Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Szabad a pálya, de melyik?

Mosonmagyaróváron 1,2 milliárd forintból épülne egy modern sportcsarnok.
Felmelegített vizű uszoda, „nem szabványos" egyetemi csarnok, két megszűnt futballklub, önerőből építendő magántekepálya: ez jellemzi többek között Mosonmagyaróvár jelenlegi „sportállapotait". A szakosztályok a jobb feltételek miatt a környékbeli településekre „menekülnek": a kézilabdások Mosonszolnokra, a tekések Csornára és Győrbe járnak edzeni, míg az úszókat nyártól valószínűleg Jánossomorján fogadják be.

A korábbi elképzelések szerint 1,2 milliárd forintból állami, önkormányzati és magántőkéből épülne Mosonmagyaróváron egy modern sportcsarnok. Az ügy – anyagi okok miatt – jó ideje húzódik. A Flexum úszóinak vizét az új tulajdonos felmelegítette, elképzeléseibe ugyanis nem fért bele a versenysport. A város két első osztályú tekecsapata harcban áll egymással. Korábban megszűnt a Kühne és a Mofém labdarúgócsapata, a városban már csak az MTE-nél lehet futballozni. Aki viszont elmúlt tizennyolc éves, és nem üti meg az NB I/B-s szintet, az ismét a környékbeli települések csapatához kényszerül. A tavalyi önkormányzati sportalapból 11 millió forint jutott az MTE labdarúgócsapatának támogatására, 2,5 millió a sportiskolai rendszerű utánpótlás-nevelésre, 3,8 millió a sportiskolai utódegyesületek támogatására, míg 9,3 millió a felosztható alapra.

A sporttelepek működési és pályafelújítási kiadásaihoz az önkormányzat 26 millió forinttal járult hozzá: ám ebből például a kerékpárosok nem részesedtek. Teke: már presztízsMosonmagyaróváron ebben a sportágban is sajátságos helyzet állt elő. A városnak két NB I-es csapata van: a Makk Ferenc vezette Magyar Tekézők Egyesülete (MTE) és a Kühne SE. Ennek ellenére négysávos pálya nincs, így az MTE Csornán, a Kühne Győrben játssza bajnoki mérkőzéseit. Makk – a névhasználatért cserébe – az önkormányzattól jutányos áron megvásárolt ingatlanon egy modern, négysávos tekepályát épít mintegy ötvenmillió forintból, amelyen válogatottmérkőzéseket is lehet majd játszani: így csapata hazaköltözhet Csornáról.

A Kühne SE gárdáját – amely Győrben játssza mérkőzéseit – azonban nem fogadják be, mivel a beruházó véleménye szerint felesleges két NB I-es gárda a városnak. Persze a Kühnénél furcsállják a helyzetet, mert mint állítják, korábban az MTE-sek ingyen használhatták pályájukat. Makk Ferenctől megtudtuk: tavaly a város 200 ezer forinttal támogatta csapatát, ám idén kiemelt támogatásra számítanak. A gárda első helyen áll a bajnokságban, esélyes arra, hogy a Szuperligába kerüljön: emiatt 500–600 ezres önkormányzati összegre tartanának igényt. A négysávos tekepálya felépítéséhez azonban sem minisztériumi, sem városi segítséget nem kapnak, így nem biztos, hogy augusztusra a berendezést is sikerül megvásárolni.

„Legfeljebb eladok egy ingatlant, de akkor is felépítem: nekem ez már presztízskérdés" – mondta Makk Ferenc. Kézilabda: Mosonszolnokon A Nyugat-Magyarországi Egyetem égisze alatt működő Mogaac női kézilabdacsapata a megyei bajnokságban szerepel, a csapat az elmúlt időszakban többször is érmes helyen zárta a pontvadászatot. Az egyetemi sportcsarnokot azonban nem a sportágban meghatározott szabványoknak megfelelő méretűre építették. A gárda a tavaly felépült – és megfelelő nagyságú – mosonszolnoki sportcsarnokba költözött a mérkőzések idejére. – A lányok az egyetemi csarnokban edzenek, ám Mosonszolnokon játsszák mérkőzéseiket – tudtuk meg Palkovits Gusztáv egyesületi elnöktől.

– Bár a megyei bajnokságban elvileg még játszhatnánk nem szabványos pályán, a társaság kérte, hogy a megfelelő méretű csarnokban rendezzék a bajnoki mérkőzéseket. Egyébként a kézilabda-szakosztály tavaly kétszázötvenezres önkormányzati támogatást kapott.

Úszók: Jánossomorján?

Bár korábban úgy tűnt, hogy a mosonmagyaróvári úszók Jánossomorjára járhatnak edzeni, a versenyúszók mintegy 12 tagú csoportja fél évig még folytathatja a felkészülést az ötvenméteres medencében a fürdő rekonstrukciójának megkezdéséig. Aki nem fért bele a 12-es keretbe, annak belépőjegyet kell fizetnie.

Az önkormányzat megpróbál hosszú távú megoldást találni az úszószakosztály működésére: a határidő azonban szűkösnek tűnik. Elképzeléseik közt szerepel egy részben befektetői alapon megvalósuló sportuszoda a leendő sport- és szabadidőközpont területén. Ha mégsem sikerülne, akkor nyártól Jánossomorján fogadhatják be az úszókat. a labda gurul, ki tudja, hol áll meg…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjak a legjobbaknak

A Kisalföld szervezésében látványos műsorral egybekötött rendezvényen adták át a díjakat a tavalyi esztendő legjobb megyei sportolóinak.  A jubileumi, 25.  díjátadásra meghívást kaptak a korábbi évek győztesei is. A győri Patio étterem elegáns különtermében rendezett eseményen részt vett többek között dr. Szakács Imre, Balogh József és Kadler Gusztáv is. Tovább olvasom