Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Titkos kapitányi szerződés

A megyei MLSZ-tagok szeretnének végre tisztán látni Lothar Matthaus szövetségi kapitány ügyében.

Horváth Cs. Attila már márciusban egy hatvan kérdésből álló írásos beadványt adott át Bozóky Imrének, a szövetség elnökének, amelyből talán hat pont foglalkozott Lothar Matthäusnak, a magyar válogatott szövetségi kapitányának szerződésével. Ezekre azonban a mai napig nem kapott választ.
A nyolcak véleménye szerint Lothar Matthäus maradhat a helyén, amennyiben az arra illetékesek megismerik szerződésének eddig titkos részleteit, valamint az MLSZ marketingjogait birtokló Derball Kft. és a szövetség közötti szerződést. Úgy tudják, minden szponzori pénz felét jutalékként megkapja a Derball, illetve Matthäus.

Horváth Cs. Attila
Tiszta vizet a pohárba kapitányügyben!

Az MLSZ elnökségének nyolc tagja közleményt juttatott el a szövetség főtitkárához, amelyben elsősorban Lothar Matthäus szövetségi kapitány és a marketingjogokat birtokló Derball Kft. szerződésének részleteire kíváncsiak. Szerintük ezek nélkül nem lehet felelősen dönteni arról, Matthäus maradjon-e a magyar válogatott kapitánya.

A nyolcak közleménye

Az MLSZ elnökségének többsége találkozott tegnapelőtt, ki- egészülve Kisteleki István ligaelnökkel. Bozóky Imre elnök és Puhl Sándor alelnök jelenleg Peruban tartózkodik, így ők nem lehettek ott az eseményen. A tagok közül Fülöp Ferenc, Kutasi Róbert, Klement Tibor, Nemes Ferenc, Illés János, Offela Zoltán, Horváth Cs. Attila és Makray Balázs közleményt juttatott el Berzi Sándor főtitkárhoz, amelyben egyöntetűen állítják: a magyar futball érdekében cselekednek, és ők is Lothar Matthäus szerződésének meghosszabbítása mellett szavaznak, de csak úgy, ha szerződése minden pontját megismerik és elfogadhatónak tartják.
A grémium két képviselője is megyénkbeli: Horváth Cs. Attila, a regionális szövetség elnöke, Klement Tibor pedig a Győri ETO ügyvezetője.

Klement Tibor:  – A szálak másfél évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Nemrégiben tudtuk meg, hogy annak idején Gellei Imre szövetségi kapitány lemondása után két külföldi szakemberrel tárgyalt az MLSZ. Az egyik Egil Olsen, a norvég válogatott volt kapitánya volt, ezt a vonalat vitte Berzi, a másik Lothar Matthäus, aki Pellády Péter közvetítésével és a Bozóky–Puhl kettős tárgyalásának eredményeként került a magyar válogatott élére. Mindenképpen érdekes az is, a Pellády érdekkörébe tartozó Derball Kft. hogyan és milyen feltételekkel kapta meg a szövetség marketingjogait és van-e összefüggés a kettő között. A kapitány arra szerződött, hogy kivezeti a magyar csapatot a 2006-os németországi világbajnokságra. Még két forduló hátravan a csoportküzdelmekből, de eldőlt, ez már nem teljesülhet. Pellády kitűnő kommunikációs stratégiával, mégis oly módon népszerűsíti a kapitányt, hogy Matthäust szakmai sikertelensége ellenére kedvelik a szurkolók.
Ezt a népszerűségi hullámot figyelve könnyen elképzelhető, hogy azok lesznek kegyvesztettek a „nép körében", akik nem akarják, hogy Matthäus maradjon a kapitány.

Klement Tibor: – Szó sincs arról, hogy mi ne akarnánk Matthäus szerződésének meghosszabbítását. Sőt, inkább olyan megállapodást szeretnénk kötni vele, amely lehetővé teszi, hogy a válogatott szakmai irányítása mellett a magyar labdarúgás érdekében még jobban ki tudjuk használni Matthäus népszerűségét. Az is tény, számos, a szerződésével kapcsolatos dologban csak háttérinformációkkal rendelkezünk, nem tudjuk például, hogy Matthäus, valamint a személyéhez is köthető Derball Kft. milyen feltételekkel kötött kontraktust a szövetséggel.

