Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Szópárbaj és verekedés

A Matáv Sopron–Újpest mérkőzés után történtek új fejezetet nyitottak a Sopron (sport)életében, mert először fordult elő, hogy két szurkolótábor összecsapása verekedéssé fajult a játéktéren. A sporthuliganizmus „megtalálta” Sopront is.

A nagy tömegeket vonzó sportesemények egyre gyakoribb velejárója a különböző szurkolói csoportok összecsapása, a balhé kiprovokálása, a mérkőzések előtti, utáni törés-zúzás. Elsősorban labdarúgó-mérkőzéseken fordulnak elő ilyen esetek, de szurkolói rendbontás más sportágakat sem kímél. Sopron eddig nem tartozott a „fertőzött" városok közé. Még a híres-hírhedt ferencvárosi kemény mag is tiszteletben tartotta a várost és a helyi szurkolókat, legalábbis a pályán, mert a mérkőzések előtt azért volt rá példa, hogy rendőrségi beavatkozásra volt szükség. A sportegyesületek vezetői tudják, melyik csapat szurkolótábora lehet veszélyes, illetve a helyiek kiket várnak megkülönböztetett „figyelemmel". Az elmúlt években a Sopron–Pécs női kosárlabda-mérkőzések számítottak balhésnak. A sportcentrumban egymással szemben volt a kemény mag, s állandóan provokálták egymást.

„ Psi ellenségek"

Rákóczi József sportfelügyelő sokat látott és tapasztalt szakember.
– Sopronban a sporthuliganizmus eddig nem volt jellemző, bár kétségkívül előfordultak kisebb nézeteltérések egy-egy kosár- vagy labdarúgó-mérkőzésen. Sőt olyan is volt, amikor a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia, hogy megakadályozzák a nagyobb bajt. Általában a riválisok találkozóira erősödnek fel a szurkolók, s azok kezdeményezik a rendbontást, akiknek a csapata veszít, hiszen ilyenkor a tehetetlen düh munkál bennünk. Persze egy Győr vagy Szombathely elleni focimeccs Sopronban mindig magában rejti a balhé veszélyét, mert a szurkolók „ősi ellenségnek" tekintik egymást. Ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek az atrocitások, körültekintő rendezésre, biztonsági előírások betartására, a kemény maggal való folyamatos párbeszédre van szükség.

Az erőszak felé sodródtak

Kovács Csaba évekig tagja volt a soproni ultráknak.
– Ma már nem tartozom közéjük, éppen azért, mert éreztem, egyre inkább az erőszak felé sodródunk. Hozzá kell tennem azonban, a City Boys mérsékelt csoport, összehasonlítva a Fradi vagy az Újpest kemény magjával. Ami a Sopron–Újpest mérkőzésen történteket illeti, igaz, hogy az újpestiek rohantak be a pályára, de előtte kölcsönösen provokálták egymást. Tudom, sokan a győri mérkőzésektől is félnek, de ott általában csak műbalhék szoktak előfordulni.

Elkergették a biztonságiakat

Arról megoszlanak a vélemények, hogy szükség van-e rendőri jelenlétre a mérkőzéseken, de még belegondolni is rossz, mi lett volna, ha csak a biztonsági emberek vannak azon az emlékezetes focimeccsen a pályán, hiszen az újpesti szurkolók egyszerűen elkergették őket, s bizony szedték is a lábukat. Antók Zoltán, a soproni csapatot működtető kft. társtulajdonosa egy kicsit másképp látja a rendőrök szerepét, hiszen közreműködésükért borsos árat fizetnek az egyesületek.

Félmegoldások születnek

– Ma egyetlen klub sincs abban a helyzetben, hogy könnyedén fizessen ki százezreket a rendőrségi biztosításért. Európa számos országában ez egyébként állami feladat. Ettől függetlenül a nagyobb kockázatot jelentő meccsekre – Fradi, Győr, Szombathely és a jövőben az Újpest ellen is – igényeljük a rendőrök jelenlétét. Az sem megoldás, ha kitiltjuk a kemény magot, hiszen a jegybevételre szükség van. A szurkolói kártya – a regisztrálás – sem jelent majd igazi megoldást, mert egyik klub sem fogja kitiltani saját szurkolóját a meccsekről. Magyarországon mindig félmegoldások születnek. A beléptetőrendszer megvalósítása mellett szükség lenne olyan büntetésekre, amelyek eleve elriasztanák a szurkolókat a deviáns magatartástól. Angliában már nincsenek kerítések, de ha valaki balhézik, gyorsított eljárással akár egy évi elzárásra is ítélhetik. A rendőrség sem tudja megakadályozni a rendbontást, legfeljebb kezeli a kialakult helyzetet. Jó példa erre a legutóbbi ZTE elleni mérkőzés, amikor az egyik szektorban füstbombát robbantottak. Hiába volt ott a rendőrség, nem tudták megakadályozni.

Szigorúbb büntetést

Hatos István, a Soproni Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője alapvetően két feltétel megvalósítása esetén látja visszaszoríthatónak a sporthuliganizmust. A rendezőknek egyrészt be kell tartani a sporttörvényt – mondotta –, amely lehetőséget ad, hogy az egyesületek rendőri biztosítást kérjenek a mérkőzésekre, másrészt pedig szigorítani kellene a büntetési tételeket. A jelenlegi gyakorlat ugyanis nem jelent visszatartó erőt – hangsúlyozta az osztályvezető. Az Újpest elleni mérkőzés után előállított fiatalok pénzbüntetést kaptak. Ez kevés, még akkor is, ha soknak tűnik a 60–70 ezer forintos pénzbüntetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis büntetik a Fradit

Szerdán délután a Magyar Labdarúgó Liga Hattyúházban található központjában tartották a május 30-án… Tovább olvasom