Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Szentes Lázár Salvadorban is császár volt

A magyar válogatott 1982-ben 10–1-re legyőzte Salvadort a spanyolországi világbajnokságon. A jubileum alkalmából a közép-amerikaiak nagyszabású ünnepségre hívták meg az egykori győzőket. Szentes Lázárnak fantasztikus élményekben volt része.

A Kisalföldben megemlékeztünk 1982. június 15-ről, amikor a magyar válogatott 10–1-re legyőzte Salvadort a spanyolországi világbajnokságon. Az azóta is a vb-k gólcsúcsának számító eredmény évfordulójára a katasztrofális vereséget szenvedett közép-amerikaiak egy nosztalgiamérkőzést szerveztek a huszonöt évvel ezelőtti játékosok részvételével.

Hatalmas volt az érdeklődés

Szentes Lázárt (52), a Rába ETO egykori kiválóságát, aki annak idején maga is gólt szerzett a salvadoriak ellen, az évforduló alkalmával nem tudtuk megszólaltatni, mert már úton volt Amerikába. Ezt a „hiányosságot" pótoljuk most, immár a legfrissebb élményekkel spékelve.
„Az El Diario de Hoy nevű salvadori újság szervezte az eseményt, itthon pedig Pataki Gyula újságíró közreműködött a csapatunk toborzásában – kezdi Szentes Lázár. – Az utat, a vendéglátást és a mérkőzést is az említett lap finanszírozta.

Mint kiderült, az újságírók az 1982-es mérkőzésen szerepelt három magyar játékosra, Szentes Lázárra, Martos Győzőre és Törőcsik Andrásra voltak kíváncsiak leginkább. A találkozót megelőző sajtótájékoztatónak is ők voltak a főszereplői, a salvadoriakat a tíz gólt kapó kapus, Ricardo Guevara Mora, a szépítő gólt szerző Luis Ramirez Zapata és az ország futballtörténelmének legnagyobb játékosa, Jorge „Magico" Gonzalez képviselte.

Szentes újra betalált

„Közép-európai vagy inkább magyar aggyal nehezen elképzelhető, hogy mi megünnepelnivaló volt a salvadoriaknak egy ilyen súlyos vereségben. De aki ismeri a közép- vagy a dél-amerikai futballszeretetet, -kultúrát, annak semmi meglepő nincs ebben. Nekünk is olyan volt, mintha egy időutazáson vettünk volna részt. Szembesülhettünk a huszonöt évvel ezelőtti magyar labdarúgás megítélésével, azzal a hangulattal, azzal a világgal, ami napjainkban itthon sajnos elképzelhetetlen. Maga a fogadtatás is olyan volt, mintha más bolygóra csöppentünk volna, követnek, bálványnak érezhettük magunkat."

Szentes: DAC
Időközben változott a helyzet, várhatóan Szentes lesz az NB II-ben a múlt héten valamennyi játékosától és a teljes szakmai stábtól is megváltó Integrál-DAC vezetőedzője.
Ezt az értesülést a szakember nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta. Ugyanakkor Imre Krisztián, a nádorvárosi klub megbízott ügyvezetője lapunknak elmondta: szóban megállapodtak Szentessel, s a hét elején alá is írhatják a szerződést.
Az idő már csak azért is sürgeti a DAC-ot, mert az MLSZ versenybizottsága első körben elutasította a klub nevezését, hivatkozva arra, hogy a győriek nem tudták benyújtani az új edzővel kötött szerződést. Amennyiben azonban létrejön hivatalosan is a megállapodás, megoldódik a gond, az Integrál-DAC indulhat az NB II következő szezonjában.
Némi iróniával tegyük hozzá: Szentes császárnak is – a nyolcvanas években sokszor zúgta a győri szurkolók kórusa: Szentes Lázár, te vagy a császár! –, hiszen akárcsak 1982-ben, ezúttal is gólt szerzett a salvadoriak ellen.

„Kettő-kettőre végződött a mérkőzés, az első gólunkat szereztem én, a másodikat Csongi, vagyis Csongrádi Feri. Az ország legszebb stadionjában alakították ki a kispályát. Jó fél ház, mintegy tizenöt-húszezer néző előtt játszottunk, igazi dél-amerikai légkörben. Tévéfelvétel készült a mérkőzésről és jártunk a meghívó lap szerkesztőségében is, amely több oldalon számolt be az eseményről."

Nem rágódnak a múlton

A salvadori utazás jó alkalom volt arra, hogy az egykori magyar főszereplők – már akik vállalták a salvadori fellépést – felelevenítsék az 1982-es világbajnokság történéseit.

„A gondolataink nem változtak és egymás közt már többször átbeszéltük azt a vb-t, elsősorban az argentinok, a belgák elleni összecsapásokat. Nem sokon múlt a továbbjutás, de ezen már kár keseregni."
Szentes Lázár az utóbbi időben hiányzott a magyar csapatok kispadjáról. Osztrák edzői diplomával is rendelkezik, három nyelven beszél, mostanáig mégis munkanélküli volt.

„Megpróbáltam külföldön is elhelyezkedni, de a magyar labdarúgás nem jó ajánlólevél. Csekély az esély a más nemzetbeli edzőkkel szemben. Ázsiai országokba is nehéz kijutni, nagyon jó kapcsolatok kellenek hozzá. Az egyik menedzserirodának segítek nyelvtudásommal és szakmai tapasztalataimmal, de nem menedzserként dolgozom."

Papp Győző

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa-kupában indul a SEAT Foton

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége megadta az engedélyt a SEAT Foton Győr női csapatának, így nevezhet az Európa-kupára. „Örölünk a lehetőségnek és annak, hogy ősztől rangos mérkőzéseket hozhatunk Győrbe – tájékoztatta a Kisalföldet Fűzy András, a klub ügyvezetője. Tovább olvasom