Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Szigorítások a stadionok védelmében

A kormány elfogadta azt a Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter által beterjesztett hétpontos javaslatot, amely a futballhuliganizmus megelőzésének, illetve visszaszorításának, a közbiztonság javításának teendőit tartalmazza.
illusztráció
– A labdarúgás áldozata és nem oka a kialakult helyzetnek. Nem a szurkolók válnak rendbontókká, hanem rendbontók is látogatják a sportrendezvényeket – mondta Gyurcsány a kormányszóvivői tájékoztatón. A futballhuliganizmus a rendbontáson, verekedésen túl legtöbbször szélsőséges nézetek megnyilvánulásában, rasszista megnyilvánulásokban, önkényuralmi jelképek használatában ölt testet. Éppen ezért Gyurcsány szükségesnek ítéli a büntető törvénykönyv módosítását, amely így a jelenleginél egyértelműbb lenne például a közösség elleni izgatást illetően.

A stadionok rendjének védelmében a miniszter kezdeményezi a szabálysértési törvény szigorítását, ma ugyanis semmi sem tiltja, hogy a drukkerek különféle tárgyakat dobáljanak a játéktérre vagy oda berohanjanak. Emellett felkérte a Legfőbb Ügyészséget a már meglévő lehetőségek szigorúbb kihasználására.
A sportminiszter az egyik legfontosabb intézkedésnek a rendőrség helyzetének javítását tartja: meg kell erősíteni szerepét a közrend fenntartásában, és ugyancsak meg kell oldani finanszírozását. Ennek megvalósulásához módosítják a sporttörvényt és a rendőrségi törvényhez kapcsolódó jogszabályokat.

Gyurcsány megjegyezte, a közforrások mellett továbbra is szükséges a sportrendezvények szervezőinek anyagi hozzájárulása a rendőri biztosításhoz. A sportminiszter emellett fontosnak tartja a biztosításban közreműködő cégek szakmai akkreditációját, s ennek ellenőrzését. Mint mondta, a kormány támogatja a liga azon törekvését, hogy a következő szezontól kötelező legyen a szurkolói kártya bevezetése, valamint a térfigyelő rendszer alkalmazása. Gyurcsány úgy véli: ezek az intézkedések már nyáron megtörténhetnek, míg a vonatkozó törvények módosítására és ezzel együtt a rendőrség szerepének növelésére év végéig kerülhet sor.

(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ászok, SMAFC: egyesülés előtt

A nagy múltú, ám jó ideje csak az első és a másodosztály határmezsgyéjén „tengődő”… Tovább olvasom