Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Sport és mozgás szobrokba álmodva

Alig található megyénkben olyan köztéri szobor, amelynek köze lenne a sporthoz, a testmozgáshoz.
Egy Mosonmagyaróváron és egy Csornán ábrázol sportoló alakot. Kapuváron egy játszadozó, futkározó kisfiút örökít meg.

Mosonmagyaróváron, a Wittmann Antal parkban a Mogaac-csarnok előtt, a teniszpályák mellett látható egy szobor. A fák között magasba nyúló sportoló szobrát 1967-ben készítette Laborcz Ferenc.

A Diszkoszvető (másutt Sportoló fiú) elnevezésű alkotás 290 centiméter magas, s vörösrézből készült. Ez a mű alkotójának jellegzetes modernista darabja. A szobrász a tömör, egyszerű ábrázolást részesítette előnyben, művészi ereje a szűkszavúság volt. A szobor elnagyoltnak, bábszerűnek mondható. Az égbe nyúló sportoló kezében felismerhető a diszkosz.

A budapesti Bauer Rudolf olimpiai bajnok diszkoszvető 1899-től a Magyaróvári Gazdasági Akadémián tanult (amely 1968-ban ünnepelte a 150. születésnapját), s a Mosonmagyaróvári Gazdászok Atlétikai Clubja (Mogaac) jogelődje színeiben készült a párizsi olimpiára. 1900. július 5-én megnyerte az olimpiát diszkoszvetésben és ezzel ő lett a magyar atlétika első bajnoka. Talán a szobor kinézete nem véletlen, s az évfordulót megragadva a sportolónak állítottak emléket.

Megyénkben alig található sportolással kapcsolatos szobor. Csornán, a kórházzal szemben emelkedik a több mint kétméteres, mészkőből készült, Súlylökő elnevezésű alkotás, amelyet 1954-ben állítottak fel, s Győri Dezső szobrász nevéhez fűződik. Egy másik, mozgással kapcsolatos alkotás Kapuváron található, az úgynevezett Karikázó fiú, amely egy kisfiút ábrázol, aki karikát hajt (ez elterjedt játék volt régen). Ez a műalkotás Domonkos Béla művész nevéhez fűződik, s 1982-ben készült el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinkronúszás - Bajnoki kűr a gálán

Fennállása legsikeresebb évét ünnepli december 21-én este 7 órakor a soproni fedett uszodában… Tovább olvasom