Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Taroltak a magyarok

Négy napon át tartottak a Sopron melletti Ágfalván, a Vadon Lovasparkban rendezett háromdimenziós íjász Európa-bajnokság versenyei. A mieink minden várakozást felülmúlóan szerepeltek a kontinensviadalon és jó néhány aranyérmet szereztek.

Az Európa-bajnokságon, a különböző kategóriákban 11 ország 273 versenyzője vett részt, akik a selejtezők három napja során a különböző pályákon 28-28 lövést adtak le a különböző állatfigurákra. A lövések értéke a találat helyétől függően 10, 8, 5, illetve 0 pont volt. A résztvevőknek a selejtezőkben elért pontszámait összeadták, és ezek alapján alakult ki a kategóriákban a hatos döntő mezőnye.

Ami a magyarok szereplését illeti, a felnőtt egyéni viadalok közül nem kevesebb mint öt kategóriában diadalmaskodtak a rendező ország versenyzői, és még számos érmet szereztek. Medve Tamás például kategóriájában már a döntő előtt gyakorlatilag győztesnek volt tekinthető, hiszen jelentős előnnyel várta a finálét. A brit Holderness kisasszony, aki kiérdemelhetné a női Robin Hood titulust, ugyanilyen előnnyel nyert aranyérmet. Az olimpiai kategóriában Bánszki Gábor kiemelkedett a mezőnyből.

A legizgalmasabb a hagyományos hosszú íjjal lövők fináléja volt. A szám két magyar, Lachmann és Hegedűs párviadalát hozta. A selejtezők után még Hegedűs állt jobban, ám a sikeres finálé révén Lachmann nyerte az EB-t. Ebben a számban csak magyar állhatott a dobogóra. A hölgyek tradicionális számában Tankó Zita nyert, mégpedig meggyőző fölénnyel. A számszeríjverseny kettős cseh sikerrel zárult. Rendeztek versenyt a szenioroknak és a fiatalabbak nak egyaránt. A szenioroknál sem az irányzékkal ellátott, sem az irányzék nélküli kategóriában nem jutott döntőbe magyar versenyző, a fiatalok szereplése viszont dicséretes.

A junior fiúk irányzékos kategóriájában Kiss Milán, három ponttal lemaradva német riválisától, lett a második. A kadettoknál is remekeltek a mieink, három magyar is bekerült a legjobb hat közé az irányzékkal lövők között. Ifj. Szedlár János az egész verseny legjobb eredményével nyert, élen zárta a selejtezőket Kiss Benjámin előtt. Az irányzék nélkül lövők versenyében Bende Balázs több mint ötven pont előnnyel nyert.
A csapatversenyben mind a mix, mind pedig a nemzeti csapat kategóriában a három magyar alakulat végzett az élen.

Összességében a magyarok mellett Szlovénia és Csehország íjászai szerepeltek még sikeresen a sportág fiatal, ám roppant látványos ágának Európa-bajnokságán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jutottak tovább a Hallerék Luzernben

A pénteken vízre szálló 9 magyar egység közül öt bejutott a szombati középdöntőbe az evezősök három… Tovább olvasom