Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Szinvai újra Sopronban oktat

Tenisz - Több mint másfél évtized után tért vissza Sopronba az SVSE sikeres szakosztályához a neves edző, Szinvai Kálmán. A szakember sokáig Ausztriában, Burgenlandban dolgozott..
Szinvai Kálmán olyan időszakban versenyzett, amikor jóval több volt a nemzetközi téren jegyzett magyar férfijátékos, mint napjainkban. A Taróczy, Machán, Szőke, Benyik nevével fémjelzett korszakban versenyzett a NIKE Fűzfői AK színeiben.

Ellenük játszmát nyerni is nagy bravúrnak számított. Akkor sokkal színvonalasabb volt a magyar férfitenisz, mint ma. Azóta, különösen a rendszerváltástól számítva nagyon sok egyesület tűnt el a színről. A pályák helyén szerencsére nem építettek üzletközpontokat, ám a minőségi nevelőmunka helyett a legtöbb helyen üzleti tevékenységet folytatnak, azaz kiadják a pályákat pénzért. Így pedig egyre kevesebb gyerek tud játszani. Ebből a szempontból Sopron szerencsés helyzetben van, hogy a vasút mint támogató megmaradt mögötte" – kezdte Szinvai Kálmán.

Szinvai Kálmán 1982 és 1989 között már edzősködött Sopronban. „Az akkor itt működő HungarHotelstől hívtak, elsősorban utánpótlás edzőnek. Aztán úgy alakult, hogy egy megállapodás értelmében az itt készülő tehetséges gyerekeket leigazolta az SVSE. Ekkor a szakosztály eredményei javultak, a harmadosztályból elindult felfelé. Szerettem volna minél jobb eredményt elérni, ám a nyolcvanas évek vége felé akadályokba ütköztem. Ekkor jött a burgenlandi szövetség ajánlata. Ott dolgoztam több mint tizenöt évig. A magyarok tehetségesebbek, mint az ottaniak, ám a körülmények, a lehetőségek egészen mások. A burgenlandi szövetség – bár az osztrák teniszben nem a legerősebb tartomány – költségvetése nagyobb, mint a teljes magyar szövetségé" – folytatta a szakvezető.

Szinvai Kálmán Sopronba való visszakerüléséről a következőt mondta: „A vezetőedző, Úr Csaba keresett meg azzal, lenne-e kedvem visszatérni edzősködni Sopronba. Csabával ismertük egymást, én a vidékválogatott nyári edzőtáborában edzősködtem, ő pedig annak volt a tagja játékosként, tehát nyaranta két heteket dolgoztunk együtt. Ismert a munkámat, a szakosztály vezetője, Márta György pedig rábólintott a szerződtetésemre."

Arról már lapunk is beszámolt, hogy az SVSE sikert sikerre halmozott a különböző korosztályos tornákon.

Van Babos Csabának egy kis csoportja, amely nagyon sikeres, s emellett hárman, Úr Csaba, Szemerits Gábor s jómaga edzősködünk. A jelentősen meggyengült felnőtt női csapat bentmaradt a legmagasabb osztályban. A jórészt tizennyolc éves vagy annál fiatalabb játékosokból álló, a Sörgyárral közös férficsapat pedig veretlenül lett első az NB II-ben. A cél, hogy minél szélesebb körben szerettessük meg a teniszt, és ezt a magas szakmai színvonalat folyamatosan tartani tudjuk. Szemerits Gábor jóvoltából az iskolákba is eljutunk, keressük a tehetségeket. Persze a gyerekeknél az adottságok mellett nagyon fontos a belső elkötelezettség, a munkabírás, na és persze az olyan szülői háttér, amely támogatja a gyerekek sportolását" – zárta a beszélgetést Szinvai Kálmán.


Botár László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Zsivótzky: újabb nagy egyéniség távozott

Életének 71. évében, súlyos betegség után elhunyt Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok kalapácsvető, a… Tovább olvasom