Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Távozik a soproni közönségkedvenc

Kosárlabda - A héten hazautazott Ukrajnába a soproni közönség egyik nagy kedvence, Olekszandra Gorbunova, aki mint köztudott, Oroszországban, a CSZKA Moszkvában folytatja pályafutását. Elutazása előtt beszélgettünk a Sopronban eltöltött három évről, s arról is: mit vár a következő két esztendőtől.
Gorbunova régi álma vált valóra azzal, hogy a CSZKA-ban kosarazhat

– Mit adott önnek a Sopronban eltöltött három év?

– Rengeteget, szinte mindent. Amikor idejöttem tapasztalatlan voltam, de az itt eltöltött idő alatt megtanultam, mi az, ami fontos s mi az, ami kevésbé. Ez ráadásul nemcsak a kosárlabdára, az életre is igaz. Megtanultam angolul, rengeteg barátom lett itt, úgyhogy a Sopronban eltöltött évekre mindig jó szívvel emlékezem majd. Az első év ugyan nagyon nehéz volt. Akkor ismerkedtem még mindennel, a szezonban alig-alig játszottam. Aztán Székely Norbert lett a vezetőedző, akinek rengeteget köszönhetek. Bízott bennem, nagyon sokat segített. Török Zoltánnak is csak hálával és köszönettel tartozom. Ha kellett, szinte apám helyett apám volt, ha kellett, a főnököm. Amit még nagyon nagy dolognak tartok, amellett, hogy sok-sok szurkolótól, baráttól rengeteg kedves emléktárgyat vihetek haza, hogy ott, Sopronban találkoztam honfitársaimmal, akik a csapat nagy-nagy drukkereivé váltak, s remélem, azok után is kijárnak a meccsekre, hogy én elmegyek.

Olekszandra Gorbunova a következő két szezonban a moszkvai csapat erőssége lehet. Fotó: Németh Péter (Kisalföld-archívum)
Olekszandra Gorbunova a következő két szezonban a moszkvai csapat erőssége lehet. Fotó: Németh Péter (Kisalföld-archívum)


CSZKA: régi álom

– Ha már a távozását említette: amikor ilyen hálás a vezetőknek, edzőjének, s a közönség ennyire szereti, miért távozik mégis?

– Amikor elkezdtem kosarazni, akkor az volt az álmom, hogy játszhassak Ukrajna „kirakatcsapatában", a Kozacska Zaporozsjében. Négy bajnokságot nyertem azzal a csapattal. Még nem voltam tizenhat éves, amikor a Kozacskával lejátszottam életem első Euroliga-meccsét. A CSZKA otthonában volt ez a meccs. A csapat akkor még Szamarában játszott, és egyrészt ott kosaraztak a nagy orosz klasszisok, másrészt láttam, milyen pazar körülmények között játszanak. Attól kezdve az lett az álmom, hogy egyszer ennek a klubnak a játékosa lehessek. Tavaly is kerestek már, de akkor még nem éreztem elég erősnek magam. Most is hívtak, s ki tudja, ha most sem fogadtam volna el az ajánlatukat, egyáltalán hívtak volna-e később.

Kisvárosból Moszkvába

– Moszkvában, a sztárcsapatban nem valószínű, hogy vezéregyéniség lesz, ráadásul az sem biztos, hogy olyan közönségkedvenc, mint itt...

– Biztosan egészen más lesz. Sopron egy kicsi, családias város, ahol szinte mindenki ismer mindenkit. Moszkva egészen más lesz, lehet, alig ismernek majd. Ez egy nagy kihívás nekem, hogy egy ilyen csapatban hogyan, mennyire tudom megállni a helyem. Az Euroliga-All Star gálán már találkoztam pár leendő játékostársammal, kedvesek voltak, én pedig készen állok a kihívásokra.

– Milyen érzésekkel búcsúzik Soprontól?

