Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Stadion csapatok, gyerekek pályák nélkül

Labdarúgás - Vita alakult ki a sportpályát és az utánpótlást üzemeltetők között, ezért utcára kerülhetnek a Sasfészek-DAC utánpótláskorú labdarúgói.

Nyáron még úgy tűnt, rendeződhet a patinás kék-fehér klub és az egyesület utánpótláskorú labdarúgóinak sorsa, mára azonban vita alakult ki a Pápai úti sporttelepet üzemeltető Integrál-DAC SE elnöke és az utánpótlást működtető Sasfészek első embere között. Lezárták a klubépületet és a műfüves játékteret. A gyerekek így pálya és öltöző nélkül maradtak.

Mivel a tulajdonjogi és érdekeltségi viszonyok elég bonyolultak, nem árt felidézni a klubbal kapcsolatos közelmúltbeli történéseket.

Tavaly decemberben jelentették be, hogy kiszáll a támogatásból a másodosztályú DAC tulajdonosa, az Integrál-H zrt. A vállalat 2001 végén karolta fel az anyagi gondokkal küszködő vasutascsapatot, amely aztán a megyei I. osztálytól egészen az NB II-ig jutott. Miután az építőipari cég kivonult a felnőttlabdarúgásból, vállalta, hogy a továbbiakban támogatóként működteti a Pápai úti létesítményt és a klub utánpótlását. (A terület egyébként a MÁV-é, vagyis állami tulajdon, az Integrál-DAC üzemeltetésre kapta meg 30 évre).

Januárban aztán új támogató jött: a német-magyar vegyes társaság győri közreműködése azonban tiszavirág-életű lett. A korábban Dunaújvárosban működő cég vállalta az NB II-es csapat versenyeztetését azzal a feltétellel, hogy a másodosztályhoz szükséges utánpótlás működtetését továbbra is az Integrál-DAC SE intézi. Csakhogy időközben a városban az utánpótlás-nevelés hatékonysága érdekében alakult szindikátus információnk szerint az alacsony létszámmal indokolva felére csökkentette a DAC önkormányzati támogatását. Mivel a felnőttcsapat irányítói úgy vélték, hogy ezáltal veszélybe kerülhet az egész klub, megpróbálták más városba elvinni az NB II-es indulási jogot, majd licenc híján nem indulhattak, feloszlott a csapat.

A Sasfészek FC ekkor kapcsolódott be a történetbe. Az utánpótlás-nevelő egyesület – a létesítmény használatáért – átvette a DAC fiataljait és sajátjaival együtt a győri sporttelepre költözött. Ráadásul Sasfészek-DAC néven felnőttcsapatot is indított a megye III-ban.

Az együttműködés azonban úgy látszik, hamar véget ért: a pálya üzemeltetője lezárta a klubépületet, valamint a játékteret. A Sasfészek elnöke úgy tudja azért, mert nem fizetett rezsit.

– Tény, hogy eddig nem egyenlítettem ki a közüzemi díjakat, mivel szóbeli megállapodásunk szerint nekem csak azután kellett volna fizetnem, miután az Integrál-DAC elnöke – ahogy azt közölte velem: a szindikátusi támogatásból – szeptember közepén, mivel garanciát is vállalt rá, rendezi az elmaradt tartozást a szolgáltatók felé. Abban is megállapodtunk, hogy ezután átiratjuk az órákat a Sasfészek nevére és onnantól kezdve majd mi fizetjük a rezsit. Csakhogy a szindikátusi pénzt a Sasfészeknek ítélték oda, s ettől kezdve nem állt szóba velem, lehetetlenné tette a számlák kifizetését. Pedig meglenne rá a pénz, annak ellenére hogy a korábban általam hozott támogató a végleges szerződés elmaradását megelégelve távozott – mondta Szabó Tibor, a Sasfészek elnöke, aki – bár nem kérték rá – nemrég felújíttatta a klubépület helyiségeit. – Nem volt muszáj, de hogy a név megmaradjon, felnőttcsapatot indítottunk, amit edzőként Berta József irányított, ingyen, mert ugye az együttest támogató visszalépett, a bevételünk, ami a tagdíjakból és szponzorok támogatásából jön össze, az utánpótlásedzők költségeire elég. Sok energiát fektettem a létesítmény szépítésébe, ám vád ért korábban, hogy jogtalanul adtam ki pénzért én a pályát, ami nem igaz, és ezt tanúkkal is igazolni tudom. Ez is azt bizonyítja, hogy én nem üzleti alapon foglalkozom a gyerekekkel, csupán azt szeretném, ha futballozhatnának.

