Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Tanár a védelem tengelyében

Nyelveket beszél és történelemtanári diplomát szerzett. A soproni szurkolók remélik, a Matáv védelmének tengelyében is tanári módon futballozik majd a nyáron Debrecenből a Matáv FC-hez került védő, Szekeres Tamás.

Szekeres Tamás sohasem volt megalkuvó.
Ha valakiről, hát Szekeres Tamásról igazán elmondható: megjárta a „hadak útját". Amellett, hogy idehaza több klubban szerepelt, Norvégiában és Belgiumban is futballozott, sőt, egy Bundesliga-csapatnak is volt szerződtetett labdarúgója, de ott nem lépett pályára.

A következőket mondta fordulatokban bővelkedő pályafutásáról: „A Fradiban nevelkedtem, és itt is mutatkoztam be az élvonalban 1991. május 6-án. Nyilasi Tibor volt akkor az edző, és a következő évben meg is nyertük a bajnokságot. Utólag belegondolva nem túl szerencsés pillanatban, kilencvenöt nyarán, a sikeres BL-selejtezőbeli szereplés előtt igazoltam az MTK-hoz. Ott csaknem négy évet húztam le, de kilencvenkilenc tavaszán fél évet kölcsönben Újpesten töltöttem.

Erre azért volt szükség, mert soha nem voltam megalkuvó, s akkor az MTK-nál olyan helyzet állt elő, hogy jobbnak láttam váltani. Ezt követően jött életem talán legjobb fél szezonja a belga Gent csapatában, majd megsérültem. Kétezer áprilisában Achilles-műtétet hajtottak végre rajtam. Az irántam korábban is érdeklődő Cottbus még sérülten is szerződtetett, két évre. Később kiderült, hogy a műtét nem sikerült, újabb operációra volt szükség.

Amikor ez biztossá vált, már nem törődtek velem a Cottbusnál. Kétezeregy februárjában újra m egműtöttek, s lassan felépültem. Időközben munkaügyi per lett az ügy vége a németeknél, amelyet sajnos elvesztettem. Úgy vélem, az ügyvéd, akivel nem is találkoztam, a háttérben megegyezett a Cottbusszal...

Másfél évig gyakorlatilag csapat és fizetés nélkül voltam, igen nehéz időszak volt ez a pályafutásomban. Ekkor, 2001 vége felé keresett meg a norvég Stromgodset, ahol a bajnokság végén pár meccset játszottam. A nehéz helyzetben lévő csapat azonban kiesett, én pedig, bár jól éreztem kint magam, nem akartam másodosztályban futballozni, így hazajöttem. A Debrecen keresett meg 2002 tavaszán, azóta ott futballoztam."
Azzal kapcsolatban, hogy miért pont Sopront választotta, a következőket mondta a labdarúgó:

„Először is Debrecenben olyan feltételekkel akartak szerződést hosszabbítani, mint amilyennel két éve odaszerződtem. Mint mondtam, nem vagyok megalkuvó, úgy érzem, letettem ott valamit az asztalra, így ezt nem fogadtam el. Rögtön a kispadon is találtam magam... Itt, a Matáv FC-nél éreztem leginkább azt, hogy engem akarnak, hogy éppen rám van szükség. Egyébként annak idején Debrecenbe is Dajka László invitálására igazoltam, most is ő kapacitált, a személye sokat számított."

A válogatottal nem volt igazán szerencsés Szekeres. „Csupán hatszoros válogatottnak mondhatom magam. Négy kapitány, Verebes, Csank, Bicskei és Gellei is behívott a keretbe, de csupán hat mérkőzésen léphettem pályára a nemzeti csapatban. Emellett a kispadon végigültem vagy huszonöt meccset."

A soproni csapattal kapcsolatban vannak emlékei: „A kétezerkettő-kétezerhármas bajnokságot itt Sopronban kezdtük a Debrecennel, és sikerült az első percben gólt fejelnem. Az előző évadban is jó meccseket játszottunk a soproniakkal, szerepeltem a rájátszásban az itteni, 3–2-es győzelmünkkel végződő meccsen, és még játszottam Debrecenben a 2–1-es soproni sikerrel végződő meccsen is, ahol egy fejesemet a gólvonalról mentették a Matáv védői."

Új csapata esélyeiről így vélekedett a védő: „Időre lesz szükség, míg összeáll az új védelem. Az előző évadhoz képest Sopronban gyakorlatilag a teljes védősor kicserélődött, meg kell ismernünk egymást, ráadásul ha a szlovák Debnárral játszunk középen, valahogy kommunikálni is kell majd egymással. Nem lesz egyszerű, de remélem, meg tudjuk oldani a feladatot."

Szekeres Tamás amellett, hogy magas szinten futballozott, Miskolcon történelemtanári oklevelet szerzett. Norvég nyelvből középfokú vizsgája van, és angolul is jól beszél. „Arra, hogy tanítsak, még nem gondoltam, sajnos a tanári pályán a befektetett munkához képest méltatlanul alacsonyak a jövedelmek, abból nem tudnám eltartani a családot."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordösszegű büntetés a Tour de Hongrie-n

Közel 200 ezer forintos büntetést kapott a magyar bajnok Víg Aurél, mert nem a nemzeti színű bajnoki… Tovább olvasom