Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Szétszéled az ezüstcsapat?

Tavasszal ezüstérmes lett a Soproni Tigrisek-Soproni Ászok fiúcsapata az országos ifjúsági bajnokságban.

Nem egészen fél évre rá elképzelhető: Sopron férfi kosárlabdázása mégsem profitál sokat mindebből, hárman ugyanis Mattersburgba távozhatnak.

Az ezüstcsapat első „kirepülő fecskéje" a Körmendre szerződött Kinter György volt. A közelmúltban négy kosaras – Herczeg István, Kormányos Zoltán, Ugaros Máté és Zieger Milán – a több játéklehetőség reményében kölcsönben a SMAFC-hoz került. Az ezüstcsapat kezdőötösének tagjai a Soproni sÖrdögöknél kezdték meg a felkészülést – leszámítva a sérült Pintér Mihályt.

A napokban a soproni kosárlabdázás jövője szempontjából meglehetősen kellemetlen fordulatot vett három fiatal kosaras ügye. Amint arról Nagy Tamás, a Soproni Tigrisek utánpótlás-nevelő klub elnöke beszámolt, egy magyar edző került ki a Mattersburg csapatához. P „szemet vetett" három soproni fiatalra, Benkovics Márkra, Farkas Balázsra és Péter Tamásra. Kihívta csapatához a három fiút, akik két hete már kint edzenek. A jelek szerint kint is szeretnének kosarazni.

Nagy Tamás, amikor a fiatalok döntésének mozgatórugóiról kérdeztük, azt mondta: vélhetően azért mentek ki, mert azt gondolták, itt, a felnőttcsapatban nem nagyon jutnak játéklehetőséghez. A sportvezető szerint az U20-as bajnokságban a sÖrdögök a korosztály legjobbjai ellen mérkőzhettek volna, akik ráadásul két évvel idősebbek is a soproni fiúknál. Ezen túlmenően Nagy Tamás, éppen az ő szakmai fejlődésüket szem előtt tartva, benevezte az utánpótláscsapatot az NB II-be, hogy még több versenyzési, s ezáltal fejlődési lehetőségük legyen. A három fiatal kosaras váratlan döntése miatt kénytelen volt visszaléptetni a már benevezett gárdát.

A Nemzetközi Szövetség (FIBA) szabályzata szerint egy kosaras átigazolásakor annak a klubnak, amelynél az illető kosaras 18 éves korában szerepelt, a játékos átigazolásakor nevelési díjat kell fizetni annak az egyesületnek, amely szerződtetni kívánja. Ezt a rendszert a tagországoknak is bevezetni javasolja. Magyarországon egy időben ez így működött, ám egy ideje megszűnt. Ezt sok klubnál nehezményezik, mások viszont ingyen meríthetnek a mások által felnevelt tehetségekből.
A három fiatal igazolása még Sopronban van. Nagy Tamás beszámolt róla: a hét elejére bejelentkeztek hozzá a Mattersburg vezetői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyérmek innen-onnan

A győri Nicsi Judo Klub sportolói az oroszlányi nemzetközi Bányász-kupán rengeteg érmet szereztek. Tovább olvasom