli hozzátartozóm mindent letagadott és számomra érthetetlen módon a bíróság sem hallgatta meg, pedig ebben az ügyben ő a koronatanú. Nemrég aztán levél érkezett tőle, amelyben végre elismeri, hogy nekem ehhez az egészhez semmi közöm sincsen. A levélben a lényeges részeket aláhúztam és átadtam az ügyvédemnek. Remélem, hogy ő majd felhasználja ezeket a legfelsőbb bíróságon. Ezek után talán nem meglepő: egy életre elfelejtem őt és soha többé nem akarok vele találkozni. A kétségtelenül súlyos ítéletet úgy hozták meg, hogy egy szavamat sem hitték el, ráadásul számomra érthetetlen módon a taxis is ellenem vallott. A tárgyaláson rám fogták, hogy egy nemzetközi bűnszövetkezet tagja vagyok. Ez nevetséges és egyáltalán nem igaz. Több vádpontot pedig nem is tudtak bebizonyítani. Nagyon sok a kérdőjel ebben az ügyben."

Egy barátja maradt

„ Nem mondok vele újdonságot, hogy itt, a börtönben iszonyúan lassan telnek a napok és nehezen viselem az állandó megaláztatásokat is. A szlovákiai magyar konzulátus tagjai egyébként nagyon segítőkészek és már a szlovák nyelvvel is elég jól boldogulok. Kívülről fújom a törvényeket és a paragrafusokat is. Itt rengeteg időm van gondolkodni. Elkeserítő számomra, hogy az úgynevezett futballistabarátaim mindegyike elfordult tőlem. Ezek szerint ők elhiszik, hogy én bűnös vagyok. Az én esetemben is igaz a mondás, hogy az ember csak a bajban tudja meg igazán, ki a barátja.

És hogyan tovább? A következő tárgyaláson remélhetőleg jogerős döntés születik. Utána kérni fogom a kiadatásomat, mert mindenképpen otthon, Magyarországon szeretném letölteni a büntetésemet. Bár azt hallottam, hogy nálunk még rosszabbak a börtönbeli körülmények. Tisztában vagyok vele, hogy rettentő nehéz évek várnak rám, de ki fogok tartani. Elsősorban magamért, a családomért, az egyetlen megmaradt barátomért és mindazokért, akik hisznek az ártatlanságomban. Azért vállaltam ezt a beszélgetést is, hogy otthon mindenki megtudja az igazságot. Még azok is, akik elhamarkodottan mások után ítélnek meg..."

A beszélgetés végén S. P.-t elvezeti az őr. A következő tárgyalása jövő januárban lesz a pozsonyi legfelsőbb bíróságon.
Az utcán még mindig esik. Halkan, csendesen.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bahrainben mutatja be új autóját a Williams

Most fordul elő először, hogy egy európai alapokkal rendelkező csapat a Közel-Keletre megy, hogy új… Tovább olvasom