Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Sportpolitika - Stratégiai ágazat a kormány szerint a sport

Megalakulása óta számos, a sportot támogató intézkedésről döntött a kormány; a napokban például újabb, a versenysportot ösztönző intézkedést hozott, amellyel az olimpiai kvalifikációs versenyekre történő felkészülést és részvételt segíti.

Az elmúlt több mint két hónap alatt háromszor csoportosítottak át a költségvetés általános tartalékából forrásokat sportcélokra, megalkottak egy sporttörvényt, Orbán Viktor miniszterelnöknek pedig külön tanácsadója is lett sportügyekben. Emellett egy olimpiai bajnok felel kormányzati szinten a sportért, a kormánypárti többség pedig Schmitt Pál személyében egy ugyancsak olimpiai bajnokot választott köztársasági elnökké a parlamentben.

A kabinet eddig saját hatáskörében mintegy 2,5 milliárd forintot csoportosított át sportcélokra. Legutóbb a Forma–1-es Magyar Nagydíj 2010-es megrendezése érdekében juttatott többletforrásokat - 1,3 milliárd forintot -, előtte pedig százmillió forintot biztosított az augusztus 4-15. között Magyarországon megrendezendő úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokság zavartalan lebonyolítására. (Utóbbi bejelentésekor Nagy Anna kormányszóvivő emlékeztetett: az állam 400 millió forintos kötelezettséget vállalt a sportesemény lebonyolítására, ezen összeg felét a Magyar Úszószövetség már megkapta, de a fennmaradó résznek csak fele van meg. Az előző kormány úgy adta át a költségvetést, hogy nem volt fedezete a vállalásnak - tette hozzá.)

Július elején emellett a kabinet egymilliárd forintot csoportosított át az olimpiai felkészülésre, valamint a szabadidősport támogatására.
Szintén az olimpiához kapcsolódik az a rendelet, amely a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, és tovább bővíti azon célok körét, amelyeket a nemzeti erőforrás miniszter a versenysport-támogatás előirányzat terhére támogathat. A két új pont szerint a tárcavezető a "Versenysport támogatása" előirányzat terhére támogatja - a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) útján - az olimpiai kvalifikációs versenyekre történő felkészülést és részvételt, valamint az ezekkel összefüggő költségeket, illetve - ugyancsak a MOB útján - az olimpiai kvalifikációs versenyekre az egyes válogatott keretek felkészítését végző sportszakemberek alkalmazását.
Már az első törvényhozási szakaszban egy jogszabályt is elfogadott a parlament a Fidesz-KDNP javaslatára a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról. E szerint például a jövőben a látvány-csapatsportokban működő sportszövetségek és sportszervezetek vagyonátruházási illeték megfizetése nélkül szerezhetik meg sporttelepek tulajdonjogát. Adómentesek lesznek a természetbeni juttatások körében a belépők, bérletek a sportesemények látogatottságának növelése érdekében.

A törvénnyel egyebek mellett az volt a céljuk az előterjesztőknek, hogy egyszerűsítsék a sport állami-civil szervezetrendszerét: megszüntetik a Nemzeti Sporttanácsot, a Mező Ferenc Sportközalapítványt, a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány több feladatát pedig átadják a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a MOB-nak.

A jogszabállyal az általános iskola valamennyi évfolyamán kötelezővé tették volna a mindennapi, heti öt kötelező testnevelés órát, ezt a rendelkezést azonban később - még az elfogadás előtt - törölték.
A kormányban helyet kapott egy olimpiai bajnok Czene Attila személyében, aki sportállamtitkár lett.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban az MTI-nek elmondta azt is, hogy a kormányfő tanácsadói között van Balogh Gábor világbajnok öttusázó, aki sportügyekben, azon belül is elsősorban az utánpótlássport kérdésében ad tanácsokat "a sportot kifejezetten magához közeliként és stratégiai ágazatként kezelő" miniszterelnöknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy érem Moszkvából

Négy érmet - közte két aranyat - ˝lapátoltak össze˝ a győri Graboplast VSE versenyzői a moszkvai… Tovább olvasom