Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Szigorodik a gyűlöletkeltő viselkedéssel szembeni fellépés a focimeccseken

Szigorodik a gyűlöletkeltő viselkedéssel szembeni fellépés az OTP Bank Liga mérkőzésein, akcióterv készül erre vonatkozóan és változik a fegyelmi szabályzat a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségének csütörtöki határozata alapján.
Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint a szervezet gyűlöletellenes kampány keretében kívánja megszólítani szurkolókat. A cselekvési terv kidolgozására március 31-ig kapott határidőt az illetékes testület.

Ezzel párhuzamosan az elnökség felkérte az MLSZ központi hivatalát, hogy készítsen részletes intézkedési tervet, amelyben meghatározza a játékvezetők, szövetségi ellenőrök és a rendező klubok felelősségét, teendőit rasszista megnyilvánulások esetén.

Ennek konkrét és pontos feladatlistát kell tartalmaznia a mérkőzések megszakításával, felfüggesztésével és esetleges beszüntetésével kapcsolatban. Emellett a vezető testület a fegyelmi szabályzat felülvizsgálatát várja a megfelelő súlyú szankciókra és azok alkalmazására vonatkozóan. Ezen terv elkészítésére határidőnek március elsejét szabta meg.

"A mérkőzéseken a szurkolók által fontosnak tartott, mások provokálására, megsértésére nem alkalmas jelképek használatát továbbra sem gátolja meg az MLSZ" - emeli ki a beszámoló, amely leszögezi, a szövetség vezetése – mások mellett a Szurkolói Iroda tagjaival is egyeztetve – olyan hangulatot és körülményeket kíván teremteni a magyar stadionokban, amely méltó az ott zajló sportrendezvényekhez, és lehetőséget teremt arra, hogy a társadalom szélesebb tömegei válasszák programként a meccsre járást.

A magyar válogatottnak - jelen állás szerint - zárt kapuk mögött kell lejátszania március 22-én a románok elleni hazai világbajnoki selejtezőjét, mert az augusztus 15-én Budapesten rendezett, Izrael elleni barátságos mérkőzésen a szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált, és sértő jelképeket mutatott fel. Az MLSZ, miután a nemzetközi szövetség (FIFA) elutasította a fellebbezését, bejelentette, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul.

Az MLSZ elnöksége a csütörtöki ülésén áttekintette a társasági adótámogatási program helyzetét. Ez alapján a sportszervezetek eddig 32,9 milliárd forint támogatást tudtak lehívni, ennek döntő részét utánpótlás-nevelésre (17,1 milliárd) és infrastruktúrafejlesztésre (13,7 milliárd). A testület megállapította, a számok azt mutatják, hogy a stratégiai célnak megfelelően a pénzt a labdarúgásban jellemzően az utánpótlásra és az amatőr futballra használják fel.

Az MLSZ a maga részéről a 2011/12-es időszakban 5,2 milliárdot hívott le, a 2012/13-asban pedig - a tervek szerint 15,9 milliárdot fog. Ebből a Bozsik Programra 2 milliárd (az előző ciklusban 1,3 milliárd), a pályaépítésre 8,8 milliárd (1,3), a díjcsökkentésre 2,7 milliárd (2), személyi és egyéb költségekre 1,3 milliárd (0,6) és új elemként a telki edzőközpontra 1,1 milliárd jutna.

A jövőben szigorodik és megváltozik a támogatási eljárás. Ennek részeként újabb programokkal bővül az MLSZ által működtetett fejlesztések köre, így elindult a sporttelep-felújítási pályázat. Másrészt - olvasható az MLSZ honlapján - az eddigi tapasztalatok és az első két évben végrehajtott TAO-programok eredményei alapján fejlődik a kérelmek elbírálásának módszere, például meghatározza a szövetség a bérjellegű juttatások maximális mértékét, változik az utánpótláskorú játékosok után az egyesületek számára járó fejkvóta mértéke, összességében pedig cél, hogy minden területen erősödjön a pénz odaítélésének és felhasználásának hatékonysága.

Az elnökség döntött arról is, hogy az idei rendes küldöttközgyűlést május 8-án tartják meg, melynek napirendi pontjait a következő elnökségi ülésen határozzák meg.

Olvasóink írták

 • 6. oxana 2013. február 25. 17:09
  „4. háté A "balhé", az ellenfél nem-szeretete normális dolog, igazad van. De! Korábban, az én gyermekkoromban ártalmatlan bekiabálások vagy kifütyülések voltak napirenden. A biró sem uszta meg. Meg akkor még elvétve játszottak színesbörüek Európában. Az ellenük mutatott antipátia évröl évre nött. A rasszizmus is eröteljesebb lett az idök folyamán, nemcsak a stadionokban. De érdekes módon, más sportágakban ez nem figyelhetö meg. Az olimpián sem. Nem tudom, mi ennek az oka.”
 • 5. Lacika62 2013. február 22. 14:23
  „4. háté 2013.02.22. 12:38 most te miről írsz??? Szerintem nem vagy képben!!!”
 • 4. háté 2013. február 22. 12:38
  „2. Lacika62 - 3. oxana - nem is sakk versenyről írnak! - egyébként vagy harminc éve -motoznak!
  Olyanok döntenek a fociról, eredményekről - ezek a vámosok, a bankokban, a zavarosban, az uzsorában utaznak!

  - amióta fociznak, azóta hozzá tartozik a "balhé" az ellenfél nem-szeretete!
  Aki a grundon nőt fel azokból lettek az igazi, az örök,- drukkerek, - a többiek csak szurkolók!
  Aki nem verekedett össze, nem szidta a másikat, vélt,-valós igazáért, az nem is volt gyerek!
  Amióta egy, -ázsiai - európai lett, azóta megy a nyavajgás!”
 • 3. oxana 2013. február 22. 11:05
  „Sajnos a végén mégiscsak a csapat lesz büntetve az un. "szurkolói" miatt. Németországban pl. mindenkit megmotoznak egyenként! a bejáratoknál. Mégha negyvenezren is vannak.”
 • 2. Lacika62 2013. február 22. 09:35
  „Eső után köpönyeg!!! Nem a csapatot kell büntetni, hanem a"" szurkolókat"" akik balhézni mennek a meccsre!!! Erőteljes fellépés és lenne hatása. Kamera felvétel a szektor hermetikus le zárása és meg van az elkövetői csoport, illetve az a bizonyos személy..... azonnali intézkedés nem pedig hetekkel utána, ki ismeri fel ezt és ezt az illetőt???? Intelligens beléptető rendszer , lásd Anglia, Németország és a balhés szurkolók nem tudnak be jutni a rendezvényre!!! De csak nálunk van,hogy személyiségi jogok náluk ez természetes a biztonság érdekében! Akkor hogy is van ez nálunk????”
 • 1. háté 2013. február 21. 23:36
  „Lassan semmi köze nem lesz a focihoz, előre lebeszélt eredmények, drukker hülyítés!
  akcióterv készül erre vonatkozóan - bűnöző leszel saját hazádban, a magyar zászló tiltott jelképpel!

  A Szolnok - ázsiai banda meccsére nem engedték be a magyar zászlót! - mintha nem is hazánkban lennénk, idegen horda szállta meg honunkat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai kosarassal erősített a címvédő Győr

Tangelina Smith személyében újabb kosarassal bővült a női NB I-ben címvédő HAT AGRO-UNI Győr… Tovább olvasom