Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Talán nem Hillaryék voltak az elsők a Mount Everesten

Az évfordulós ünnepségeket az sem homályosítja el, hogy állítólag Hillaryék előtt is jártak a csúcson, bár a Mallory-Irwing páros nem érkezett vissza élve.
50 évvel ezelőtt elsőként mászta meg a Mount Everestet, a világ tetejét Sir Edmund Hillary. Az évforduló tiszteletére a ma 83 éves Hillaryt egy fehér lovak húzta fekete hintóban vitték végig a nepáli főváros utcáin. Nagy-Britanniában is méltón emlékeztek a rendkívüli teljesítményre. 

Az elmúlt napokban szinte folyamatosan az évfordulótól zeng egész Nagy-Britannia. Dokumentumfilmek, interjúk a tévécsatornákon, élő közvetítés a BBC-ben az évfordulós ünnepségről, a könyvesboltok kirakataiban legalább hat-nyolc új könyv jelent meg a témáról. 50 évvel ezelőtt Edmund Hillary és társa Tensin jutott fel elsőként a világ legmagasabb pontjára.

Hillary-t ráadásul személyes tragédiája is ehhez a helyhez köti, hiszen családja Nepálban halt meg repülőszerencsétlenségben, miközben már jó ideje őt ünnepli a szigetország és ő volt a Katmanduban tartott évfordulós rendezvények díszvendége is, Tensin ugyanis már nem él.

Miközben Hillary érthető módon fürdik a fényben, mégiscsak keserű nyilatkozatot adott a BBC-nek arról, mivé lett mára a Mount Everest. Elmondta, hogy most már nem az emberi tulajdonságokon, a szakértelmen, nem a kitartáson múlik az, hogy kinek sikerül megmászni a csúcsot, sokkal inkább azon, hogy van-e az illetőnek 65 ezer dollárja e célra, hiszen ezért a pénzért a hegyi vezetők, a serpák valósággal felviszik a csúcsra.

Hillary szerint ennek az az egyetlen pozitívuma, hogy ettől a serpák is jobban élnek, van pénzük, van iskola, kórház és ivóvíz is arrafelé. Hillary azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy éppen a turizmus felerősödése miatt sokkal jobban kellene vigyázni a környezetre is.

Mindeközben az elmúlt hetekben kiderült, lehet, hogy nem is Hillary és Tensin volt az első páros, aki feljutott az Everestre, pontosan harminc évvel azelőtt, hogy ők ott jártak, a Mallory és Irwing nevű páros kísérletezett az Everest meghódításával, de mindketten meghaltak a csúcs közelében. Már akkor sokan feltételezték, lehet, hogy nem felfelé mászás közben, hanem ereszkedés közben haltak meg. Néhány évvel ezelőtt Mallory holttestét megtalálták, de erre a kérdésre nem kaptak választ.

Egy veterán kínai alpinista mostani vallomása viszont már sokkal többet segíthet az ügyben. Az illető az első sikeres kínai expedíció tagja volt, amely a 60-as években, ráadásul északról jutott a csúcsra. Az alpinista most hozta nyilvánosságra, amit eddig pártfegyelem miatt nem mesélhetett el, hogy ő állítólag Mallory társának holttestét találta meg, de akkor ott nem tudott vele mit kezdeni, egyedül volt, nem tudta közelebbről megnézni, lehozni. A szakértők azt állítják, ha megtalálnák Mallory társának holttestét és vele együtt a fényképet, akkor talán az is bebizonyosodna, hogy Mallory és Irwing volt-e az első páros, aki először feljutott a világ tetejére, annak ellenére, hogy nem jutott élve vissza.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totóesélyek a 22. hétre

Az eheti totóban az olasz másodosztály és a spanyol bajnokság mérkőzései szerepelnek. Tovább olvasom