Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Száz éve született a legendás bajnok

Ma száz éve, 1913. december 12-én született Csik Ferenc, az 1936-os berlini olimpia 100 méteres gyorsúszó számának bajnoka. Az olimpia előtt egy időre Győrbe költözött, mert a fővárosban nem volt megfelelő edzéslehetősége. A második világháborúban Sopronban hunyt el.Csik Ferenc néven ismerte meg a világ, pedig Lengvári Ferenc néven látta meg a napvilágot Kaposváron. Alig volt egyéves, amikor vármegyei aljegyző apja az első világháborúban elesett, ezért fogadta örökbe anyai nagybátyja, Csik László MÁV-főorvos, ekkor változott neve Csik Ferencre.
Középiskoláit Keszthelyen a premontrei gimnáziumban végezte, úszni a Balatonban tanult meg. A versenyszerű sportolást Budapestre költözése után kezdte el a BEAC színeiben. Kezdetben vízilabdázott, de hamar felfigyeltek kiváló mozgására és az úszás felé irányították, első edzője az olimpiai ezüstérmes úszó, Bárány István lett. Később az egykori vízilabdázó, Vértesy József foglalkozott vele, ő nevelt belőle igazi gyorsúszót. A tanulmányait a napi többórás edzések mellett is kiváló eredménnyel végző Csik 1933-ban lett az úszóválogatott tagja, ebben az évben már egy percen belül teljesítette a 100 méteres gyorsúszást. Az 1934-es Európa-bajnokságon 100 méteren és a 4×200 méteres váltó tagjaként is aranyérmet szerzett, 1935-ben 100 méteren Európa-csúcsot úszott.

Csik Ferenc a berlini olimpia előtt Győrben is készült a nagy győzelemre.
Csik Ferenc a berlini olimpia előtt Győrben is készült a nagy győzelemre.

Az olimpia évében, 1936-ban a 4×200-as váltóval a várpalotai uszoda avatásán Európa-csúcsot úszott. A nagy versenyre keményen készült és egy időre Győrbe költözött, mert a fővárosban nem volt megfelelő edzéslehetősége. Berlinben viszonylag simán jutott be a 100 méteres gyorsúszás döntőjébe, ahol három japán, két amerikai és egy német ellenféllel kellett megmérkőznie. A 18 ezer főre méretezett uszoda nézőterén 25 ezren szorongtak, amikor eldördült a startpisztoly. Csik elsőként fordult, de azután egyik japán ellenfele megelőzte. A magyar úszó 85 méternél ismét az élre állt és előnyét egészen a célba csapásig megőrizte, mögötte a három japán végzett. Csik győzelme szenzációnak számított, itthon sokan nem is akarták elhinni, hogy „Ferkó" legyőzte a toronymagas esélyes japánokat. Csik tagja volt a bronzérmes 4×200 méteres gyorsváltónak is, s hősként tért haza.

A rendkívül szerény úszót, aki az itthoni fogadóünnepélyen az olimpikonok zászlóvivője volt, Horthy Miklós kormányzó a Toldi Miklós Érdemérem arany fokozatával tüntette ki. A győzelme tiszteletére kapott, ókori olajfaágat jelképező tölgyfacsemetét szülő- városában, Kaposvárott ültette el, ahol szobra is van. Két évvel később felhagyott a versenyszerű úszással, a következő évben a magyar válogatott kapitánya lett.

Sopronban hunyt el, a városi uszoda és emlékverseny őrzi a nevét.
Sopronban hunyt el, a városi uszoda és emlékverseny őrzi a nevét.

A második világháború végén, 1944 októberében katonaorvosi szolgálatra hívták be, feladatát a soproni kórházban teljesítette. Akárcsak apja, ő is háborúban halt meg: az egyik utolsó magyarországi légitámadásban, 1945. március 29-én vesztette életét, holttestét a többi áldozattal együtt ideiglenesen egy közös sírba temették Sopronban. Két év múlva exhumálták és a Keszthely által felajánlott díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra, végső búcsút az úszó és építész Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok vett tőle.

Az olimpiai győzelme után Kaposvárott állított szobra a második világháborúban tönkrement, újat 1973-ban az uszoda mellett állítottak a tiszteletére. Kaposváron, Keszthelyen és Sopronban is utcát, illetve sétányt neveztek el róla, Sopronban nevét viseli az uszoda, Kaposváron és Sopronban is úszóversenyt rendeznek emlékére. Beválasztották az úszás halhatatlanjai közé, 2005-ben posztumusz Magyar Örökség Díjat kapott. Budapesten sportiskola viseli a nevét, 2001 óta a magyar sport napján adják át a Csik Ferenc-életműdíjat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazott játékvezetők

Megtartotta hagyományos évzáró bálját a győri játékvezetői bizottság. Tovább olvasom