Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Tanulhattak a kapitánytól

Győrött mérte fel a 2001–2004-es korosztályok legjobb harminc versenyzőjét Kiss László szövetségi kapitány és az utánpótlást irányító dr. Hargitay András.
A győri Aqua Sportközpontban edz a jövő bajnokai válogatott, emellett a 2001–2004-es korosztályok legígéretesebb versenyzői nem akárkinek mutathatták meg tudásukat, mint Kiss Lászlónak, a felnőttek és dr. Hargitay Andrásnak, az utánpótlás szövetségi kapitányának. A felmérő közben kérdeztük Kiss Lászlót tapasztalatairól, a győri és a magyar úszósport jelenéről, valamint jövőjéről.

„Elöljáróban ismét el kell mondanom, amit már többször is nyilatkoztam, a győri uszoda igazi ékkő, ilyen létesítményből kell még sokkal több az országba.

Versenyzői szinten eredményekben ott vagyunk a világ élvonalában, noha hatalmas konkurenciával kell megküzdenünk, hiszen a legtöbb világversenyen százkilencvennél is több ország ad versenyzőket, amire talán csak az atlétika képes, ám ha az uszodákat nézzük, akkor nem vagyunk az első ötvenben" – kezdte Kiss László, aki azt azért hozzátette: a százhalombattai uszoda, mely az ő nevét viseli, azért a szívéhez közelebb áll. Az is igaz azonban, hogy a győrinél már az alapkőletételkor is itt járt, folyamatosan figyelte a munkálatokat, s teljes mértékben elégedett a végeredménnyel.

A győri régió négy korosztályának harminc legtehetségesebbje Kiss Lászlótól kapott hasznos tanácsokat. Fotó: M. M.
A győri régió négy korosztályának harminc legtehetségesebbje Kiss Lászlótól kapott hasznos tanácsokat. Fotó: M. M.


„A feltétel adott, ezt már csak tartalommal kell megtölteni, azaz kell a széles bázis, melyből kinőhetnek az új klasszisok. Azt azért tudni kell, az úszás nagyon időigényes sportág, tehát rövid távon nem igazán lehet sikereket elérni. Egy olyan gyerekből, aki itt csobban először a vízbe, nyolc-tíz év alatt lehet válogatott.

A klub persze igazolhat is, s erre valamilyen szinten szükség is van, ugyanis kell a kirakat, kell a vonzerő, a példakép, akik hatására a helyi fiatalok elkezdik az úszást. Ami egyébként ezt a négy évfolyamot illeti, vannak igazán tehetségesek, de neveket nem szeretnék mondani. Ami a legfontosabb, ebben a korban még nem specializálódnak az úszók, az úszásnemek ugyanis annyira egymásra épülnek, hogy dőreség lenne, ha valaki már most csak a mellúszásra vagy a pillangóra állna rá" – folytatta a szövetségi kapitány, aki hozzátette: havonta járják a régiókat, mindenhol felmérik a tehetségeket, évente kétszer pedig „összeeresztik" egy versenyen a fiatal úszókat. Itt mindenki képet kap a felkészültségről, látni lehet, miben és mennyit kell javulni.

Az már korábban eldőlt, hogy Győr lesz a házigazdája az országos bajnokságnak, s áprilisban kvalifikációs versenynek is otthont ad az Aqua Sportközpont.

„Ezeken a viadalokon lehet megúszni a világbajnoki szintidőket, az ob pedig amiatt lesz érdekes, mert a programja teljes egészében megfelel egy világversenyének. Annak idején még Széchy Tamással így rendeztük a bajnokságokat, de aztán erre – leginkább anyagi okokból – jó ideig nem volt lehetőség.

Most újra meg tudjuk így szervezni a versenyt, azaz minden olyan úszó, aki több számban szeretne indulni a vb-n, megtapasztalja, miként bírja a terhelést, hol jut számára elég idő a pihenésre, hol nem, s ennek tükrében tudja alakítani a versenyzését a vb-n" – fogalmazott Kiss László, aki a 2017-es, hazai rendezésű vizes vb-ről is beszélt.

„Négy évvel korábban lehetünk házigazdái az eseménynek. Eredetileg 2021-ben rendeztük volna a világ egyik legnézettebb eseményét. Kemény munka lesz, hiszen addigra állnia kell az uszodának, mely tizennyolcezres lesz, de a verseny után visszabontható ötezresre. Európa-bajnokság megrendezésében van már tapasztalatunk, de ez másik szint, hiszem azonban, hogy ezúttal is jelesre vizsgázunk majd" – mondta végezetül a kapitány.

Újabb uszodák épülnek

A kormány szándéka, hogy mindenki tanuljon meg úszni. A program sikeres megvalósítása érdekében a közeljövőben 21 tanuszoda épülhet az országban. Kiss László ezt nagy dolognak tartja, sőt, arról is hallott már a szakember, hogy például Kaposvár is bejelentkezett egy ötvenméteres létesítményre.
„Szükség is van minél többre, hogy tartani tudjuk a lépést a világgal" – mondta a szövetségi kapitány.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tippmester: nyaralásra hajt a heti nyertes

Már a második heténél tart Tippmester játékunk, melynek félmillió forint értékű kétszemélyes utazás… Tovább olvasom