– Egyrészt boldog s büszke vagyok, hogy sikeres csapatban szerepelhettem. Már vagy két hónapja tudom, hogy Moszkvában folytatom. Amíg ment a bajnokság, addig arra koncentráltam, most viszont, hogy közeleg a végső távozás Soprontól, lelkileg nagyon nehéz. A Fő téren, az ünnepség alatt is mondtam, hogy sírni tudnék... Nos, néha sírok is, de alapvetően a közönség, azt gondolom, engem azért mosolygós, vidám lánynak ismer, s ezt a képet próbáltam megtartani magamról. Viszont amikor egyedül vagyok, s belegondolok, hogy mennem kell, időnként elsírom magam.

Biztosan jön még Sopronba

– Visszatér még Sopronba?

– Nem bánnám, ha összekerülne az MKB új csapatommal. Ellenfélként érdekes lehet, de szívesen jönnék. Meg aztán szerintem lesz olyan nyár, amikor eljövök meglátogatni soproni barátaimat. Hogy játékosként is visszatérek-e? Maradjunk annyiban, két évre szerződtem a CSZKA-hoz, azon túl egyelőre nem tervezek, tehát bármi megtörténhet.

Olvasóink írták

 • 4. Dewmist 2008. június 07. 21:19
  „Szasa egy egyéniség, a szó minden POZITÍV értelmében! Sztárrá vált a pályán, de az életben megmaradt annak a kedves, szerény és vidám lánynak, akit 3 éve megismertünk! Közvetlensége és allűröktől mentes viselkedése miatt vált az egyik kedvencünkké!
  Akit egyszerűen nem lehet elfelejteni! Bízom benne, hogy 2 év múlva újra láthatom a csapatunkban, mert ő most már mindig egy kicsit a mienk marad! Haza jön hozzánk, a második otthonába!
  Szasenyka!
  Köszönök mindent! Nem búcsúzom, mert visszavárlak! Mindig és mindenhonnan!”
 • 3. Laza 2008. június 07. 13:43
  „no ezt még melegében:kapot az természetesen kapott”
 • 2. LAZA 2008. június 07. 13:39
  „Szasa azért is lett közönségkedvenc mert mindig teljesített ha bizalmat kapot.Akkor is ha nem ment neki a játék küzdött hajtott vetődőtt.Jómagam úgy szoktam fogalmazni:
  Szasával nem kell semmi mást csinálni csak hagyni kell játszani.
  Bizony ezzel nagy gondok voltak.
  A városunkban kudarcot kudarcra halmozó női tréner finoman fogalmazva is valamiért nem kedvelte.
  Emlékezem az első őszi szezonjában egy Zalaegerszegi meccs alatt porig alázta.Szasa a meccs után keservesen sírt a megaláztatástól. Mi öregebb szurkolók vigasztaltuk és biztosítottuk a szeretetünkről.
  Kár volt azokért a mellőzésekért és megalláztatásokért mert már az első éve legalább egy Magyar Kupa gyözelmet hozott volna a csapatunk számára.
  Norbi ha egy kicsit megkésve is de ráeszmélt arra,hogy Szasát játszatni kell méghozzá minél többet.
  Az eredmények sem maradtak el mivel sokszor bízonyította,hogy igazi csapat ember is.
  Szasa!
  Nagyon köszönöm,hogy játékoddal kedvességeddel ennyi örömet szereztél nekem és nagyon sok szurkoló társamnak egyaránt.
  Sok sikert és gyere minél többször Sopronba!
  Várunk!”
 • 1. Feri 2008. június 07. 10:50
  „Örülünk, hogy szerettél itt élni és játszani! Sok sikert az életben!
  Remélem nem fogsz haragudni, ha a következő csapatod itt Sopronban legyőzzük! Ne felejts el minket! Szia!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben megkezdődött az EB

Labdarúgás - Magyarországon is lesz futball EB, igaz, csak kicsiben. Egy győri iskola, a Szabadhegyi… Tovább olvasom