Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Tetkós sportolók: a Féreg, Iceman és a többiek

Egy őrült földkerülő a hajóját, Maradona Che Guevarát, Varga Dénes idézetet, Gurovic önkényuralmi jelképet varratott magára. Tetkós sportolók.

Diego Maradona (labdarúgás)


Maradona vádliján és karján is egy-egy olyan tetoválás van, ami nagyon megosztja az embereket. Az egyik Fidel Castrót ábrázolja, a másik Che Guevarát. Emir Kusturica nemrég filmet forgatott Diego életéről. A szerb rendező szerint ha Maradona nem kezd el focizni, forradalmár lett volna. A forradalmárokkal vállalt szimpátia ihlette a tetkókat is (Fidellel jó barátságban van az argentin focizseni). Nézhetjük innen is, és a másik oldalról is: A diktatúra alatt megölt és bebörtönzött kubaiaknak biztosan nem jön be Commandante Diego tetoválása. 


Che és Fidel, Diegóra varrva.
Che és Fidel, Diegóra varrva.


Tomasz Lewandowski (vitorlázás)

Tomasz Lewandowski betartotta a szavát. Miután egyedül, széllel szemben körülvitorlázta a Földet, a vállára tetováltatta hajója képét. A 392 napos úton egyetlen társa volt, Wacek, a kutya.

"Megesküdtem magamnak, ha befejezem ezt az utat, a vállamra tetováltatom, hogy soha többé kerülök meg egyetlen fokot sem keletről nyugat felé. Ez a természet ellen való. Csak egy olyan idiótának támadhat ilyen ötlete, mint én. Erre emlékeztet a hajóm, és a tetoválás." - írta hajónaplójában Tomasz Lewandowski.

A lengyel vitorlázó szándékosan rossz útirányt választott. Ebben nagy szerepe volt a piának is.

"Azért csinálom végig, mert gyerekkoromban elhatároztam, hogy egy nap körül fogom vitorlázni a Földet. Két éve, amikor törött karral ültem egy kabinban valami rossz whisky mellett, akkor határoztam el: ezt az útvonalat hajózom végig."

Széllel szemben, soha többé!
Széllel szemben, soha többé!


David Beckham (labdarúgás)

Backham egész testét tetoválások borítják. Bal karját a gyermekei nevének szenteli. Vállai között egy védőangyal található, mely később szárnyakkal egészült ki és azt jelképezi, hogy bármi áron megvédi a családját. Victoria neve is felkerült természetesen, mely alatt „Út Amem Et Foveam" (Így szeretem őt) felirat található, szintén a bal karján. Alkarján egy római hetes szám, amely a Manchester United csapatában viselt mezére utal és arra a számra is, amit még mai napig visel a válogatottban. Később ez alá is került egy kiegészítés, "Perfectio In Spiritu", mely a tökéletességre utal.

A hatodik házassági évfordulójuk alkalmából Victoria és David héber biblia idézetet tetováltattak magukra " Ezért szeretem és óvom.". David azzal indokolta a döntését, hogy büszke származására, ugyanis az anyai nagyapja zsidó volt. Nem ez volt az első „közös" tetkó, mindkettőjük csuklóján megtalálható a másik nevének kezdőbetűje. Legújabb dobása az egész jobb karját beterítő felhőt és kerubot ábrázoló rajz, ami átnyúlik még a vállán is, és majd egyszer egy összefüggő műalkotás válik belőle.

Van még hely Beckhamen.
Van még hely Beckhamen.


Milan Gurovic (kosárlabda)

Milan Gurovics remek játékos, ám tetoválása miatt az utóbbi idôben egyre több kellemetlenség éri. 

A kosaras a bal karján Drazsa Mihajlovic, második világháborús csetnikvezér arcképe virít. Abban az időben Jugoszlávia területén a szerb csetnikek a horvátokat, a horvát usztasák pedig a szerbeket irtották. Horvátországban, különös tekintettel a kilencvenes évek bozalmaira, tetkója miatt nem túl népszerű Gurovic.

Megtörtént, hogy a horvátok egyszerűen nem engedték be őt az országba, mert a tetoválást önkényuralmi jelképnek minősítették, és nem tudták garantálni Gurovic biztonságát.

