Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Természetes stadionban

Az elmúlt évben megyénkben 19 tagegyesületben több mint nyolcszázan rendelkeztek a Magyar Természetbarát Szövetség igazolványával-

Hluchány József
Új sorozatot indított a Kisalföld, amelyben a megyei szakszövetségek elnökei értékelik saját testületük teljesítményét. Szólnak örömeikről, gondjaikról, valamint jövőbeli terveiket is bemutatják.

21. „Sportpályánk a természet, a világ legcsodálatosabb stadionja" – ezt a szlogent adták maguknak a megyebeli természetbarátok, akik hétről hétre túrabakancsot húznak, hogy élhessenek szenvedélyüknek.
Hluchány József 1992-től a megyei természetbarát-szövetség elnöke, 1993-tól az országos grémium elnökségének tagja, egyébként harminckilenc éve szervezett természetjáró.

„ Az elmúlt évben megyénkben tizenkilenc tagegyesületben több mint nyolcszázan rendelkeztek a Magyar Természetbarát Szövetség igazolványával. Győrön és Sopronon kívül Mosonmagyar- óváron, Fertődön, Hegyeshalomban, Kónyban, Kópházán és Levélen működik jelentősebb klub vagy szakosztály. Keressük a kapcsolatot a természetjárással rokon jellegű tevékenységet űzőkkel, mint a túraevezősök, -kerékpározók, -sízők és a barlangászok."
A természetjárás a hatvanas, hetvenes években élte fénykorát, a megyei taglétszám abban az időben négy-ötezer túrázót jelentett, igaz, az országos szövetség tagjainak száma meghaladta a százezret (napjainkban harmincezer alatt van).

„ A megyei szövetség tevékenységét anyagilag támogatja a régió önkormányzata, az országos szövetség, és akadnak önzetlen támogatók is. Természetesen pályázatok útján is igyekszünk pénzt szerezni a rendezvényeinkre. Fontos feladatunk a szervezett természetjárók létszámának növelése, különösen a fiatalabb korosztályok között, hiszen egy kicsit elöregedett a túrázók köre. Az úgynevezett teljesítménytúrák megjelenése csak részben jó, egyrészt felhívja a figyelmet és mozgósít a természetjárásra, másrészt az ott diktált tempó nem alkalmas a különböző ismeretek növelésére."

A szövetség csütörtök délutánonként a megyei sporthivatalban tart ügyeletet, februártól pedig működik az internetes honlapja, amely a fiatalok között is megkedveltetheti a természetjárást.

Nagy gond számukra a folyamatosan felbukkanó barbarizmus: megrongálják a turistaútjelzéseket, a kilátókat, ellopják a pihenőpadokat.
„ Elismerés illeti sporttársainkat, akik önzetlenül dolgoznak és tevékeny részt vállalnak a szövetség munkájában: Bartokos Alfréd, Béli László, Csuka István, Jäckel Gusztáv, Laki Istvánné, Lakner Péter, László Zoltán, Németh Lajos, Oth Alfréd és Reisch György."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sereghajtótól kapott ki a Real Madrid

A bennmaradásért harcoló Getafe 2-1-re legyőzte a gyengén futballozó Real Madridot a spanyol… Tovább olvasom