Lothar Matthaus
Megválaszolatlan kérdések

Horváth Cs. Attila: – A márciusi megválasztásom után írásban egy hatvan kérdésből álló beadványt nyújtottam át Bozóky Imre elnöknek, ebből talán hat vonatkozott a Matthäus-ügyre, ám választ a mai napig egyetlenegyre sem kaptam. Azóta Kutasi Róbert és Klement Tibor elnökségi ülésen intézett kérdést ebben a témában, de ugyanúgy nem kaptak választ, mint én. A tisztán látás így nem garantálható a részünkről. Hogyan döntsünk felelősen – mert ezért választottak meg bennünket –, ha megfelelő információk nem állnak rendelkezésünkre. Egyébként sem értem, hova ez a sietség a döntést illetően, mikor a kapitánynak és a stábjának az év végéig szóló érvényes szerződése van. Illetve értem, hiszen a legutóbbi két válogatott mérkőzés utáni kedvező közhangulatot igyekeznek meglovagolni és ezzel dresszírozni bennünket. Ha a bolgárok és a horvátok elleni mérkőzésünket esetleg elveszítjük, valószínű, már nem lesz Matthäus melletti a közhangulat. Azt meg különösen furcsállom, hogy a kapitány akarja ugráltatni az elnökséget. Mintha nem lenne tiszta, ki a munkáltató és ki az alkalmazott. Megnézném, hogy Angliában mikor nyilatkozhatna olyat Eriksson: csak egy svéd akarja, hogy legyen angol futball. Szerintem már régen nem dolgozna Londonban.

Klement Tibor: – Úgy tűnik, mintha Matthäus személyében egy sikeres szakemberről lenne szó, aki válogathat a jobbnál jobb ajánlatok között. Miközben éppen az ellenkezője igaz, egy edzői pályája elején járó, volt világhírű játékosról beszélhetünk csupán, akivel kapcsolatban ráadásul érdekes pletykák keringenek. Például kik kerülhetnek be a válogatottba, kiket adnak el külföldre; nem véletlen, hogy ilyen rövid idő alatt hetven játékost hívott be. El kellene dönteni, hogy Matthäus kapitány, menedzser vagy játékosügynök akar-e lenni. A klubok edzőivel nem tart szinte semmilyen kapcsolatot. Irritáló, amikor azt mondja, várja a magyar edzők jelentkezését. A világon ez mindenütt úgy van, a kapitány keresi a kluboknál dolgozó trénereket.

Horváth Cs. Attila: – Ez az egész helyzet arra jó, hogy a magyar futball túlélői elbújjanak mögé. Szerintem az MLSZ-ből hiányzik egy olyan vezető, aki új szemléletet tudna hozni a sportágba, kijelölni a fejlődés útját. Mint ahogy a ligában Kisteleki István megtette.

Klement Tibor
Matthäus ennyiért drága?

Klement Tibor: – A kapitány szerződését nem ismerjük, noha a szövetség elnöksége a munkáltatója. Hallomásból tudjuk, hogy hetvenötmillió forint lehet az éves fizetése, ezen felül üzleti jutalék is megilleti. Úgy tudjuk, minden megkötött reklámszerződés után a Derball harminc, Matthäus húsz százalék jutalékot kap, tehát a pénz felét elviszik. A szövetség fizeti a Kempinski szállóbeli luxuslakosztályát, az A6-osát, a havi mintegy félmillió forintos telefonszámláját, hogy csak néhány hallomásból ismert tételt említsek.

Horváth Cs. Attila: – Ez még nem is lenne olyan nagy baj, ha közben a szövetség nem küzdene állandó likviditási gondokkal, például a gyerekekkel foglalkozó instruktorok, az olimpiai válogatott edzői, a sajtófőnök május óta nem kaptak fizetést. Matthäustól nem a pénzt sajnáljuk, csak azt szeretnénk, ha tiszta, átlátható viszonyok, általunk is ismert feltételek között dolgozhatna tovább. Azt már csak halkan teszem hozzá, még a megyei másodosztályban is elvárják az edzőtől, hogy legalább évente egyszer adjon írásos beszámolót, tárja fel elképzeléseit, ismertesse a terveit. Matthäus még nem tette meg, csupán egyszer szóban tájékoztatta az elnökséget. Egy biztos, ha Matthäusnak nem is, a körülötte lévő stábnak biztos, hogy mennie kellene december után.
A szurkolók többsége valószínű, nem személy szerint Matthäushoz kötődik, inkább ahhoz a szemlélethez, amely éles ellentétbe állítja az itthon tapasztalható viszonyokkal.

Horváth Cs. Attila: – Szerintem nem kizárt, hogy ennyi pénzért más külföldi szakembert szerződtessen az MLSZ. Szóba jöhetne például Bölöni László, aki szerintem szívesen el is vállalná a kapitánykodást. Matthäushoz hasonlóan világhírű játékos volt és már edzőként is bizonyított. A hazai edzőképzés kritikája viszont, hogy nem tudunk felmutatni egyetlen fiatal trénert sem, akire tiszta szívvel rábízhatnánk a magyar válogatottat. Olyanokra pedig felesleges, akik már egyszer, kétszer vagy háromszor próbálkozhattak a kapitányi székben.

Klement Tibor: – A szemlélet ellentmondásossága, hogy a honi élvonalban nem dolgozhat olyan szakember, akinek nincs
UEFA-prolicence, a szövetségi kapitány pedig most mindenféle edzői papír nélkül tevékenykedhet.

A dolgok jelenlegi állása szerint az MLSZ elnöksége még október 8. előtt dönt a kapitány személyéről. Az még rejtély, valóban dönt-e. És ha igen, akkor hogyan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú az álmoktól

Izrael 83–69-re legyőzte a magyar férfiválogatottat az Európa-bajnoki pótselejtezőn, így… Tovább olvasom