Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Sportparadicsom épül Győrött

Győrött a Bercsényi ligetben egy nagyszerű sportközpontot építenek a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra. Mindent figyelembe véve a projekt összköltsége mintegy 30 milliárd forintot tesz ki.

Valóságos sportparadicsom épül fel a tervek szerint 2016 év végére Győrött, a remek létesítmények a következő évi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) helyszínei is lesznek egyben.

„Ez a fesztivál kihívás nekünk és kihívás az országnak is – kezdi Bolla Péter kabinetfőnök, akit korábban a győri EYOF-szervezés előkészítésével bízott meg Borkai Zsolt polgármester. – Még majdnem öt évünk van ugyan a versenyek kezdetéig, de a feladatok mennyiségét tekintve ezt kemény munkával kell eltöltenünk a sikeres rendezés érdekében."
A Bercsényi ligetben, a volt Dózsa-pálya helyén már idén megkezdődik először a bontás, majd az építkezés is. A munkálatokkal a százszázalékos önkormányzati tulajdonnal létrehozott Győr Projekt Kft.-t bízzák meg.

Látványterv
Látványterv

A központi költségvetésből mintegy 10 milliárd forintot kap Győr a fesztivállal kapcsolatos sportlétesítmények felépítésére, ebből az első másfél milliárd 2013-ban áll majd rendelkezésre.

„Az állami tízmilliárd mellé nagyjából ugyanennyit kell hozzátenni Győrnek is az évek során az út- és a közműhálózat fejlesztésére – folytatja Bolla Péter. – De ezek amúgy is olyan beruházások, amelyeket el kellett volna végezni a városnak, az EYOF legfeljebb felgyorsítja a munkálatokat. Így például a sporttelep mellett új utat építünk, ami összeköti majd a szigeti városrészt Pinnyéddel. Az idegenforgalmi, turisztikai beruházásokban számítunk a magántőkére is, szintén mintegy tízmilliárd forintos értékben, így az EYOF kapcsán nagyjából harmincmilliárd forintos projektről beszélhetünk."

A Bercsényi ligetben egy nemzetközi színvonalú verseny- és edzőközpont készül el a következő esztendőkben. A volt Dózsa-pálya 7,6 hektáros területét az állam térítésmentesen átadta a városnak. A mögötte lévő töltést, mivel már nem szolgál árvízvédelmi célokat, elbontották, így tovább bővült a hasznosítható terület.

Bolla Péter kabinetfőnök a makettal.
Bolla Péter kabinetfőnök a makettal.

„Az első ütemben az uszoda építése kezdődik meg idén nyár elején. Az ötvenméteres fedett uszoda magába foglal egy bemelegítő medencét és egy ötszáz nézőt befogadó lelátót, ami ezerötszázasra bővíthető. A fedett mellé épül egy szabadtéri, harminchárom méteres medence is, ami sátorral befedhető lesz. A győriek régi vágya teljesül majd az uszoda elkészültével. A teniszcentrum tervezésekor Taróczy Balázs tanácsait is figyelembe vettük. A centerpályát ezerötszáz szurkolót befogadó lelátó övezi. Ezenkívül nyolc vagy kilenc kemény borítású pályát építünk és ezáltal rangos nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas lesz Győr."

Új fedett lelátót húznak fel a futballpálya mellé, két oldalán egy-egy többfunkciós csarnok övezi majd. Ezekben rendezik meg a dzsúdó- és a tornaversenyeket. A két füves futballpálya körül egyenként nyolc-, illetve hatsávos műanyag atlétikai pálya készül el. Új fedett futófolyosó és dobópályák is épülnek.

Bolla Péter azt mondja, a jelenlegi atlétikai pálya és a folyosó nem felelnek meg a nemzetközi követelményeknek, ezért van újakra szükség.
„Nem az állami beruházás részeként, de az EYOF-programhoz kapcsolódva egy hetvenöt szobás sportszálló is épül a területen – mondja a kabinetfőnök. – Erre elsősorban a létesítmény utóhasznosítása miatt lesz szükség. Az EYOF után Győr önállóan nem lenne képes működtetni ezt a sportparadicsomot, olimpiai edző- központként viszont gazdaságosan üzemelhet. Olyan lehetőségeket tud nyújtani ugyanis, amelyek az országbanmásutt nem állnak rendelkezésre."

A fesztiválon a labdajátékoknak az egyetemi, a Magvassy-, az ikrényi és a győrszentiváni sportcsarnok ad otthont. A Magvassy mellé álmodtak egy új, nagyobb csarnokot is, de erről még nem született döntés.

„Olimpiai falut nem építünk, mert az nagyon drága lenne. A négyezer sportolót elsősorban a felújított egyetemi kollégiumban szállásoljuk el. A munkálatokhoz számítunk uniós pénzekre is. A megnyitó és a záróünnepséget az ETO Parkba tervezzük. Azt gondolom, Győr méltó házigazdája lesz majd a rendezvénynek" – említette végül Bolla Péter.

Olvasóink írták

  • 3. Alfonz23 2013. február 26. 08:39
    „Na akkor kié is a Dózsa pálya ??? Nem olyan rég össze-vissza írtak itt a tulajdonviszonyokról.”
  • 2. zoltania2 2013. február 23. 07:03
    „A sportparadicsomból már a paradicsom meg van ! Tisztelt Borkai Úr és fityeszes népi zenekara csak egy apró kérdés , KÉZICSARNOK??????????, az önök örök választási ígérete marad??????????”
  • 1. mera 2013. február 21. 15:30
    „A Pinnyédre vezető híd megépítése értelmetlen és felesleges beruházás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sima ETO-győzelem a győri fiatalok ellen

Szoros első félidő végén 37-21-es győzelmet aratott hazai pályán a Győri Audi-ETO együttese a… Tovább olvasom