Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Százmilliós ígéret a minisztertől

A tematikus nyári táborok szervezését 180 millió forinttal támogatja idén a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium – közölte csütörtökön Győrött tartott sajtótájékoztatóján a miniszter, aki fontos sportügyekben is tárgyalt a megyeszékhelyen.
Jánosi György
Jánosi György elmondta: a támogatásokkal az Európai Unióval kapcsolatos nyári programokat, továbbá a fogyatékkal élők táborait és az erőszakmentességet zászlóra tűző toleranciatáborokat segíti a minisztérium.

– Az állami forráshoz pályázati úton juthatnak hozzá a táborok szervezői – közölte. A miniszter a tárca új kezdeményezései közül kiemelte a Gyermekmosoly elnevezésű programot, amely központi forrásokkal ösztönzi a gyermek- és ifjúsági közönséghez szóló, értékeket képviselő médiaműsorok, tévéfilmek, magazinok készítését. Jánosi György kijelentette: a játszótér-építési program ez évben folytatódik, az erre a célra elkülönített 140 millió forintos keretből pályázat révén lehet támogatást nyerni. Csütörtökön rövid idő alatt, 10 és 14 óra között sűrű programot bonyolított le Győrött a GYISM első számú vezetője. Jánosi György miniszter külön-külön rövid beszélgetést folytatott dr. Kun Andrással, Győr sportot felügyelő alpolgármesterével, dr. Szakács Imrével, a megyei önkormányzat elnökével, Kovács István megyei sportigazgatóval, Horváth Cs. Attilával, a megyei labdarúgó-szövetség elnökével és Kovacsics Imrével, a Magyar Masszőr Egyesület elnökével.

A sportminiszter győri villámlátogatása során Győr sportjával kapcsolatban ezúttal három téma kerül szóba. Jánosi György kijelentette, az ETO-stadion rekonstrukciójára megvan a beígért 1,5 milliárd forint – 900 millió az államtól, 500 millió a helyi önkormányzattól, 100 millió a tulajdonostól –, ám a műszaki felmérések szerint legalább egy milliárd forinttal többre lenne szükség. (Mint az ismert, ha hazánk elnyerte volna a 2008-as EB-rendezést, akkor a tervek szerint nyolcmilliárd forintot áldoztak volna a győri stadion átalakítására.)

Ennek tudatában újra alaposan átvizsgálják a lehetőségeket, hogy a költségek az előzetesen megállapított másfél milliárd forinton belül maradjanak. A miniszter kiemelte, az előző kormány által meghirdetett stadion rekonstrukciós program több ok miatt csődbe ment, ám ennek ellenére elkövetnek mindent annak érdekében, hogy a létesítmények felújításra kerüljenek, ígérete szerint az ETO-stadion korszerűsítésére jövőre mindenképpen sor kerül. (Lapunk érdeklődésére Tarsoly Csaba, a stadion tulajdonosa telefonon elmondta, szeretne mielőbb minden érdekelttel egyeztetni, mert ő már idén meg kezdené az egyébként is már rég óta húzódó rekonstrukciót.) A magyar labdarúgás-utánpótlás bázisát jelentő Bozsik-program 2 kapcsán elmondta, folytatódni fog, de jó néhány dolgot újra kell gondolni.

Hangsúlyozta, a kijelölt al központok villanyvilágítással ellátott művüfes pályákhoz juthatnak abból a 4,2 milliárd forintból, amelyet a kormány erre a célra elkülönített. Ebben az ügyben természetesen az érintett szövetségekkel és önkormányzatokkal majd egyeztetni kell. Megyénkben hat alközpont működik, kettő Győrött, egy-egy pedig Sopronban, Mosonmagyaróváron, Kapuváron és Csornán.)

A győri műjégpálya befedése is téma volt, amelyre Jánosi György úgy reagált, hogy nyitott a kérdésben, s jövőre állami támogatás érkezhet a városba e terv megvalósulása érdekében. A megye sportjával kapcsolatban a miniszter szavaiból kiderült, hogy a tavalyi 4,8 millió forinttal szemben idén mintegy negyven százalékkal több, kb. hét-nyolc millió forint juthat majd a szabadidősportra, a diák sportra és a fogyatékosok sportjára Győr-Moson-Sopronban. Ezt a bejelentést természetesen örömmel üdvözölte Kovács István megyei sportigazgató is, aki kiemelte, örömmel tapasztalta, hogy a kormánypárti – Jánosi György – és az ellenzéki – dr. Szakács Imre – politikusok remekül együttműködnek a sportban. Horváth Cs. Attila, a megyei LSZ elnöke azt kérte a minisztertől, hogy mielőbb szolgáljanak konkrétumokkal a várva várt műfüves pályák ügyében, amelyek újabb lendületet adhatnának az után pótlásprogramnak.

Végezetül Kovacsics Imrével tárgyalt a miniszter egy Győrött létrehozandó sportrehabilitációs központról. A Magyar Masszőr Egyesület elnöke kifejtette, hogy a terveik meg vannak a leendő helyszínre és az országosan egyedülálló központra, ám ennek megvalósulásához a város vezetésének támogatása is szükséges.

Az viszont mindenképpen biztató, hogy Jánosi György, a GYISM első embere ígéretet tett az együttműködésre. Mozgalmas fél napot töltöttte hát el Győrött a miniszter, amelynek hatását remélhetően már a közeljövőben kamatoztatni tudja Győr s az egész megye sportja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Váratlan éjszakai edzőváltás

Kedden éjszakába nyúló elnökségi ülést tartott a Győri ETO KC. Ezen Vura Józsefet, a Graboplast-ETO… Tovább olvasom