"Sohasem sértegettem a horvátokat vagy Horvátországot, nem is akartam üzenni a tetoválással semmit.  Maradona Che Guevara arcképét viseli, mégis kedvére lófrálhat az Egyesült Államokban." -reagált Gurovic.


Gurovicot ezért nem szeretik Horvátországban.
Gurovicot ezért nem szeretik Horvátországban.


Dennis Rodman (kosárlabda)

Dannis Rodman, a Féreg. Rajta már nem sok szabad hely van, a tetováló művészek igen sokat dolgoztak az egykori kosaras bőrén. A botrányairól hírhedt sportoló kihívó megjelenésével (is) sokkolta a nagyközönséget. Tetoválásai mellett számos testékszerrel is dicsekedhet, az orrától kezdve a mellbimbóján át, egy kicsit lejjebb is.

Félelmetes? Ő Dennis Rodman.
Félelmetes? Ő Dennis Rodman.


Varga Dénes (vízilabda)


A olimpiai bajnok vízilabdázó rendhagyó tetoválásokat varratott fel magára. A sportoló a különféle ábrák és minták helyett a szövegeket, irodalmi gondolatokat részesítette előnyben. Mint mondja, számára a tetoválás az önkifejezés egyik formája, és az idézetekkel üzenni akar.

"Nem gyűjtöm a tetoválásokat, a számomra fontos gondolatokat örökítettem meg a testemen. A jobb bicepszemen található mondatot 2008-ban, a pekingi aranyérem emlékére készíttettem. Paulo Coelho brazil író, a Fény harcosának kézikönyve című regényéből az olimpiát megelőző 4 év megpróbáltatására gondolva választottam ki a következő idézetet: „elfogadja az angyal kezét". "

Varga nemrég a hátára is egy rendhagyó tetoválást talált ki. Egy középkori mozgalom, a Rózsakeresztesek kiáltványában talált rá „A szeretet tüzével harcolj" mondatra, amelyet szív alakban varratott a hátára.

"A Rózsakeresztesek kiáltványában sok érdekes, megfontolandó dolgot olvastam, viszont ez az a mondat, ami összefoglalja a mögöttem lévő években gyűjtött tapasztalatokat. Úgy gondolom, hogy a medencében és a magánéletben is nagyon fontos érzés a szeretet. Igaz, a vízilabda férfi as, fizikális küzdelemről is szól, ebben nekem is részt kell vennem, de fontos, hogy ezt másképp csináljam. Boldog és elégedett akkor vagyok, ha szép gólokat, látványos megmozdulásokat látnak tőlem a nézők, amivel örömet szerezhetek." - mondta a tetoválásairól Varga Dénes.


A szeretet tüzével harcolj.
A szeretet tüzével harcolj.


Isabela Puskás

Ő nem sportoló ugyan, de a világ egyik legismertebb futballistájának Puskás Ferencnek az unokája, aki beleszeretett Magyarországba. Nyolc éve volt először nagyapja szülőhazájában, azóta többször visszatért már hozzánk. Nagypapája miatt az lenne a logikus, ha a Real Madridnak szurkolna, mégsem így van. Isabela édesapja és a volt férje is baszk származású, azon a vidéken pedig mindenki tiszteli a hagyományokat. Így lett ő is gyerekkorától az Athletic Bilbao drukkere. Elmondása szerint nagypapájától sok magyar kifejezést tanult, van köztük néhány csúnya szó is. Nem ezek közül válaszotta ki tetoválását. Egyszerűen a híres családnevet varratta alkarjára.

A híres családnév.
A híres családnév.


Kimi Raikkönen (Forma-1)

A finn versenyző - egyéb tetoválásai mellett -saját becenevét varratta magára, bal alkarjának belső felén az Iceman felirat díszeleg.


Kimi Iceman Raikkönen
Kimi Iceman RaikkönenKövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az interneten fenyegetik egymást a játékosok

A vendég Kópháza 3-0-ás gólkülönbséggel kapta meg a Csapod elleni meccs 3 pontját. A találkozó idő… Tovább olvasom