Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Száz év négy pályán

Az ETO labdarúgói százéves történetük során négy pályán szerepeltek. A legutóbbi létesítményt huszonnyolc évvel ezelőtt avatták fel.

Az első pálya a vagongyártól kapott területen épült 1904-ben, ezt a gyár 1918-ban visszavette, majd utána 1936-ig egy rendkívül rossz talajú játéktéren rendezték a mérkőzéseket. Győr egyik legnagyobb társadalmi eseménye volt abban az esztendőben május 21-én.

Az ETO-stadion VIP-termében még látható a Nagy Ernő építőmester nevét és az 1936-os esztendőt megörökítő emléktábla, amely a régi, vagongyár melletti pálya lelátóján állt és az akkori avatás tiszteletére készült.
Azon a májusi délelőttön az ETO vízilabdacsapata 7–1-re legyőzte a budapesti MAFC csapatát, így délután kiváló hangulatban kezdődött meg az ünnepi ceremónia. A fő attrakció már nem sikerült ilyen fényesre, az Újpest profi alakulata ugyanis 9–0-ra legyőzte az amatőr ETO-t. A Magyar Filmhíradó hangosfilmet készített az eseményről, amelyet a mozikban mutattak be.

Az új pályáról így írtak a lapok: „Teljes elismeréssel kell adóznunk mindazoknak, akik ezt a sporttelepet létrehozták és olyan hajlékot adtak a győri sportoló ifjúságnak, amelyre Győr városa büszke lehet. A pompás pálya ragyogó ékköve a remek betontribün, amelyhez hasonló konstrukciójú messze földön nem akad."
Győri Hírlap: „Következzen ezen új pályával egy új korszak a régi ETO erényeivel." A hírlapíró kívánsága megvalósult, hiszen az ETO 1937-ben feljutott az első osztályba, bár igaz, az élvonalbeli szereplés csak egy esztendeig tartott.

A második világháború jelentős károkat okozott a pályán, a harcok befejeztével maguk a sportolók is ott szorgoskodtak a helyreállítás munkálatain.

Az abban az időben korszerű fedett lelátóval, valamint ugyancsak fedett állóhellyel rendelkező pálya sokáig az ETO eseményeinek, Győr rendezvényeinek a jelképe volt. A gyár ölelésében lévő létesítményt azonban kinőtte a klub, ezért már a hatvanas években megkezdődött egy modern stadion tervezése és 1967-ben az építése. Pénzügyi és egyéb nehézségek miatt a megvalósulás lehetséges időpontja többször is módosult. Végül 1977 nyarán előbb az úttörőolimpiával, majd a Rába ETO nemzetközi labdarúgótornájával avatták fel Közép-Európa egyik ékszerdobozát. A tervek szerint huszonnyolc évet élt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyértelmű fölény

Bő két percig tudta a Foton tartani a lépést a lényegesen jobb erőkből álló MKB-val.  Tovább olvasom