Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Tanítványainak hű társa

A magyar sport napján az a megtiszteltetés érte Vén Lajost, az ismert győri edzőt és testnevelő tanárt, hogy Budapesten a Bay Béla-díjat vehette át elismerésként az évek során kifejtett eredményes munkásságáért.

illusztráció
Kajak-kenu

Egy életmű elismerése ez a díj, amely ezúttal valóban jó kezekbe került. Találóak azok a szavak, amelyek a kitüntetést kísérő oklevélen a miniszteri aláírás fölötti ajánlásban megfogalmazódtak: „Vén Lajosnak, aki a reábízottakat óvatos kézzel és nagy szeretettel, kitartással és okossággal a rájuk váró küzdelmekre felkészítette és azok megvívásában hű társuk volt..."

Vén Lajos ugyanis valóban mindig hű társa volt a sikerekben és a kemény munkában egyaránt tanítványainak, s erről hazai és nagy nemzetközi versenyek győztesei, olimpikonok, világbajnokok vallhatnának, olyanok, mint Nagy Éva, Horváth Erzsébet, Povázsán Katalin, Sztanity Zoltán, Benkó Tamás, Joós István, Kadler Gusztáv, Ábrahám Csaba és mások. De az iskolában is nagyon sok minden dicséri tevékenységét, hiszen az egyetem elvégzése után 1962-ben Győrbe került Vén Lajos 1964 óta a Bercsényi Miklós Szakközépiskola és Gimnázium tanára, s 1980 óta testnevelési igazgatóhelyettesi beosztásban dolgozik.

Iskolai tevékenysége nemcsak a testnevelési sportfoglalkozások levezetésére terjedt ki, hiszen sokat tett a sportoláshoz szükséges létesítmények, felszerelések beszerzése, fejlesztése érdekében is. Szabadtéri kézilabdapályát épített, télen pedig jégpályát alakított ki tanítványaival. Nagyrészt társadalmi munkával megépítette az orsz ág második kajak-kenu tanmedencéjét, s nagy szerepe volt abban, hogy 1978-ban befejeződött a 14x22 méteres tornacsarnok és a 60 méteres futófolyosó építése. Fontos része a munkájának, hogy ebből az iskolából eddigi pályafutása alatt 108 olyan tanuló került ki, aki egyrészt a testnevelő tanári pályát választotta, másrészt sportvezetőként dolgozik.

Vén Lajos nevéhez fűződik a kajak-kenu sportág meghonosítása Győrben. 1964-ben a nullpontról indult, s négy év múlva már ifjúsági válogatott sportolói voltak ennek a sportágnak Győrben, az első nemzetközi sikerek pedig 1971-ben születtek, amikor Sztanity Zoltán IBV-győztes, majd 1974-ben világbajnok lett. Egy évre rá a szövetség a válogatott keret edzőjének jelöli, 1976-ban pedig két versenyzőjével a magyar olimpiai csapat tagja lett, s Sztanity 1500 méteren szerzett ezüstérmének örülhetett.

1986-ban az Amerikai Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának felkérésére az ottani női válogatott felkészülését irányította a montreali világbajnokságra. Edzői tanfolyamokat, bemutató edzéseket tartott a tengerentúlon egy éven át. De itthon is igényt tartottak szakmai tudására, főleg, hogy közben szakedzői, majd mesteredzői oklevelet szerzett. Éveken át tagja volt a Magyar Kajak-kenu Szövetség edzőbizottságának, s 1978 óta a magyar Testnevelési Egyetem Továbbképző Intézetének meghívására vezeti és szervezi a középfokú szakmai táborokat. Szakirodalmi tevékenysége is jelentős, rendszeresen jelennek meg cikkei és tanulmányai a szaksajtóban.

Ami pedig a jövőt illeti, bevallása szerint szívesen részt venne a különböző sportágak (kajak-kenu, torna, atlétika) számára az utánpótlás-nevelés terén oly fontos testnevelés tagozatos tantervű általános és középiskolai osztályokban álmai szerint újrainduló munkában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólképes cserékkel

Dunaferr 1 (1) Matáv Sopron 2 (0) Dunaújváros, NB I-es mérkőzés, rájátszás az 7–12.… Tovább olvasom