Természetesen megkérdeztük az Integrál-DAC SE elnökét, Birkás Tivadart is.

„A zárcserét a hanyag létesítménykezelés indokolta. Több este is előfordult, hogy tárva-nyitva találtuk a pályát, bárki elvihette volna például a több tízezer forintba kerülő, alumíniumból készült hordozható futballkapukat. Kiderült, hogy a klubépületbe és az öltözőkbe is gyakorlatilag bárki bejuthatott, mert Szabó Tibor rendszeresen a bejárat feletti esőkidobón hagyta a klubépület bejárati kulcsát. A legdurvább eset azonban az volt, amikor egy vasárnap a létesítményhez tartozó pizzéria bérlője felhívott, hogy sürgős segítség kellene, mert Szabó Tibor – minket előzetesen nem értesítve – beüzemelte a kazánt és most izgul, hogy felrobban. Ilyen hanyag módon nem lehet kezelni egy ekkora létesítményt, mert milliós értékek mehetnek tönkre, és a műszaki eszközök szakember nélküli felelőtlen használata emberéleteket is követelhet" – fogalmazott Birkás Tivadar, aki az elmaradt közüzemi díjakkal kapcsolatban felajánlotta, Szabó Tiborral együtt, ahogy azt korábban is feljaánlotta, körbejárja a szolgáltatótak, aki így, rendezheti az elmaradt tartozást.

Olvasóink írták

 • 10. BWR 2010. január 05. 11:58
  „Egyébként meg ne a Birit bántsátok mert rohangált ő eleget és a hozzáállása is kiváló volt sokszor... üdv egy szurkoló a sarokból;)”
 • 9. BWR 2010. január 05. 11:54
  „Ne öljétek meg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CsakazérishajráDAC!!!!!!!!!!!!”
 • 8. tuzson 2009. december 14. 16:59
  „TISZTELT Birkás Úr?

  Most mi lesz a gyerekekkel ?
  Keressen mindenki más csapatot?
  Mert szólni kéne hogy már senki sem számoljon vele hogy a dacban lesz edzés.
  Irja meg ide ki mire számitson mert vannak gyerekek akik már 6éve járnak edzésre nem érdemlik meg legeláb azt hogy szol nekik mindenki keressen csapatot!
  Várom válaszát!”
 • 7. ACSA 2009. december 12. 23:29
  „Ezt Győr városának vezetésének sem szabadna hagyni!!!
  Jönnek a választások is és én odahangolom a szavazatomat akik a DAC-ot megmentik!!!
  Birkás úrról pedig tudom,hogy nem rosszindulatú ember és ő is sokat megtesz ezért az egyesületért.és hajlandó a kompromisszumokra,de Ő már nem független ember,nem tud harcba szállni a dolgokért úgy ahogy azt kéne,hisz kenyéradó gazdái pont azok akik tönkre tetté az egyesületet azzal,hogy elvonták az utánpótlás pénzét és a "baráti körök"csapatait szponzorálták belőle!!!
  Annyi eszük azonben nem volt,hogy ezzel kivéreztettek egy patinás egyesületet!!!!
  Magyar valóság XXI század!!”
 • 6. focci 2009. december 12. 23:01
  „A két vezetőnek a gyerekek versenyeztetése és a létesítmény fennmaradása miatt meg kellene egyeznie. Közel 120-140 gyerek vesz részt edzéseken külnböző korosztályokban. Az MLSZ adatbankot nézve van olyan csapat amit csak a Hali, ETO, Veszprém előz meg.”
 • 5. IV.Béla 2009. december 12. 20:08
  „Tisztelt Birkás úr!

  Köszönöm, hogy megtisztelt válaszával!

