Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Szépen csillogó érmek Spanyolországból

Csay Renáta harmadik, Ábrahám Réka első aranyának örülhetett a maratoni kajak-kenu világbajnokságon. A Gál–Szigeti duónak csalódás az ezüstérem. Salga István sérülés miatt mindkét számát feladta.
(illusztráció)
Remekül szerepelt a magyar és ezen belül a győri kajak-kenu vá logatott a hétvégén az eredetileg Csehországba tervezett, de az ot tani árvíz miatt több mint egy hónappal később a spanyolországi Zamorában rendezett maratoni világbajnokságon.
A mieink összesen négy arany-, két ezüst- és négy bronzérmet nyertek.

A legfényesebb medáliából kettő, az ezüstből egy jutott a Győri Vízisport SE versenyzőinek.
– Vannak hiányérzeteim, mert összességében a várakozá soknak megfelelően teljesítet tünk, maradt még bennünk leg alább két érem, s talán még egy arany is – értékelt Borsodi Géza szövetségi kapitány. – Talán a győzteseket kellene elsőként mondanom, de hadd kezdjem a legfájóbb esettel, Salga Istváné val.

Pista augusztusban a vb ere deti időpontjában élete legjobb formájában volt, a meghosszab bított felkészülés során sem érez tem semmi problémát nála. Egyesben a rajtja is jól sikerült, de balszerencséjére a háta meg húzódott, s annyira fájt neki, hogy kénytelen volt feladni a versenyt, sőt a másnapi páros so rán sem tudta Jámbor Attilával teljesíteni a távot. Pedig érzésem szerint mind egyéniben, mind párosban jó esély volt arra, hogy dobogón végezzen Salga. Csay Renáta hozta az immár szokásos aranyat, Ábrahám Réka pedig az ifjúságiaknál győzött nagy örömünkre.

Most még csalódás a Gál Zoltán, Szigeti Gergely páros ezüstérme, hiszen Szigeti világ-, Gál pedig Európa-bajnok volt tavaly ugyanebben a számban. Csay Renáta harmadszor lett a szám királynője. Társával, Szonda Kornéliával tavaly ült egy hajóba, s az Európa-bajnoki cím mellé most a világbajnoki trófeát is begyűjtötték.

– Az idén nem indult a brit Anna Hemmings, ami azért nem volt hátrány – mondta Csay Renáta.
– Szerencsére minden úgy sikerült a rajttól egészen a célig, ahogy elterveztük, így végül több mint hat perc előnnyel nyertünk. Tény, hogy ekkora különbség még a maratoni szak ágban sem gyakori, de ez is azt bizonyítja, hogy mind velünk, mind pedig a hajóval minden rendben volt. Első aranyának örülhetett Ábrahám Réka, aki a tolnatextes Bartha Diánával elsőéves ifista ként győzött a 22 km-es távon.

– Az elején a másik magyar és egy lengyel hajóval jöttünk el a mezőnytől, aztán azt kihasználva, hogy a másik két egység el volt foglalva egymással, előnyre tettünk szert, amit tovább növeltünk – mondta Ábrahám Réka, a Bercsényi-gimnázium világbajnok tanu lója. – Nagyon örültünk a győze lemnek, ami után remélem, kapunk egy kis pihenőt. Sok időnk azonban nincs, mert készülni kell a jövő évre. A fő cél az ifjúsági sík ví zi világbajnokság, melyet Japán ban rendeznek. Ha van remény, márpedig az idei év alapján úgy fest, hogy van, akkor erre készü lünk, s a maraton „csak" második számú verseny lesz.

Egy másodperccel kikapni nem a világ vége, ám ha ezt egy világbajnok és egy kontinens bajnok szenvedi el, akkor némi leg jogos a csalódottság. Gál Zoltán és Szigeti Gergely éppen ezért egyáltalán nem volt elra gadtatva az ezüstéremtől. – Ilyen hosszú táv után is ha sonló egy hajrá, mint sík vízen, hiszen együtt voltunk a másik két hajóval – mondta Gál Zol tán, aki a Hild-iskola diákja.

– Jellemző, hogy az első helye zett dánok mögött egy másod perc volt a hátrányunk, a mö göttünk beérkezett spanyolokat viszont ugyanennyivel vertük. Hajszálon múlt tehát a végső si ker. A másfél hónapos pluszfel készülés annyiban volt gond, hogy rá kellett hangolódni arra, hogy elmarad az idén a nyaralás. Lelkileg azonban hamar át billentünk, s utána csak a mun kára koncentráltunk.

– Sajnos az összeülésnél volt egy kis gondunk, így úgy érezzük, maradt még bennünk egy kicsi – folytatta Szigeti Gergely, a Bercsényi-gimnázium tanuló ja.

– Különösen ezért vagyunk egy kicsit szomorúak az elmaradt siker miatt. Ráadásul jövő re már nem tudunk javítani, mert már nem az ifik, hanem a felnőttek között folytatjuk.

– A célom egyértelműen az athéni olimpia, ehhez pedig na gyon kemény munkára van szükség, hiszen az élvonal nagyon erős – vette vissza a szót Gál Zoltán. A Győri Vízisport SE színeit képviselte Makk Márton és Ta kács Viktor is. Előbbi az ifi kajak kettesek mezőnyében Környei Mihállyal egy hajóban nyolcadik, utóbbi az ifi kenu egyesben hetedik lett. Szabó Gábor Fotó: Bertleff András Győri érmesek: Makk Márton, Ábrahám Réka, Gál Zoltán, Szigeti Gergely, Takács Viktor. Csay Renáta a harmadik aranyának örülhetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntetlen helyett kudarc

Elég régen ünnepelhettek idegenbeli győzelmet a Matáv futballcsapatát az ország más stadionjába is… Tovább olvasom