Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Sztárjátékosok születtek a vb-n

Kézilabda -Nyolc éve Magyarország adott otthont a juniorok világbajnokságának, melyen a magyarok ezüstérmesek, a játékosok pedig népszerűek lettek.

Az akkori csapatból Görbicz Anita egyértelműen kinőtte magát, hiszen a világ legjobbjai között tartják számon. Ezt bizonyítandó, 2005-ös teljesítményével ki is érdemelte ezt a címet. „Görbe" nélkül tulajdonképpen a junior-vb óta elképzelhetetlen a női kézilabda, legyen szó klubcsapatáról, az Audi-ETO-ról, vagy éppen a válogatottról.

A világ legjobbja lett. Érdekesség, hogy az akkori világversenyen – noha mindenki, még Raymond Hahn, a nemzetközi szövetség akkori főtitkára is csupa dicsérő szavakkal illette az irányítót – nem tudott bekerülni az All Star-csapatba. Később a felnőtt-vb-ken viszont ez többször is sikerült neki.

Beválasztották viszont a vb legjobbjai közé az akkor Görbiczhez hasonlóan a győri csapatot erősítő jobbszélsőt, Kári Horváth Renátát, aki viszont nem futott be olyan karriert, amilyet reméltek tőle.

Tulajdonképpen mára „lekerült a térképről", ám a játékot nem hagyta abba. Az ETO-ból előbb Pécsre, majd Békéscsabára került, megfordult többek között Görögországban (Ormi Patrasz) és Portugáliában (Madeira), de játszott Izlandon (Harstad, IBV) is. A norvég Vag Vipers honlapján számolt be arról a napokban, hogy az egykori győri játékos 1+1 évre hozzájuk szerződött.

Az akkori csapatból <a href=Görbicz Anita egyértelműen kinőtte ma" src="http://www.kisalfold.hu/sztarjatekosok_szulettek_a_vb-n/cikk/212/2110058/2.jpg">
Az akkori csapatból Görbicz Anita  egyértelműen kinőtte magát.

Szintén All Star-csapattag lett a vb-n Nagy Ivett, aki legnagyobb sikereit egyértelműen a Dunaferr színeiben érte el, hiszen többszörös magyar bajnok és kupagyőztes lett, s állandósította helyét a szinte teljesen a dunaújvárosi gárdára épülő válogatottban is. A villámgyors balszélső 2007-ben Debrecenbe igazolt, majd egy év múlva visszatért a Dunaferrhez, ám a csőd szélére került klubtól szezon közben Hódmezővásárhelyre igazolt. Nyáron azonban visszatért régi sikerei színhelyére, Dunaújvárosba, ám hasonló eredményekről egyelőre nem álmodozhat.

Vérten is befutott. Ha már a balszélnél tartunk, folytassuk a sort Vérten Orsolyával, aki a vb-n még a Vasas játékosa volt, de 2002 januárjában Győrbe került, s az évek alatt posztján a világ egyik legjobbja lett. A győri csapat és a magyar válogatott összeállítása rendre az ő nevével végződik. Nemcsak támadásban, de védekezésben is alapembernek számít.

Mehlmann Ibolyáról már a junior-vb alatt sokan mondták, hogy Radulovics Bojana utóda lehet. Kétségtelen tény, a balkezes játékos kivételes képességekkel bírt, ám az igazi kiugrás váratott magára. Helye a válogatottban azért biztos volt azután is, hogy 2005-ben eligazolt Győrből, s a Dunaferrnél kötött ki. Innen Dániába szerződött, míg a legutóbbi hírek arról szóltak vele kapcsolatban, hogy anya lett. Tavaly az év utolsó napjaiban született meg kisfia, Olivér.

Későn érő típus. A közelmúltban lett állandó válogatott Pastrovics Melinda, aki a nyolc évvel ezelőtti csapat egyik kapusa volt. A vb-n a Kiskunhalas együttesét képviselte, majd a Vasas, az FTC és a Debrecen következett a sorban. Nyáron újra klubot váltott, s Székesfehérvárra, a Fehérép együtteséhez igazolt.

A másik kapus, Petróczi Viktória az ETO-val bajnok és Magyar Kupa-győztes, valamint az EHF-kupában és a KEK-ben ezüstérmes lett. Három éve Kiskunhalasra került, majd rövid ideig védett Székesfehérváron, de onnan a szezon közben távozott. Előbb Ukrajnában, majd idén áprilisban Kolozsváron próbálkozott.

Kisebb-nagyobb sikerek. Bulath Anita hosszú éveken át volt a Dunaferr játékosa, ám a sztárok között inkább csak epizódszerepeket kapott. Nyilván erre unt rá s ezért kóstolt bele a légióséletbe. Előbb Dániában az FCK-nál játszott, majd a horvát Podravka Koprivnicát erősítette, ám a gazdasági válság miatt klubja éppen a napokban bontotta fel szerződését.
Berta Melinda több hazai klubot is megjárt a nyolc év alatt.

Dunaújvárosból Vácra került, majd a Vasashoz szerződött. Két szezon után visszatért a Dunaferrhez, az előző szezonban pedig az FTC játékosa volt.

Jókai Nóra szintén ETO-játékosként vett részt a világbajnokságon, s mivel klubjában a reméltnél jóval kevesebb lehetőséget kapott, 2004-ben Hódmezővásárhelyre szerződött, s egészen mostanáig ott játszott, ám az új idényben valószínűleg a Dunaújváros csapatát erősíti.
Gaál Adrienn debreceni játékosként lépett pályára a válogatottban, később a Hódmezővásárhely csapatában szerepelt. Két szezont húzott le a Vasasnál, majd visszatért Hódmezővásárhelyre.

Szrnka Hortenzia kalandos utat járt be. Magyarországi csapatai a Békéscsaba, a Dunaferr, a Cornexi és a Debrecen voltak, s játszott Németországban is. Az új szezonban az NB I/B-s Érdet erősíti majd.
Szintén Érden játszik nyártól Őri Cecília, aki egy felnőtt-világbajnoki bronzéremmel is büszkélkedhet, de a válogatottban ennek ellenére nem tudott gyökeret verni. Vácról került külföldre, játszott a Podravkában is.
Őri Adrienn Németországban játszott, majd idehaza a Vasas és a Dunaferr voltak az állomáshelyei. Később Olaszországba szerződött, legutóbb pedig az osztrák Hypo II-t erősítette.

Tóth Mária Debrecenből 2001-ben igazolt a Cornexihez, majd Esztergom és ismét Debrecen következett. Onnan szerződött a magas átlövő Dániába, ahol azóta is játszik.

Gálhidi Zsuzsanna szinte kizárólag alsóházi csapatokban szerepelt, sokáig Kőbányán, rövid ideig Esztergomban, 2007-ben pedig az akkor NB II-es Érdhez igazolt, mellyel feljutott, így jelenleg NB I/B-s játékos.

Ami az akkori kapitányt, Kovács Pétert illeti, ő volt klubedző a Dunaferrnél, jelenleg a török szövetség szakmai igazgatója és a félholdas női válogatott kapitánya.

Olvasóink írták

  • 1. Reális 2009. augusztus 09. 13:38
    „Hát sokan nem sokra vitték!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyakért hajtanak

Kajak-kenu - Két részletben utazik el a hétvégén a magyar csapat Kanadába, ahol augusztus 13. és 16.… Tovább olvasom