  Amikor kissrác voltam, marcalvárosi voltom miatt rengeteget mentünk focizni az Arany-iskola mögötti betonos kézilabda-, valamint a DAC füves edzőpályájára. Amikor utóbbin játszottunk a srácokkal, a jelenleg is látható nagyméretű alumínium kapuk már akkor ott voltak, ha a centerpályán edzett a "nagy" DAC, akkor pedig bevitték oda és meccseken pedig a teniszpályáknál lévő "töltés" oldalára tették őket. No, én ezekről a kapukról beszélek. Ha esetleg Ön nem ezekre gondolt volna, akkor elnézést kérek Öntől az előző írásomért.
  A cikk egyéb részeivel nem tudok foglalkozni, a lényeg mindenesetre az, hogy egy majd százéves, nagymúltú győri klub került - az elmúlt egy év cselekményei történéseire alapozva - a megszűnés szélére.

  Szívesen olvasnám kommentként Szabó úr válaszát is az Ön által felvetettekre, de mivel még a Gyirmót SE üzenőfalán sem reagált az őt ott ért vádakra - pedig azok rendkívül súlyosak voltak -, gondolom ezekre sem fog.

  Üdvözlettel:
  Király Béla”
 • 4. BirkásTivadar 2009. december 12. 18:08
  „Tisztelt IV. Béla!

  Nem csak, hogy elvihették volna, hanem 2002-ben hátrom tolvaj az akkori kapukat szétfűrészelte, és megpróbálta ellopni, de elkaptuk őket. Azóta tudom, egy ilyen kapu mérettől függően 50-100.000 forint.
  Nem mindegy, hogy zárva a műfüves pálya, nagykapuja, és az autóbejárat nagykapuja, vagy egész éjjel mindkettő tárva-nyitva van, és kb. öt perc alatt el lehet vinni a mind a hat kaput.
  A kazán, amelynek akna szivattyúját sikerült is tönkretenni kb. 30 millió forint, nem lehet felelőtlenül beüzemelni.
  Kis költői túlzással, pedig a fél város tudta, hova teszi Szabó Tibor a klubépület kulcsát, azaz bárki éjjelente bemehetett volna az öltözőépületbe, és elvihette volna az ott tárolt értékeket. Csak a fiatalok érdekében vártunk a zárcserével addig, amíg véget nem ér a szezon.

  Meglepődve olvastam egyébként, hogy szeptember vége óta nem állok szóba Szabó Úrral, mert kb. két hete beszéltünk utoljára, ezt mindkettőnk telefonjának híváslistája tudja igazolni.

  Pozitív fejleménynek tűnik az is, hogy Szabó Tibornak van pénze rezsit fizetni, mert még a felnőtt csapat versenyeztetési költségeit is az Integrál DAC-nak kellett kifizetni, hogy ne kezdjenek el pontokat vonni a csapattól. (Ezt a Sasfészek által az Integrál DAC részére kibocsátott, és általunk kifizetett számlákkal tudjuk igazolni.)

  Üdvözlettel
  Birkás Tivadar”
 • 3. IV.Béla 2009. december 12. 15:06
  „Ilyen szar, kamu indokokat, Birkás úr... Azokat a kapukat az elmúlt 20 ében bárki elvihette volna nyugodt szívvel.”
 • 2. grafit 2009. december 12. 15:03
  „Nem baj, majd lesz vadkenderültetvény vagy használtcikk piac mint az Elektromos pályán. Nagyjaink meg elmondhatják, hogy Győr a sport városa. A gyökértelen keveseket érdeklő sportoké. Egy 98 éves patinás egyesület meg megy a levesbe a többi után: Elektromos, Győri Dózsa, Élelmiszer, Győri Textil, Győri Postás.”
 • 1. lHunter 2009. december 12. 14:22
  „Erre sajnos számítani lehetett! :( Reméljük a Szabó Tibi kimászik ebből a bajból is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO FC: Molnár, Dudás és Zámbó kölcsönbe mehet

Labdarúgás - A Győri ETO FC csapatánál véget ért az idei esztendő „munkás része", már a… Tovább olvasom