Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Testépítés - Egy család, három bajnok

Ritka, hogy egy család három tagja is világbajnok legyen. Bogáti Árpád nemrég szerezte meg ezt a címet, míg nagybátyja, Lakatos Mihály korábban lett világelső. Utóbbi segíti a többszörös aranyérmes kedvese, Palecian Judit felkészülését is.
Bogáti Árpád 1992-ben kezdett kondizni, amit nagybátyja, Lakatos Mihály támogatásával váltott testépítésre. Munkája eredményeként rögtön az első versenyén, az egri vidékbajnokságon aranyérmet nyert. Később, 2004-ben magyar bajnok lett, pár évre rá pedig Szerbiában hódította el az Európa-kupát. Idén – öt év kihagyás után – két világbajnokságon is indult: Lengyelországban második, míg Szlovéniában első lett. Ősszel kilenc versenyből hatot győzelemmel zárt.

„Az alapokat Misitől tanultam. Öt évig együtt is edzettünk, de mindig úgy alakítottuk a formánkat, hogy egymás ellen ne kelljen színpadra állnunk. Nagy köztünk a tisztelet és igyekszünk segíteni a másikat" – mondta a negyvenhárom éves bajnok, aki még mindig motivált.

Palecian Judit
Palecian Judit


„Marosvásárhelyről jöttem Győrbe, ahonnan Csornára kerültem. Itt a saját konditermemben edzek, valamint edzésterveket írok, tanácsokat adok a sportolni vágyóknak. Ebben a műfajban nincs korhatár. Addig folytatom a versenyzést, amíg formába tudok lendülni és a motivációm is kitart" – tette hozzá Bogáti Árpád.

A testépítő-família másik két tagja, Palecian Judit és párja, Lakatos Mihály Marosvásárhelyen, egy edzőteremben találkoztak.

„A sportnak és hasonló életcéljainknak köszönhetően hamar megtaláltuk a közös hangot. Én még 1989-ben jöttem Magyarországra, majd segítettem Juditnak az áttelepülésben. Ennek már tizenhárom éve" – mesélte Lakatos Mihály.

A Múmia becenévre hallgató sportember huszonhét évesen, kedvtelésből kezdett testépítéssel foglalkozni. A hobbija azonban lassan a szenvedélyévé vált. Többszörös nemzeti bajnok, nemzetközi kupagyőztes lett, több száz bemutatón vett részt, sőt, világ- és Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet.

Bogáti Árpád
Bogáti Árpád


„A sport mellett gyerekkorom óta vonzott a művészet is. Képzőművészeti iskolát is végeztem. Szeretek verseket írni, gyakran festek vagy készítek grafikákat, valamint rézkarcokat Erdélyről és a Mezőségről. Előszeretettel jelenítek meg a képeimen biblikus témákat és meseillusztrációkat. A budapesti, 2012-es Fitparádén ki is állították néhány művemet" – tette hozzá Lakatos Mihály.

Mindezek ellenére a testépítők szomorú tapasztalata, hogy rengeteg velük szemben az előítélet.

„Sokan nem hiszik el, hogy élhet nagy testben nagy lélek. Az emberek nem is akarnak megismerni bennünket, csak a rengeteg izmot látják. Általában még egy világbajnoki aranyérem sem elég fényes ahhoz, hogy elismerést váltson ki. Gyakran nem értik, hogy mire jó nekünk ez a fajta életmód. Számunkra viszont élmény egy-egy edzés és verseny. Ennél jobb életformát elképzelni sem tudunk. Nem a díjaknak örülünk a legjobban, hanem hogy azzal foglalkozhatunk, amit igazán szeretünk. A színpadon állni katartikus élmény" – emelte ki Lakatos Mihály.

Az ötvenhét éves sportember három éve már nem versenyez, ám a megmérettetéseken így is – bíróként – rendszeresen részt vesz. Több versenyzőjéért, köztük Kálmán Csilláért, Pápai Renátáért és természetesen élettársáért, Palecian Juditért is izgulhat egy-egy bemutatón, hiszen személyi edzőként is dolgozik.

„Más érzés edzőként nézni a többiek versenyét, de így is szeretem ezeknek az eseményeknek a hangulatát. Nem tudom, hogy visszatérek-e még a színpadra, de semmi sincs kizárva" – fogalmazott sejtelmesen Lakatos Mihály.

Palecian Judit nyolc év kézilabdázás után váltott kick-boxra, majd 2002-ben, a németországi Torgauban a sportág első profi női világbajnoka lett. Nyolc éve azonban a fitnesz mellett tette le a voksát. A nagy áttörés 2014-ig váratott magára, amikor öt szövetség világbajnokságát is megnyerte.

Lakatos Mihály
Lakatos Mihály


A negyvenhárom éves sportember a tavaszi versenyeket kihagyta, ősszel azonban címvédésre készül.

„Mindent megteszek, hogy olyan szervezetek világbajnokságán is első legyek, amelyeken még nem sikerült aranyérmet szereznem. Több nemzetközi meghívást is kaptam, Olaszországban és Spanyolországban vendég leszek egy gálán" – mondta Palecian Judit, aki a sportágban elismert pózolónak számít, így női versenyzőknek segít a felkészülésben. Saját edzéseit pedig Lakatos Mihály támogatásával végzi. A Miss Boxing becenév is élettársától származik.

„Néha kicsit összekapunk. Misi tökéletes formában akar elengedni a versenyekre, aminek sok díjat köszönhettem már. A sport révén beutaztuk szinte egész Európát, de megjártuk Indiát is" – fogalmazott Judit.

Az erdélyi származású család kikapcsolódásként szívesen látogat haza, ahol – a szerető és összetartó környezetnek hála – sikerül feltöltődniük a következő szezonra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Atlétika - Soproni bravúr olasz földön

Régi nagy álma teljesült a korábbi válogatott soproni atlétának, Téglássy Tímeának, aki jelenleg az… Tovább olvasom