Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Súlyemelés - Győri pontokkal a riói olimpia felé

Soóky Gergely nagyszerűen teljesített a kazahsztáni világbajnokságon.
A győri súlyemelő szerezte a magyar csapat első olimpiai kvalifikációs pontjait. Mégsem maradéktalanul elégedett a teljesítményével.

Mint arról beszámoltunk, a Győri Rekard SE versenyzője, Soóky Gergely a teljes rangsorban a 12. lett a súlyemelők kazahsztáni olimpiai kvalifikációs világbajnokságán a 62 kilogrammosok mezőnyében, és eredményével megszerezte a magyar csapatnak a 2016-os ötkarikás játékokon való részvétel szempontjából fontos első pontjait.

Az idei kvalifikációs vb mellett még a következő évi világbajnokságon lehet a csapatoknak pontokat szerezniük, ezek aztán összeadódnak, az ily módon kialakuló sorrend alapján a férfiaknál az első 24, a nőknél pedig az első 21 nemzet szerez különböző számú részvételi kvótát a riói olimpiára.

Soóky most 14 pontot gyűjtött, messze felülmúlva a honi szakvezetés várakozását. A győri súlyemelő elmondta: az eredménnyel összességében elégedett, a teljesítményével azonban nem.

Ahogyan a korábbi világversenyen, úgy most is bizonyított a győriek súlyemelője, Soóky Gergely.
Ahogyan a korábbi világversenyen, úgy most is bizonyított a győriek súlyemelője, Soóky Gergely.


„A versenyre való fogyasztás jól ment, három kilót kellett leadnom, s a verseny napjának reggelén már megvolt a súlyom, így még egy kicsit alá is tudtam fogyni, ami jól jött, mert három embert előztem meg testsúllyal" – kezdte Soóky Gergely, majd így folytatta: „A szakításom nem sikerült túl jól, de ez nem volt meglepő, hiszen a versenyt megelőző edzőtáborban végig gyengélkedtem ebben a fogásnemben."

A győri versenyző 113 kg-on kezdett, mint elmondta, ezt a súlyt úgy választották, hogy biztosan teljesítse. Jól tették, mert a 118 kg-nál már rontott.

„Technikai hiba volt, tudtam, mit csináltam rosszul, így harmadik fogásra magabiztosan kihúztam" – tette hozzá Soóky Gergely.

Lökésben a mezőny többségéhez képest magas súllyal kezdett, 150 kg volt a kezdőfogás. A 152–153 kilón rengetegen rontottak, így sokat kellett várnia a 154-es második fogásra.

„Ez a súly azért volt fontos, mert ezzel összetettben meg-
előztem a C csoport elsőt. A sikeres lökés után hosszú tanakodás után úgy döntöttek az edzők, hogy 160 kilóra küldenek, hátha még megelőzök két-három embert" – folytatta a súlyemelő.

A 154 és 160 kg között is volt pár fogás, 160-on ráadásul kiesett a japán. Ezen gyakorlatok sok időt vettek igénybe, így mikor a győri versenyző következett, addigra eléggé kihűltek az izmai.

„A melegítő helyiségben már nem akartam súlyra menni, mert úgy éreztem, az sokat venne ki belőlem. Felszívtam magam, nagy harci szellemmel felpattantam a dobogóra. Odaálltam a súlyhoz, lenyúltam érte és elhúztam. Hogy őszinte legyek, az jutott eszembe: úristen, de nehéz. A dobás elég erős volt még, hogy beugorjak a súly alá, de az betörte a kihűlt derekam és lecsorgott a vállaimról a súly. Mérges voltam, hogy csak idáig jutottam vele és azóta is bánt egy kicsit, mert nem jellemző rám, hogy ne tudnék legalább felállni súllyal versenyen. Ha hamarabb sorra kerülök, talán meglehetett volna, de a verseny az már csak ilyen.

Ráadásul edzésen löktem már 160-at, igaz, akkor 66 kg voltam" – bosszankodott kicsit Soóky Gergely, aki után a moldáv versenyző teljesítette a 160 kg-ot, mellyel vége lett a B csoport versenyének.

A tizennégy szerzett kvalifikációs ponttal kapcsolatban a következőket mondta Soóky Gergely: „Önmagában ez nem sok. A többieknek is jól kell teljesíteniük – amiben nagyon bízom –, hogy a nemzetek közti rangsorban jó helyen zárjunk. Ha idén jó helyen végez a csapat, akkor harcba szállhatunk a jövő évi vb-n a kvótákért."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionhúzók Győrben

A legerősebb emberek a legnehezebb versenyszámban mérik össze tudásukat szombaton 10 órától az ETO… Tovább olvasom